Het mondzorgtraject is een afspraak tussen de tandartsen en ziekenfondsen. Het betekent dat u minstens één keer per jaar op controle moet gaan bij de tandarts. Doet u dat niet, dan moet u het jaar nadien meer uit eigen zak betalen.
Hoe vaak is een tandarts controle nodig? Over het algemeen geldt dat de tandartscontrole eenmaal per half jaar of eenmaal per jaar plaatsvindt. Het is verstandig om periodiek uw gebit te laten controleren. De tandarts kan het beste aangeven hoe vaak u het beste naar de controle kunt gaan.
Tijdens een bezoek aan uw tandarts controleert hij of zij of uw tanden nog gezond zijn én of uw tandvlees nog gezond is. Er wordt onder andere gekeken of u gaatjes heeft, of uw tandvlees niet te ver teruggetrokken is en of u last heeft van tandplakvorming.
Waarom is een controle zo belangrijk? Gezonde tanden en een goed verzorgd gebit zorgen ervoor dat je meer zelfvertrouwen hebt en vaker glimlacht. Wanneer je twee keer per jaar op controle gaat, weet je zeker dat je gebit goed wordt gecontroleerd, dat problemen snel verholpen of zelfs voorkomen kunnen worden.
Het staat een tandarts vrij een patiënt al dan niet in te schrijven, tenzij dit in strijd is met het discriminatieverbod of met een door de tandarts gesloten medewerkersovereenkomst. Wanneer een patiënt zich wil uitschrijven, of bij uitschrijving met beider toestemming, worden geen voorwaarden gesteld.
IS DE PERIODIEKE CONTROLE VERPLICHT? De controle is niet verplicht. U kunt ervoor kiezen om alleen bij klachten (of onregelmatig) te komen. Wij raden dit af, omdat problemen daarmee veel meer tijd hebben om ongemerkt groter te worden.
Samenvattend: hoe vaak moet je naar de tandarts? Voor veel mensen is 1 keer per jaar voor controle naar de tandarts voldoende. De norm van 2 keer per jaar stamt nog uit de tijd van het Ziekenfonds. Een goede tandarts zal je een eerlijk advies geven op basis van je gebit.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
Studeren brengt nogal wat kosten met zich mee. Daarnaast draagt een tandarts veel verantwoordelijkheid en ook hier betaal je voor. Daarnaast bestaan er nogal wat verplichtingen voor tandartsen zoals hulpplicht. Verder zijn tandartsen schaars goed aan het worden in Nederland en zo is hun onderhandelingspositie sterk.
Wanneer tandplak niet tijdig wordt verwijderd, verkalkt het binnen 24 tot 48 uur en ontstaat er tandsteen. Dit kan verschillende kleuren hebben, maar is meestal geel of bruin. Tandsteen heeft vervelende problemen als gevolg. Het is daarom belangrijk om dit te laten verwijderen door een mondhygiënist.
De rekening van de tandarts wordt voor verzekerden tot 18 jaar meestal betaald door de zorgverzekeraar, omdat deze zorg onder de basisverzekering* valt. Ga je net na je 18e verjaardag naar de tandarts, dan wordt de rekening niet zonder meer vergoed door de zorgverzekeraar.
Tandsteen is een verharde laag tandplak die bestaat uit een afzetting van mineralen door bacteriën. Het uit zich meestal als een gele of bruine kleur op de tanden.
Bij de tandarts
Houd rekening met een kostenplaatje van circa 50 euro per getrokken tand, inclusief lokale verdoving. Gaat het trekken moeizaam of moet er worden gehecht? Dan zitten daar extra kosten aan verbonden.
We adviseren patiënten niet direct na een polijstbehandeling te eten of te drinken, maar ongeveer anderhalf uur te wachten. Ook is het raadzaam extra te spoelen met water.
We voeren je gegevens in ons systeem in, maken indien nodig een panoramafoto van je hele gebit en een preventie-assistente reinigt en polijst je gebit. Hierna beoordeelt de tandarts je gebit en de foto en bespreek je samen je gebitsverleden, hoe het nu gaat en wat je in de toekomst kunt verwachten.
Mag ik direct eten na het plaatsen van de vulling? U kunt direct na de behandeling weer eten. Tijdens het plaatsen van de vulling verharden wij deze namelijk met een speciale blauwe lamp. Zo wordt de vulling sterk en dat betekent dat u na het plaatsen direct weer kunt eten.
Nee, dit kan niet. Je bent verplicht ingeschreven te staan bij de tandarts die je bezoekt en je kunt maar bij één tandarts tegelijk ingeschreven staan. Het enige wat je kunt doen is jezelf inschrijven bij die andere tandarts en het na je bezoek weer terug te laten draaien.
Op het moment dat uw tandvlees ontstoken is, u steeds weer nieuwe gaatjes krijgt, de kleur van uw tanden niet mooi vindt, geen frisse adem hebt of niet aan staat bent om uw gebit in goede conditie te houden, is het verstandig om advies te vragen bij uw mondhygiënist.
Doet je tandarts dat niet, dan kan je nog altijd terecht bij de wachtpost van de tandartsen. Zo'n wachtpost kennen we vooral van bij de dokter, maar die bestaat dus ook voor tandartsen. Je kan alle informatie daarover vinden op www.tandarts.be/wachtdienst of op het nummer 0903 39969.