Tijm houdt van een warme en droge standplaats in de volle zon. Bij zachte winters zal het tijmplantje geen problemen ondervinden. Als het erg koud is dan kun je de tijm het beste beschermen en eventueel binnen neerzetten.
Licht en warmte
Tijm houdt van veel zon. Zet het plantje daarom het liefst op een zonnige plek. Halfschaduw kan de tijm plant ook nog wel aan maar hoe meer zon hoe beter de tijm plant het gaat doen.
Tijm is zeer eenvoudig te onderhouden in de tuin : het kruid heeft relatief weinig water nodig, kan goed tegen droogte - dus ook tijdens je vakantie hoef je je geen zorgen te maken - en heeft maar zelden extra voedingsstoffen nodig.
Hoewel tijm van zon en droogte houdt, verdampt het blad voortdurend water. Vooral tijdens hete droogteperiodes, maar ook in de winter mag de bodem niet volledig uitdrogen. Als de kleine stevige blaadjes geel worden of eraf vallen is het vaak al te laat.
Tijm heeft weinig water nodig. De plant heeft liefst staat liefst op een droogje.
Vrijwel alle soorten tijm houden van een zonnige en warme standplaats en niet teveel vocht en voeding. Omdat onze vette kleigrond daar niet aan kan voldoen (vooral in een natte en koude herfst/winter) houd ik mijn tijmplanten in potten en in een verhoogde bak.
Zo moedig je je plant aan om te groeien en onstaan nieuwe, jonge scheuten. Omdat tijm heel gevoelig is voor water, hoef je de plant niet zo veel te begieten. Als je plant er verdroogd uitziet en onderaan bruin kleurt, dan is dit een teken dat de plant veel te veel water gekregen heeft – raar maar waar!
Tijm bloeit vooral in mei en juni. Lees hier hoe je dit lekkere tijm plantje het beste kan verzorgen. Dit advies geldt ook voor Citroentijm, Thymus ×citriodorus. Snoeien: Knip begin maart de plant sterk terug tot op 10-20cm boven de grond, want de plant bloeit op éénjarig hout en zo versterk je de ontwikkeling.
Tijm staat graag op een plekje in de volle zon. De meeste soorten zijn sterk winterhard en hebben geen bescherming nodig tegen vorst. Mocht je geen zonnige plek hebben dan werkt de halfschaduw ook, zo lang het er ook goed droog is.
De echte tijm (Thymus vulgaris) snoei je in het voorjaar door alle takjes voor ongeveer een derde af te knippen, of tot op 5-7 centimeter boven de grond. Bescherm je plant wel als er toch nog vorst komt. Na de bloei snoei je echte tijm door de oudste stengels flink terug te knippen tot vlak voor een jong zijscheutje.
Rozemarijn, dragon, oregano, bernagie, bieslook, bonenkruid en tijm zijn heel bijenvriendelijke kruiden. Ook koriander, lavas, paardenbloem, citroenmelisse, munt, smalle weegbree en peterselie trekken de bestuivers aan.
Rozemarijn, tijm, salie en lavendel zijn voorbeelden van planten die je kan vermeerderen door het nemen van houtige stekken. Gebruik bij voorkeur het tussenstuk van een takje, het gedeelte dat net begint te verhouten. Dus niet het dunne, zachte gedeelte en ook niet de harde houtige stukken.
De tijm plant heeft ongeveer een ruimte nodig van 20 cm tussen de planten. Tijmplanten kun je ook met meerdere planten in een pot zetten om zo een mooie bos kruiden te krijgen. Tijm kun je afsnijden als het ongeveer 10 - 15 cm lang zijn.
De meeste kruiden houden namelijk van de zon en kunnen dus deze zomer lekker gaan groeien in jouw tuin. Vooral mediterrane kruiden zoals basilicum, rozemarijn en tijm houden van een warm klimaat en genieten net als jij graag van de zon!
Tijm is een kruid dat uit Mediterrane streken komt, de plant (eigenlijk is ze een halfheester) is meerjarig maar matig winterhard. Om te zorgen dat de planten al zo groot en sterk mogelijk de winter in gaan begin je met het zaaien het liefst tussen half februari en half april.
Standplaats van munt
Wanneer je munt wil planten of zaaien, kun je dit het beste op een zonnige plek of in de halfschaduw doen. Wanneer munt genoeg zon krijgt, zal het een betere smaak en geur ontwikkelen.
Tijm kweken
Tijm kan heel goed binnenshuis groeien en staat graag op een zonnige plek in de vensterbank. De tijm plant wordt 20 cm hoog en bloeit in het tweede jaar in het begin van de zomer. Tijm is een plant die normaal gesproken in een redelijke droge en zanderige grond leeft en geef daarom niet te veel water.
De mensen van Epicurious.com ontdekten dat je niet meer nodig hebt dan een fijne zeef. Duw het uiteinde (dat heel wat steviger is dan het topje, en dus niet zo makkelijk zal afbreken) door de zeef en trek het naar beneden. Op die manier worden de blaadjes opgevangen in de zeef. Klaar is Kees!
Thymus vulgaris (Echte Tijm) is een aromatisch geurende wintergroene kruidenplant.
Bij de kruiden die bij jou in de keuken staan (denk: bieslook, basilicum, salie, tijm etc.) horen bloemen en die bloemen… kan je allemaal eten! De smaak van deze bloemen is vaak vergelijkbaar met het kruid zelf.
Tijm past erg goed bij geroosterd vlees, gevogelte en in wildragouts, visgerechten en pittige bouillons. Met tomaten, komkommer, courgette, paprika en aubergine smaakt tijm ook erg lekker. Maar voeg tijm ook eens toe aan een pasta, bijvoorbeeld met roergebakken spinazie en knoflook.
Het onderhoud van Tijm
Ga je Tijm snoeien, doe dit dan na de bloeiperiode. Snoei de bovenkant ongeveer 5 centimeter. Tijm mesten als hij in de volle grond staat, hoeft niet. Staat Tijm in een pot, dan is het verstandig af en toe wat mest in de pot te doen, omdat hij toch voedingsstoffen nodig heeft.
Tijm werkt bij keelpijn, tegen hoesten, tegen slijmvorming en tegen symptomen van astma; het is een rustgevende thee. Vroeger werd tijm ingezet voor bijna alle kwalen in je hele lijf; bij griep, problemen van je spijsvertering, voor maagpijn, hoofdpijn en slapeloosheid.
Het verschil met tijm
Ook al zijn beide houtachtige kruiden en vertonen ze wat smaak betreft sterke gelijkenissen, toch bestaat er wel degelijk een verschil tussen de twee. Tijm heeft namelijk een wat bitterdere en zoetere smaak dan rozemarijn.
Tijm zit boordevol vitamine C, wat een grote hulp is voor je immuunsysteem, maar is ook rijk aan calcium dat je helpt om je botten gezond te houden, ijzer dat de productie van rode bloedcellen stimuleert en kalium dat de bloeddruk verlaagt.