Uit verschillende goed uitgevoerde studies blijkt dat krachttraining onder goede begeleiding geen verhoogd risico op groeischijfschade met zich meebrengt. Ook ontbreken aanwijzingen dat krachttraining leidt tot verminderde groei of beperkte lichaamslengte op volwassen leeftijd.
Indien de functie van deze hormonen langdurig onderbroken zou worden kan dit de groei belemmeren. Het is bekend dat direct na sporten er een kleine toename van IGF-1 concentratie is. Als de oefening voldoende intens was, volgt er een daling onder normaal niveau.
Samenvatting: Krachttraining is gezond voor jongeren en zelfs voor kinderen. Op jonge leeftijd zorgt het ervoor dat kinderen sterker worden. In de puberteit neemt daarnaast ook de spiermassa toe. Zeer belangrijk hierbij is goede begeleiding, om fouten of blessures te voorkomen.
Bij deze wat extremere sporten zien we daadwerkelijk wel een verschil in de lengte van jonge sporters. Hieruit kunnen we dus concluderen dat bij deze (redelijk vergelijkbare) sporten er dus wel een effect te zien is met het intensief beoefenen van een sport en de lengtegroei die hierdoor wordt beïnvloed*7.
Voor kinderen van 4 tot 18 jaar geldt de volgende beweegrichtlijn: Bewegen is goed, maar meer bewegen is nog beter. Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning, zoals fietsen, wandelen of zwemmen. Langer, vaker of intensiever bewegen is nog gezonder.
Lid: Je kunt bij ons lid worden als je een natuurlijke persoon bent en 16 jaar of ouder. Basic-Fit kan je vragen aan te tonen door legitimatie dat jij degene bent van wie de lidkaart is of om je leeftijd te checken.
"Veel mensen denken dat ze meteen moeten gaan sporten." Even de hond uitlaten, een wandeling naar de supermarkt of een sprintje naar de bus. Twintig minuten matig bewegen per dag: je zou denken dat het iedereen wel moet lukken. Toch wordt de richtlijn bij lange na niet door gehaald.
Wanneer de verwachting is dat een kind erg lang zal worden, kan de groei door middel van een operatie worden afgeremd. Bij kinderen met een erg grote schoenmaat kan daarnaast ook de groei in de voet worden geremd. Aan de uiteinden van de botten zitten groeischijven.
Onvoldoende aanmaak van een van de hormonen die nodig zijn voor de groei (schildklierhormoon, groeihormoon ). Te weinig eten of eenzijdige voeding. Bepaalde geneesmiddelen. Chronische ziektes, zoals nierziektes of longziektes.
Naast de compound oefeningen is het ook nodig om specifieke buikspieroefeningen uit te voeren. Hiermee maak je je buikspieren groter en sterker. Wanneer je vetpercentage laag genoeg is, dan zal je snel een sixpack zien. Voorbeelden van isolatieoefeningen zijn de bicycle crunch, planking en leg raises.
Vanaf welke leeftijd mag je naar een fitnessclub? Veel fitnessclubs hanteren een minimumleeftijd van 16 jaar. Jongeren onder de 16 mogen vaak wel onder begeleiding van een volwassene fitnessen.
Tillen boven hoofdhoogte (175 cm): 4 kg. Tweehandig tillen door jeugdigen (tot 16 jaar): 10 kg. Tweehandig tillen van grond tot heuphoogte dicht bij het lichaam: 15 kg. Tweehandig tillen tussen knie- en borsthoogte: 12 kg.
Wanneer de groeischijven bij kinderen na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk. Dit gebeurt bij Nederlandse meisjes gemiddeld rond het 16e jaar en bij jongens rond het 18e jaar (Coene, E. H.,Kollaard, S., 2013).
Naast je genen heeft je gezondheid ook grote invloed op hoe lang je wordt. Als je gezond eet, genoeg beweegt en niet vaak ziek bent, kun je langer worden. Stress, bepaalde ziektes en het gebruik van alcohol en drugs door de moeder tijdens de zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat je minder lang wordt.
'Kinderen mogen niet te eenzijdig belast worden, niet te veel keer achter elkaar dezelfde beweging trainen. Dan kunnen blessures ontstaan. Groeischijven kunnen overbelast raken, wat blijvend letsel kan veroorzaken.
De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders. Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte. Je kan het zelf ook uitrekenen met de TNO groeicalculator.
Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes.
- eiwitten, uit vlees, eieren, tofu of peulvruchten. Eiwitten zijn essentiële bouwstenen die het lichaam nodig heeft om te groeien. - zink, dat zit in oesters, chocolade, pinda's, eieren, erwten, en asperges. Een zinktekort kan de groei bij kinderen remmen.
Voeding, omgevingsfactoren en de culturele afkomst van ouders bepalen hoe groot een kind wordt en hoe hard hij groeit. Ook groeihormoon speelt een rol. Als dit te weinig wordt aangemaakt, kan dit leiden tot verstoorde groei. Een tekort kan ook bij volwassenen tot problemen leiden.
Eet puur en met mate. Zoveel mogelijk pure voeding; groenten, fruit, noten, kwark, vis en gevogelte zijn erg goed voor je. Vermijd suikers, transvetten en het eten van teveel koolhydraten in de vorm van pasta, aardappelen, rijst en brood. Doe aan krachttraining en doe dit zo vaak je kunt, 2, 3, 4 x per week.
Door te sporten verbrandt je calorieën en kun je afvallen en droogtrainen, zodat je lichaam in een betere shape komt. Je spieren en lijnen worden meer zichtbaar en je ziet meer definitie. Door te sporten bouw je ook meer spiermassa op. Dit is met name het geval wanneer je aan krachttraining doet.
Tijdens het spieren 'beschadig' je het lichaam. Er komen minuscule scheurtjes in je spieren, die herstellen als je rust neemt (met behulp van voeding natuurlijk ;)). Als je niet voldoende hersteltijd neemt, heeft het sporten totaal geen zin. Sterker nog, je brengt jezelf alleen maar achteruit.