Lycocell wassen Kleding van lyocell kan in de wasmachine gewassen worden, over het algemeen op wasprogramma's voor fijne/delicate was tot 30 graden. Wanneer lyocell geweven is (te herkennen aan dat er weinig stretch in zit) en een donkere kleur heeft kan het gevoelig zijn voor zware wasprogramma of wasmiddelen.
Lyocell is rekbaar en flexibel, maar bovenal is het comfortabel. Dus probeer het niet te vergelijken met andere rekbare stoffen zoals spandex, nylon, elastiek of rubber, want geen van hen zal zo soepel zijn als Lyocell.
Lyocell is een kunstmatige vezel op natuurlijke basis. De grondstof voor deze vezel is houtpulp net als voor viscose ofwel rayon terwijl het ook via het nat spinproces gesponnen wordt. De stof wordt vaak gebruikt voor overhemden, colberts en soepel vallende jurken.
Lyocell is een natuurlijke en duurzame stof. Het is een redelijke nieuw materiaal dat wat minder bekend is dan bijvoorbeeld linnen of katoen. Toch komt lyocell steeds meer onder de aandacht, omdat het één van de meest duurzame stoffen is. Een must in jouw duurzame kledingkast dus.
Nog meer dan katoen is Lyocell gericht op het doorlaten van lucht en het reguleren van temperatuur. In de winter is het dus lekker warm, maar niet zweterig. En in de zomer is de stof heerlijk koel.
Kreukvrij onderhoud: Tencel®/Lyocell®-kledingstukken drogen relatief kreukvrij. Als je een strakkere look wilt, gebruik dan een warme, lage temperatuur bij het strijken en vermijd het gebruik van stoom.
Wat het milieu betreft is lyocell/Tencel beter dan polyester. Dit komt doordat polyester van ruwe olie wordt gemaakt. Deze grondstof is niet hernieuwbaar. Daarnaast komen er microplastics vrij bij het wassen van polyester kleding.
De stof is luchtig en ventileert goed, zodat je lichaam koel blijft. Het voelt zo zacht als zijde en is daarom prettig voor je huid. Lyocell is sterk water-absorberend, dus het absorbeert zweet ook goed.
Lyocell is een kunstmatige vezel op natuurlijke basis. De grondstof voor deze vezel is houtpulp net als voor viscose. Het kenmerkende verschil zit in het oplossen van de houtvezels. Bij de viscose is dit geen milieuvriendelijk proces.
Lyocell krimpt vrijwel niet, heeft een goed vocht absorberend vermogen en kreuk werende kwaliteiten.
TENCEL™ niet rekbaar
Tencel is een lichte en zachte stof die voor 100% is gemaakt van natuurlijk materiaal. Tencel ademt, kreukt minder als katoen en is verkrijgbaar zowel rekbaar als niet rekbaar. TENCEL™ Lyocell fibres worden gemaakt van duurzame hout plantages die gecertificeerd en gecontroleerd worden in Europa.
TENCEL™ Lyocell onderscheidt zich van zijn Modal tegenhanger als de nieuwste generatie vezels geproduceerd door Lenzing. Dit betekent dat TENCEL™ Lyocell-vezels geproduceerd worden met de nieuwste en meest geavanceerde technologieën. Hierdoor zijn Lyocell-vezels duurzamer dan Modal-vezels.
Tencel® is een merknaam van het materiaal lyocell. Dat is het enige verschil tussen de twee termen. Met Tencel en lyocell wordt dus gewoon hetzelfde materiaal bedoeld. Lyocell/Tencel is een natuurlijke kunstvezel die afkomstig is van houtpulp van eucalyptusbomen.
Vooral voor dit bed-systeem is het belangrijk dat het beddengoed wat er bovenop ligt ook goed ventileert. En daar is Tencel de nummer één in. Tencel heeft de eigenschap dat je het behaaglijk warm hebt zonder dat het gaat broeien of zelfs zweterig wordt.
De stof lyocell wordt namelijk gemaakt van cellulose uit houtpulp van eucalyptus- of beukenbomen: natuurlijke materialen dus.
De bamboe is afgebroken en spinnen we naar garen.Met deze garen weven we een textiel met een draaddichtheid van 300. De uiteindelijke stof is ontstaan: bamboe lyocell. De stof voelt zacht aan, is luchtdoorlatend en een beter alternatief dan katoen.
Nadelen van viscose
Beperkte duurzaamheid: Viscose kan minder duurzaam zijn dan sommige andere stoffen, omdat het niet slijtvast is bij veelvuldig dragen en wassen. Vochtgevoeligheid: Viscose heeft de eigenschap om vocht op te nemen, wat kan resulteren in een klam gevoel bij overmatig zweten.
Katoen: plantaardige grondstof, sterk, neemt veel vocht op (denk aan handdoeken!), prettig in het dragen. Vezellengte is afhankelijk van de kwaliteit. Linnen: plantaardige grondstof, sterk, neemt veel vocht op, prettig in het dragen, want lekker luchtig, kreukt helaas snel.
Halfsynthetische stoffen zoals viscose, lyocell en modal ademen erg goed. Ze zijn zeer aan te raden aan mensen die luchtige kleding zoeken. Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen. Lyocell is een vezel die wordt gemaakt van houtpulp van de eucalyptusboom.
Katoen en linnen
In natuurlijke, plantaardige materialen zweet je het minst omdat ze lekker luchtig zijn. Ze 'ademen'. Ga daarom voor katoen of linnen in plaats van synthetische materialen. Een leuke linnen broek bijvoorbeeld, of een luchtig jurkje van dunne denimstof.
Lyocell kan daarom ook gewoon in de wasmachine tot 40 graden en mag in de droogkast.
Katoen draagt in de zomer lekker koel en neemt snel vocht op. Het nadeel hiervan is dat bij zeer warm weer of tijdens het sporten, de stof vochtig wordt van het zweet en gaat plakken. Daarom wordt sportkleding ook niet van katoen gemaakt en is het geen aanrader om in een katoenen shirt intensief te gaan trainen.
Viscose drogen
Zo blijft ook de kleur het langst mooi.
Het Lyocell dekbed die met Lyocell, ook bekend als Tencel, is gevuld, is een zogenaamde "man-made cellulosevezel". De Lyocell voor het Lyocell dekbed is een industrieel vervaardigde vezel uit natuurlijke grondstoffen; duurzaam gewonnen, Europees beuken-, dennen- en Zuid-Afrikaans plantage-eucalyptushout.
Lyocell is een vezel die gebruikt wordt als dekbedvulling, maar ook gebruikt wordt als textiel vezel en voor de tijk van een dekbed of hoofdkussen. Lyocell wordt oa onder de merknaam TENCEL® (firma Lenzing) en TREECELL® door Polydaun op de markt gebracht.