Welke wijn goed aansluit bij peulvruchten en wintergroenten, is een volle en krachtige wijn. Wanneer u graag witte wijn drinkt, kunt u kiezen voor een Chardonnay of Viognier. Goede rode wijnen bij peulvruchten en wintergroenten zijn: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Tempranillo en Sangiovese.
Een product is vegetarisch wanneer het geen vlees en vis bevat en ook geen andere producten waarvoor een dier is geslacht, zoals gelatine, stremsel en vislijm. Veganisten gaan een stapje verder en vermijden alle dierlijke producten. Een wijn is dus pas veganistisch als er ook geen ei-eiwit of melkeiwit gebruikt is.
Vegetarische wijn is wijn waaraan geen dierlijk product te pas gekomen is. Eigenlijk spreek je dan al van veganistische wijn en zou voor een vegetarische wijn wel ei-eiwit of melkeiwit gebruikt mogen zijn.
Bij de filtering van de wijn worden door veel wijnmakers nog producten met een dierlijke oorsprong gebruikt, zoals varkensvet, visslijm en gelatine. Vegan is de wijn hierdoor dan dus niet.
Bij het klaren van de wijn wordt er vaak gebruik gemaakt van dierlijke producten zoals vislijm, caseine eiwit of gelatine. In het laatste proces van wijnmaken worden deze middelen aan de wijn toegevoegd.
Dierlijke hulpstoffen in alcohol
Producenten gebruiken soms dierlijke technische hulpstoffen om dranken als wijn of bier te klaren. Dit zijn stoffen die gebruikt worden tijdens het productieproces maar niet meer aanwezig zijn in het eindproduct. Deze stoffen vind je niet terug in de ingrediëntenlijst.
Om de wijn snel helder te kunnen krijgen kan gebruik gemaakt worden van vislijm, casseïne (melkeiwitten), ei-eiwitten of gelatine (uit botten van zoogdieren). Wanneer dit niet gebruikt wordt mag een wijn vegan genoemd worden.
La Tulipe in Frankrijk van de Nederlandse Ilja Gort gebruikt ook geen dierlijke producten tijdens het klaren van zijn wijnen. La Tulipe en Slurp! wijnen zijn te koop bij de Albert Heijn Supermarkt.
Vegan logo
Toch kun je er niet automatisch vanuit gaan dan biologische wijn altijd vegan is. Op sommige wijnflessen staat daarom een speciaal vegan logo. Staat er op jouw biologische wijn geen vegan logo, dan kun je het voor de zekerheid navragen bij de wijnhandelaar.
Gelukkig zijn de meeste biertjes vrij van dierlijke producten; dit zijn bijvoorbeeld Amstel, Heineken, Grolsch, Jupiler, Brand, Becks, Corona, Desperados, Sol Beer en Hertog Jan. Maar bij sommige biertjes wordt er icinglass ofwel vislijm gebruikt (zoals bij Guiness), wat uit de blaas van een vis komt.
In principe eet een veganist niets waar dieren voor gebruikt zijn/dierenleed aan verbonden is. In de praktijk betekent het dat veganisten geen vlees, gevogelte, vis, gelatine, ei, en dierlijke melk gebruiken en ook geen dingen waar dat in verwerkt zit zoals mayonaise, kaas, yoghurt, vla, melkchocolade etc.
Soms staat er een vegan-logo of 'vegan friendly'-logo op. Dan is het duidelijk dat er geen dierlijke producten bij de productie zijn gebruikt.
Het vegetarisch vriendelijke caseïne eiwit, wordt veel gebruikt bij het klaren van vooral rode wijnen. Maar om wijn geschikt te maken voor veganisten, moeten wijnen zijn geklaart met producten zoals koolstof, bentoniet klei, kalksteen, kaolien klei, plantencaseïne, silica gel of plantaardige platen.
Dit helder maken van de wijn noemen we 'klaren'. Mag een rode wijn wel een tikje soepeler, dan kan de wijnmaker er gelatine aan toevoegen, dat uit dierenhuiden en -botten wordt gewonnen.
Want de alcohol in rode wijn kan ook al in kleine hoeveelheden ziektes veroorzaken, zoals bijvoorbeeld kanker. De algemene conclusie is dat het drinken van alcohol niet gezond is. Het is niet zeker of alcohol het hart wel of niet beschermt. Het is wél zeker dat alcohol andere ziektes zoals kanker kan veroorzaken.
De wijn klaren doet men door een klaringsmiddel toe te voegen aan de wijn. Dit middel zorgt ervoor dat al die kleine zwevende deeltjes die de wijn instabiel of troebel kunnen maken samenklonteren tot grotere vlokken. Zo'n klaringsmiddel wordt vaak gemaakt van eiwit, melk of de minerale stof bentoniet.
De wijnen zijn 100% vegan, dat wil zeggen dat ook voor de filtering geen enkel dierlijk product gebruikt wordt.
Nee, helaas niet. In veel levensmiddelen zit van nature een geringe hoeveelheid sulfiet en dat geldt ook voor wijnen.
Biologisch eten en veganisme
Als veganist is het prima mogelijk om biologisch te eten. Eigenlijk staat dat helemaal los van veganisme, want biologisch is niet meer of minder diervriendelijk of milieuvriendelijk. Een belangrijke uitzondering is citrusfruit.
Wist je dat alle Slurp! wijnen, verkrijgbaar bij de AH, vegan zijn? Perfect om het weekend mee in te luiden!
Sulfietvrije wijn is niet automatisch biologisch, dus let goed op dit belangrijke verschil. Gangbare rode wijn bevat maximaal 150 mg/l sulfiet, terwijl witte en rosé wijn maximaal 200 mg/l mag bevatten. Bij biologische wijn moet dat minimaal 30 tot 50 mg/l lager liggen.
Vegetariërs eten geen vlees. Veganisten nemen helemaal geen dierlijke producten. En flexitariërs eten op sommige dagen geen vlees. Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12.
Sulfiet in wijn zorgt er enerzijds voor dat schimmels, micro-organismen en gisten afgeremd worden en anderzijds zal dat het proces van oxidatie tegenhouden waardoor wijn fris blijft. De houdbaarheidsdatum wordt op die manier verlengd. De stof wordt ook vaak extra toegevoegd aan onze voedingsmiddelen.
Biologische wijnen moeten verplicht een keurmerk op hun fles hebben. Meestal wordt het Europees biologisch keurmerk (het 'blaadje met de sterren') gebruikt. De druiven worden voor de oogst gecontroleerd op biologische wijnbouw principes én de wijn wordt nog een keer gecontroleerd voordat deze wordt gebotteld.