Rilatine (methylfenidaat) is een nuttig middel als men het op de juiste manier gebruikt, dat wil zeggen na de diagnose AD(H)D. Wie Rilatine gebruikt is minder verstrooid, kan zich beter concentreren op activiteiten en heeft impulsieve reacties beter onder controle.
'De bijwerkingen zijn absoluut niet onschuldig. ' Gebruikers kunnen hoofdpijn, buikpijn, duizeligheid, slapeloosheid, een te snelle pols, angstaanvallen en een onrustig gevoel krijgen. En bij grote doses kan de medicatie zelfs leiden tot psychoses en hartklachten. Sommige gebruikers belanden daarmee op de SEH.
Nederlandse onderzoekers gingen in een literatuurstudie na of kinderen met ADHD die Rilatine nemen, beter presteren in vergelijking met een placebo. Ze vonden 34 studies waarbij kinderen met ADHD werden getest op nauwkeurigheid en aantal testen voor wiskunde en lezen.
Geert Dom: “De traditionele bijwerkingen bij mensen die het middel regelmatig nemen zijn hoofdpijn, eetlustverlies, misselijkheid, haarverlies, depressiviteit en soms hartritmestoornissen.” Daarnaast kan je bij rilatinemisbruik ook last hebben van angstklachten, verhoogde stressgevoeligheid en onrust.
Ritalin zorgt ervoor dat er meer dopamine vrijkomt in het striatum, een belangrijk gebied in de hersenen dat een rol speelt bij motivatie, handelingen en cognitie.
Die toepassing werd in Nederland niet toegestaan omdat er te veel aanwijzingen waren dat methylfenidaat bij volwassen met ADHD ernstige bijwerkingen kan hebben. Fysieke bijwerkingen, zoals hartfalen, en psychische, zoals agressie, depressie en suïcidale neigingen.
Extra prikkelbaarheid en snel uit het evenwicht zijn. Bepaalde psychische aandoeningen kunnen verergeren, zoals ernstige geestelijke verwarring en ernstige angststoornissen. De arts zal methylfenidaat dan meestal niet voorschrijven.
Ritalin is dus verslavend, vooral wanneer je het als drug gebruikt. Wanneer je merkt dat je niet meer zonder kunt of onrustig wordt bij het idee geen Ritalin te kunnen gebruiken, is de kans groot dat je verslaafd bent aan dit middel. Zoek dan professionele hulp, bijvoorbeeld bij Trubendorffer.
Kortwerkende tabletten
Geneesmiddelen die direct na inname methylfenidaat in het lichaam afgeven zijn er onder een aantal merknamen zoals Ritalin, Rilatine of Rubio. Ze bevatten allen dezelfde werkzame stof. Deze middelen moeten veelal vaker dan eenmaal per dag worden ingenomen.
Er ontstaat dus geen gewenning en lichamelijk wordt men evenmin afhankelijk van Rilatine. Psychisch kan men er wel afhankelijk van worden. Dat is te merken wanneer iemand zich bijvoorbeeld onrustig of agressief begint te voelen wanneer hij of zij het pilletje niet genomen heeft.
De maximale dosis per dag bedraagt 60 mg. Rilatine 10 mg tabletten: • Neem Rilatine eenmaal of tweemaal per dag in (bijvoorbeeld bij het ontbijt en/of bij de lunch). De tabletten moeten met een glas water worden ingeslikt. U kunt de tabletten breken om ze makkelijker te kunnen inslikken.
Gewone tabletten: meestal gebruikt u deze 3 keer per dag. Neem de laatste tablet niet later dan 4 uur voor u gaat slapen. Anders kunt u 's avonds moeilijk in slaap komen. Methylfenidaat werkt na 1 tot 2 uur.
Als men tijdens de werking van Ritalin wel kan slapen is het aan te raden een lage dosis voor de nacht te proberen. Vaak werkt dit goed. Ritalin en verslaving: Ritalin werkt op zichzelf niet verslavend; dit is gebleken na 40 jaar ervaring met dit medicijn bij kinderen.
Mensen met ADHD kunnen zich moeilijk concentreren en zijn snel afgeleid. Door Ritalin te nemen, hebben ze minder last van rusteloosheid, zijn ze minder hyperactief en zijn ze beter in staat om zich te focussen en concentreren.
De meeste mensen zonder ADHD die de medicijnen nemen krijgen meer energie en zin om te praten.Ze voelen zich wakker en soms een beetje blijer. De pillen met cafeïne en L-theanine geven minder sterke effecten. De meeste mensen ervaren iets minder vermoeidheid als ze de pillen hebben genomen.
Het effect is te vergelijken met speed; je voelt je opgepept en vol energie. Sommigen gebruiken het om een nachtje door te halen. Gebruikers geven aan dat ze beter functioneren, beter kunnen focussen, meer energie krijgen en langer door kunnen gaan met studeren of uitgaan.
Smartdrugs populair onder studenten, maar kunnen averechts werken: 'Pas ermee op' Smartdrugs zoals het ADHD-medicijn ritalin zijn populair onder studenten als prestatieverhogend middel. Maar wie ze neemt, gaat er vaak niet beter van presteren. De werking kan zelfs averechts uitpakken, blijkt uit nieuw onderzoek.
Risico's. Het gebruik van de medicijnen neemt gezondheidsrisico's met zich mee. Methylfenidaat kan een verslavend effect hebben. Daarnaast kun je last krijgen van hartkloppingen, slapeloosheid, verlies van eetlust en emotionele labiliteit.
Rilatine nemen zonder voorschrift is als antidepressiva nemen omdat je je 'een beetje down voelt'. En aan zij die het zien als een oneerlijk voordeel: dat is het niet. Het is een middel dat patiënten die lijden aan een stoornis die veel meer omvat dan 'een beetje afgeleid zijn' moeten nemen om te kunnen functioneren.
Effecten van Ritalin zonder ADHD
Doordat je je beter kunt concentreren, is Ritalin ook populair bij mensen zonder ADHD. Zij merken daarnaast ook het opwekkende effect van dit middel, dat verwant is aan speed.
Methylfenidaat Tablet 5 mg, 10 mg (werkingsduur 2-4 uur). Ritalin Tablet 10 mg (werkingsduur 2-4 uur). Medikinet Tablet 5 mg, 10 mg, 20 mg (werkingsduur 3-4 uur).
Ritalin staat op lijst 1 van de Opiumwet en is dus een harddrug. Het aanwezig (voorhanden) hebben van iedere drug op die lijst is strafbaar/illegaal. Fun fact: het gebruiken ervan is niet strafbaar.
Methylfenidaat en dexamfetamine zijn volwaardige alternatieven: wanneer een behandeling met methylfenidaat niet effectief is gebleken, wordt als volgende stap een behandeling met dexamfetamine geadviseerd en vice versa (EB).
Alcohol kan het effect van Ritalin versterken. Alcohol kan de bijwerkingen van Ritalin op het centraal zenuwstelsel (met name rusteloosheid, spreekdrang, angst en ontstemmingstoestanden, bij zeer hoge doses wanen en hallucinaties) verergeren. Bovendien kan alcohol nieuwe bijwerkingen van Ritalin oproepen.
Bij ADHD is de aanbevolen startdosering voor volwassenen en kinderen ouder dan zes jaar 0,25 mg methylfenidaat per kg lichaamsgewicht per dag. De startdosering is doorgaans twee keer per dag een normaal tablet van 5 mg. Vervolgens kan de arts de dosering om de week verhogen met 5 tot 10 mg tot maximaal 60 mg per dag.