Volgens de houdbaarheidsdatum is voedsel in blik, zoals bijvoorbeeld tomatenpuree, drie jaar houdbaar, maar nu blijkt dat je het best nog vier jaar langer dan dat kunt bewaren! Zolang je het blik maar dicht houdt en op een koele plek bewaart.
De tomatenpuree is verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Doe het blikje in een plastic zak en bewaar het in de koelkast. Eenmaal geopend, is een blik tomaten tot 5 dagen houdbaar in de koelkast. Als je eerder schimmelgroei ziet, gooi het dan weg en eet of kook er niet mee.
Je doet de tomatenpuree best in een ander potje dat je kan afsluiten met een deksel. Druppel eerst nog wat olijfolie over het oppervlak, zo blijft de tomatenpuree afgesloten van de buitenlucht en is het langer houdbaar. Sluit het potje daarna nog af met een deksel. Reken een week tot twee weken houdbaarheid.
Een gesloten kuipje blijft 24 maanden goed, een gesloten blik 36 maanden. Eens geopend, bewaar je het natvoer best in de koelkast. Dan blijft het 2 à 3 dagen heerlijk vers. Denk eraan om het te bedekken met folie of een deksel: zo droogt het eten niet uit!
Op blikgroenten staat een 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT). Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, langzaam achteruit gaan. Maar als het blik nog heel is, kun je het jaren na de THT-datum nog zonder risico voor de gezondheid eten.
Verse tomaten en tomaten uit blik zijn even gezond. De voedingswaarden van beiden blijven hetzelfde. Echter kunnen fabrikanten (ongezonde) toevoegingen doen bij het product. Je kunt hierbij denken aan zout, suiker of conserveermiddelen voor de houdbaarheid.
Tomatenpuree is de meest geconcentreerde vorm van geconserveerde tomaten in blik. Voor tomatenpuree worden tomaten heel lang ingekookt tot een dikke pasta met een dieprode kleur en intense smaak.
Na het openen is zo'n blik natuurlijk geen maanden houdbaar en met mijn éénpersoonshuishouden gaat er geen 800 gram per week doorheen. Gelukkig kan je tomatenpuree heel goed invriezen, zelfs na maanden is de smaak en smeuïgheid nog precies hetzelfde.
Tin in je eten
Dat eten in geopend blik bewaren afgeraden wordt, is oorspronkelijk om de zogenaamde 'blikvergiftiging' tegen te gaan. Dit probleem ontstaat soms door de tin die in het metaal van het blik verwerkt zit. Dat kan om redelijk wat tin gaan, tot wel 150 mcg per gram metaal.
Het advies om een geopend blik niet in de koelkast te zetten, heeft vooral met de smaak van het voedsel te maken. Als een blik geopend is, kan het metaal onder invloed van zuurstof reageren met de inhoud. De producten van die reactie kunnen in het voedsel terechtkomen. Dat kan een metalige smaak aan het eten geven.
Geopende, verse sauzen, zoals pastasaus, tomatensaus en satésaus, kun je twee dagen bewaren in de koelkast. Sauzen zoals mayonaise, ketchup, curry en chilisaus, kun je geopend negen maanden tot een jaar bewaren in de koelkast. Een ongeopende pot of tube kun je gewoon ongekoeld bewaren in je keukenkastje.
Tomatenpuree heeft een rauwe smaak, doordat er koolhydraten in zitten met lange ketens. Koken breekt die lange ketens af tot kortere, en die geven de puree een aangenamer smaak.
We leggen het je graag even uit! Door hem even te fruiten, ontzuur je de tomatenpuree. Zo krijg je een minder zure of bittere tomatensaus. Ook krijgt de tomatenpuree meer smaak omdat hij door het verwarmen wat zoeter wordt.
Tomatenpuree geeft veel smaak aan sauzen, maar kan wat zurig of bitter zijn. Je kunt tomatenpuree gemakkelijk zelf 'ontzuren' door de puree even te bakken in wat olijfolie. Blijf er altijd bij, want tomatenpuree brandt snel aan. Door het verwarmen wordt de tomatenpuree lekker zoet.
Het vetgehalte en het vetprofiel van het bloed verbetert
De krachtige anti-oxidant in tomaat, lycopeen, zorgt ervoor, dat de lever beter functioneert. Het vetprofiel van het bloed verbetert en het LDL gehalte (slechte cholesterol) verlaagt.
Uit onderzoek is gebleken dat tomatenpuree supergoed werkt tegen rimpels en huidveroudering. Meng daarvoor iedere dag tien eetlepels tomatenpuree met 10 gram olijfolie. De werkzame stof in tomaten is de antioxidant lypoceen. Deze zorgt voor de aanmaak van procollageen, een eiwit dat de huidstructuur verbetert.
De voordelen van tomaten uit blik
Tomaten in blik zijn niet duur en handig om altijd in huis te hebben. Ze zijn heel veelzijdig, je kunt ze in veel gerechten gebruiken. De tomaten worden rijp geoogst, wanneer ze het lekkerste zijn, en worden onmiddellijk verwerkt. De smaak is dus optimaal.
Tomatenpuree uit blik is in veel opzichten gezonder dan verse tomaat. Tomaten bevatten lycopeen, een stof die heel gezond is. Maar de lycopeen zit opgesloten in cellen. Ons darmstelsel is niet in staat die cellen kapot te maken, zodat de stof vrijkomt en door het lichaam kan worden opgenomen.
Het dubbele concentraat wordt verkregen door de puree korte tijd op hoge temperatuur te verhitten, zodat een kwart van het vocht verdampt. Een blikje met een percentage van 18-20% heeft dus iets minder kwaliteit, is een iets meer waterige tomatenpuree.
De kwaliteit van de voeding in blik kan wel gedaald zijn, denk hierbij aan voedingswaarde, geur, keur of smaak. Voedsel uit blik eten enkele jaren na de THT-datum vormt geen risico voor de gezondheid. Voedsel uit blik kan zelfs meegaan tot 50 jaar naar de uiterste houdbaarheidsdatum!