Watergedragen verf & muurverf is slechts 2 tot 3 jaar houdbaar; producten moeten ook altijd vorstvrij worden bewaard. Alkydverf en grondverf kan wat langer worden bewaard, maar voor de aflak geldt maximaal 5 jaar en voor een primer 3 jaar.
Houdbaarheid van verf in ongeopend blik
Merk je dat de substantie op de bodem niet goed meer kunt doorroeren? Dan is de verf niet meer goed en zal je het ook weg moeten gooien. Tevens kan het voorkomen dat er velvorming op de aangebroken verf zit. Dit komt doordat verf gaat drogen als er zuurstof bij komt.
Daarnaast kan verf op waterbasis na verloop van tijd gaan stinken. Een bedorven watergedragen verf kun je herkennen aan de geur van rotte eieren. Is dit het geval? Dan kun je de verf niet meer gebruiken.
Hoe lang kun je verf bewaren
Watergedragen verf en muurverf zijn over het algemeen maximaal twee jaar houdbaar. Wel is het belangrijk om de watergedragen verf vorstvrij te bewaren. Als acryl verf en muurverf bevroren zijn geweest, zijn ze niet meer te gebruiken. De verf is "kapot"en zal al zijn eigenschappen verliezen.
Temperatuur en luchtvochtigheid
Een te lage temperatuur of een te hoge luchtvochtigheid heeft invloed op de droging van uw verf. Kijk daarom altijd op de verfpot naar de drogingskamertemperatuur. Bij een watergedragen verf is dit meestal vanaf acht graden. Voor een alkydverf is dit rond de vijf graden.
Watergedragen verf & muurverf is slechts 2 tot 3 jaar houdbaar; producten moeten ook altijd vorstvrij worden bewaard. Alkydverf en grondverf kan wat langer worden bewaard, maar voor de aflak geldt maximaal 5 jaar en voor een primer 3 jaar.
Als de verf plakkerig blijft aanvoelen, probeer dan een oplossing die misschien wel heel amateuristisch in de oren klinkt. Neem een emmertje water en gooi hier een fikse scheut schoonmaakazijn door. Neem het oppervlakte hiermee af. De verf zal even 'schrikken' en de droging zal doorzetten.
Bedorven muurverf
Ga af op de geur van rotte eieren. Zo ruikt verf die niet meer goed is. Soms is de verf op de grens van houdbaar dan wel bedorven. Als u deze muurverf toch gebruikt, verdwijnt de stank meestal na enkele dagen.
Verf kan ook gaan rotten. Het beste bewaar je de verf op koele en droge plekken, bij voorkeur waar het tussen de 5 en 25 graden Celsius is. Bij vorst en hittegolven wordt de houdbaarheid verf minder. Ook wanneer er vocht bij de verf komt: schimmels en bacteriën zijn daar gek op.
Over het algemeen kun je verf in een blik tot 2 jaar bewaren. Verf op terpentinebasis gaat het langst mee, deze verfsoort kan zelfs tot 3 jaar goed blijven. Een andere vraag is hoe lang je muurverf kunt bewaren. Muurverf is verf op waterbasis en dit soort verf kun je in het gunstigste geval ongeveer 2 jaar bewaren.
Over het algemeen is verf op waterbasis minder schadelijk voor je gezondheid. Ook is het minder schadelijk voor het milieu, als je je kwasten tenminste niet schoonspoelt onder de kraan.
Ventileren, ventileren en nog eens ventileren
De eerste tip is zeer voor de hand liggend. Zet alle ramen en deuren open en zet je dampkap aan, want in een goed geventileerde ruimte kan de verf sneller drogen. Hoe sneller de verf droogt, hoe sneller de verflucht verdampt en de ruimte kan verlaten.
Er kunnen chemische reacties plaatsvinden tijdens het langdurig bewaren waarbij het pigment betrokken is. Maar het kan ook zijn dat pigment samenklontert. Als er twee of meer pigmenten in de verf zitten en één ervan klontert samen, dan is de verhouding verstoord en wijkt de kleur af.
Roer de verf grondig met een plat, houten roerstokje van onder naar boven. Doe dat minstens een minuut lang en schraap tussendoor ook een paar keer over de bodem. Dan weet je zeker dat alle bestanddelen goed met elkaar zijn vermengd.
Je kunt verharding van de verf beter voorkomen door de verf zo nu en dan goed door te roeren en uiteraard het deksel weer goed te sluiten. Hiermee bespaar je eenvoudig overbodige kosten aan nieuwe verf.
Verf bewaren doe je het beste bij een constante temperatuur op een donkere vorstvrije plek. Om de houdbaarheid van verf te verhogen dien je de verf ook in een luchtdicht en afgesloten blik te bewaren. Dit zijn de factoren waardoor je de verf langer kunt bewaren.
Lege verfblikken en lege spuitbussen waar verf of chemische middelen (bijvoorbeeld ovenreiniger) in hebben gezeten, mogen ook bij het restafval. Of lever ze in bij de oud-ijzerbak van de milieustraat. Als er nog resten verf of chemicaliën in zitten, moeten ze bij het klein chemisch afval.
verfblikken in de afvalcontainer weg te gooien. Dit geldt overigens ook voor verfblikken waar opgedroogde verf in zit. Heeft u nog verfresten of gebruikt u geen verf op waterbasis, dan dient u de verfrestanten en verfblikken als klein chemisch afval (KCA) af te voeren.
Slapen in een kamer waar je een verflucht ruikt, kan schadelijk voor je gezondheid zijn. Dit hangt ervan af of je een verf hebt gekozen met weinig of veel vluchtige organische stoffen (VOS). Hoe hoger het VOS-gehalte in de verf, hoe schadelijker het is. Dit kan resulteren in hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.
Radiatoren worden soms stoffig aan de binnenzijde doordat er lucht langs de convectoren stroomt. Die lucht neemt stofdeeltjes mee, die neerdalen in de gaatjes van de radiator. Het stof verschroeit, met een nare geur als gevolg. Het komt vaak voor dat er voorwerpen tegen radiatoren staan of hangen.
Spoel met veel water. Azijn staat bekend om het neutraliseren van geuren. Zet schaaltjes neer of poets de getroffen plek met azijn. Daarna natuurlijk weer naspoelen met water om de azijngeur te verwijderen.
Föhn Gebruiken Op Natte Verf: Ja Of Nee? Het korte antwoord is nee. Vooral grotere oppervlakten, groter dan 1 m² kun je beter niet sneller laten opdrogen met een föhn. Als je namelijk probeert om verf sneller te laten drogen met een föhn kunnen er scheurtjes in het verf ontstaan.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Waardoor gaat een verflaag rimpelen? Het rimpelen van verf (schroeien) komt door het foutief aanbrengen van de lak. Over het algemeen is dit terug te herleiden naar twee oorzaken. Namelijk; doordat je 'te dik schildert' of doordat je te snel een nieuwe laag aanbrengt.