Ja, je kunt watergedragen verf over terpentinegedragen verf zetten mits je de juiste voorbereidingen neemt. Belangrijk is dat je de oude terpentine laag eerst ontvet en vervolgens naspoelt met schoon water. Vervolgens kun je de verflaag schuren met korrel P240.
Alkydverf over acrylverf aanbrengen, is dat mogelijk? Goed nieuws! Dit is geen enkel probleem, want alkydverf kan gewoon over watergedragen verf worden aangebracht. Je kunt er eventueel voor kiezen om nog een extra primer aan te brengen als tussenlaag, maar als de ondergrond goed is, is dit niet noodzakelijk.
Acrylverf over alkydverf
Het antwoord op de vraag: “Kan ik watergedragenverf over terpentine verf heen schilderen?” is, ja dit kan. Acrylverf over alkydverf is geen probleem. Zorg er wel voor dat je het te schilderen oppervlakte goed ontvet, reinigt en schuurt voor een goede hechting.
Mensen die binnen altijd verf op terpentine basis hebben gebruikt kunnen dit gewoon overschilderen met een verf op water basis.
Kan je zomaar over bestaande verf heen schilderen? Ja dat kan; je hoeft niet altijd de oude verflaag te verwijderen. In sommige is gevallen is het nog goed genoeg om overheen te schilderen. In dit artikel lees je welke verfsoorten goed over elkaar kunnen en welke verfsoorten niet.
Watergedragen (acryl)verf over terpentine gedragen (alkyd)verf. Zoals gezegd is het ook mogelijk om watergedragen verf over terpentine verf te schilderen. Het is echter wel belangrijk om de oppervlakte goed te ontvetten, reinigen en schuren (volledig mat) voor de beste hechting.
Dit kan verschillende oorzaken hebben: de ondergrond is niet goed ontvet of er is niet geschuurd. Het kan ook zijn dat er geen grondverf is gebruikt of dat het hout te warm is geweest of nog vochtig is. Wat ook kan is dat de grondverf of 1e verflaag nog niet goed waren uitgehard.
Ja, dat kan! Mits de verf op terpentine-basis ouder dan 6 maanden is. Ook hiervoor geldt; de ondergrond zal met zorg voorbehandeld moeten worden. Dus eerst goed ontvetten met een verfreiniger zoals St.
Over het algemeen gebruik je binnen verf op water basis, en buiten verf op terpentine basis. Verf op water basis is geur arm, snel drogend, niet vergelend, elastischer en beter voor het milieu. Verf op terpentine basis is buiten een stuk duurzamer.
Verf op water basis is over het algemeen de beste keuze voor houtwerk binnenshuis. Voordelen hiervan zijn: geur arm, snel drogend, niet vergelend, goed elastisch, en beter voor het milieu als traditionele verf. Ook hebben (vooral grond) verven op water basis vaak een zeer goede hechting op verschillende ondergronden.
Verf hecht niet op ondergrond. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Ondergrond, niet goed ontvet, eerst begonnen met schuren en dan pas schoongemaakt, ondergrond is vochtig, ondergrond is te warm, verkeerde grondverf gebruikt, grondverf niet goed laten drogen. Dit zijn de belangrijkste oorzaken.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Acrylverven zijn in principe watervast, maar ze zijn niet geschikt voor gebruik buitenshuis. Voor gebruik buitenshuis wordt het gebruik van acryllakken aanbevolen, omdat deze minder gevoelig zijn voor regen.
Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag. Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag.
Je kunt een watergedragen verf over een verflaag op terpentine basis aanbrengen. Allereerst goed ontvetten en schuren, en vervolgens een hechtprimer op waterbasis aanbrengen voor een goede hechting. Daarna kan je 1-2 lagen aflakken met een watergedragen verf.
Verf op waterbasis overschilderen
Wanneer je kiest om grondverf op waterbasis over te schilderen is het belangrijk om rekening te houden met een paar punten. Watergedragen grondverf is vaak binnen 2 á 3 uur overschilderbaar. Daarna kun je een nieuwe grondlaag aanbrengen als het nodig is of beginnen met aflakken.
Voor lakken op terpentine basis adviseren wij vaak de Anza vilt roller. Voor lakken op water basis adviseren wij vaak de Friess Blue felt roller. Daarnaast kan het zijn dat de verf iets te stroperig is, een klein beetje verdunnen is hierbij vaak de oplossing. Ook is het belangrijk dat het voorwerk goed is uitgevoerd.
Acrylverf bestaat in een matte, satijnglans- of hoogglans variant. Sommige zijn speciaal ontwikkeld voor vochtige ruimtes en dus afwasbaar. Opgelet: laat ze heel goed drogen voor u ze afwast. Een acrylverf heeft na het aanbrengen ongeveer drie weken nodig om echt door en door droog te zijn.
Het verschil acrylverf (waterbasis) en alkydverf zit hem vooral in het verdunningsmiddel dat gebruikt is. Acrylverf wordt ook wel watergedragen verf genoemd, en daarmee is direct duidelijk dat deze verf wordt verdund met water. Dit heeft voornamelijk effect op de glansgraad van de verf.
Als de verflaag een beetje opweekt/kauwgumachtig wordt en afgeeft op uw doek, dan zit er hoogstwaarschijnlijk een watergedragen (acrylaat) verf op. Als de verf niet oplost is het een oplosmiddel houdende (alkyd) verf.
Alkydverf is in de meeste gevallen terpentine verdunbaar. Alkydverf adviseren wij in de meeste gevallen voor buiten doordat het langer zijn glans behoud en beter tegen UV straling kan. Eigenlijks is het erg simpel, acrylverf gebruik je binnen doordat het niet zal vergelen, sneldrogend, geurvrij en tegen huidvet kan.
Verf op waterbasis, oftewel acrylverf, kun je gewoon met water verdunnen. Hiervoor heb je dus geen speciaal verdunningsmiddel nodig.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Als je met redelijk dikke verf werkt, dan zal het uiteraard beter dekken dan wanneer je er wat dunner mee werkt. Andersom geldt ook: als je dekkende verf hebt en je smeert het heel dun uit, dan dekt het alsnog niet helemaal.