Dit is afhankelijk van het type facings dat u kiest. Porseleinen facings gaan tot wel 15 jaar mee. Composiet facings 4 tot 8 jaar, composiet verkleurt sneller dan porselein. Facings slijten als u nagels bijt of knarst met uw tanden.
Met een facing gemaakt van composiet is het mogelijk om de stand, kleur en vorm van de tand te veranderen. Composiet is een kunsthars en gaat tussen de drie à vijf jaar mee.
Ook afgebroken hoekjes kunnen worden gerepareerd. Met het behandelen van een tand of kies met composiet wordt uw eigen tand of kies niet beschadigd. Een composiet facing gaat tussen de 5 en 10 jaar mee en kan altijd opnieuw door de tandarts van SB Tandartsen worden hersteld.
Facings van composiet hebben gemiddeld een levensduur tussen de 4 en 8 jaar. Net als echte tanden kunnen facings van composiet verkleuren. Het is verstandig om niet te veel koffie of thee te drinken, om de facings wit te houden. Roken zorgt er ook voor dat de facings sneller verkleuren.
Helaas gaan facings niet levenslang mee, na ongeveer vijf jaar zullen de composiet facings vervangen moeten worden.Een porseleinen facing gaat ongeveer 25 jaar mee. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de mondverzorging en alles wat u ermee doet.
Facings vallen soms eraf of breken af. Als dit gebeurt, dan kunnen ze gerepareerd of vervangen worden. Na verloop van tijd kunnen de tand en het tandvlees rond de facing veranderen, waardoor uw facings aangepast moeten worden.
Alle soorten tanden en kiezen kunnen verkleuren, ook facings en schildjes. Om te voorkomen dat de verkleuringen terugkeren, kunt u beter geen koffie, thee of rode wijn drinken, niet roken en sterk gekleurde etenswaren vermijden. En poets uw tanden twee keer per dag met een tandpasta met witmakers.
Met een facing kunt u alles eten. Maar u moet niet op harde dingen bijten, zoals op zuurtjes, uw nagels of bijvoorbeeld een pen. Ook het afscheuren van bijvoorbeeld plakband met uw tanden is af te raden.
Wat kost een composiet facing? De richtprijs voor composiet facings is 186 euro per tand (tarieven 2023) voor zowel facings als non-prep- facings. De kosten voor composiet facings liggen aanzienlijk lager dan voor porseleinen facings.
Zo kan dit aanrechtblad niet goed tegen grote temperatuurverschillen doordat het hittegevoelige materiaal is. Een composiet aanrechtblad zet namelijk uit met grote temperatuurverschillen. Er kunnen hierdoor scheuren in komen en breuken ontstaan. Als dit gebeurt bij het blad heeft u niet meer de hygiënische afwerking.
COMPOSIET
Dit maakt dat het een heel sterk materiaal is dat waterdicht, krasvrij, vlekbestendig en hygiënisch is. Maar door de aanwezigheid van harsen is het wel warmtegevoelig. Hete potten of pannen kunnen blijvende kringen of verkleuringen veroorzaken en moeten dus altijd op onderzetters geplaatst worden.
Composiet is een steen dat industrieel vervaardigd wordt. Het komt niet rechtstreeks uit de natuur, maar heeft wel een natuurlijke uitstraling en is verkrijgbaar in meer dan vijftig kleuren. Dit keiharde gesteente is bestand tegen hitte, stoten en krassen. Het is waterdicht en dus erg hygiënisch.
Facings staan eigenlijk voor het herstel van vorm (slijtage) en kleur. Composiet facing zijn dus nul invasief, want als het je niet aanstaat, dan is het heel snel weer te verwijderen (dus heel biologisch). Wij doen het onder de microscoop en we kunnen het er ook weer afhalen.
Een facing heeft geen extra onderhoud nodig. Wel zult u zoals altijd uw gebit goed moeten schoonhouden. Poets met een zachte tandenborstel. Gebruik regelmatig tandfloss om ook tussen de tanden goed te reinigen.
Witte vullingen
Daarvan zijn er drie soorten die door de tandarts direct in de mond kunnen worden aangebracht: composiet, glasionomeer en compomeer. Het zijn materialen die verschillen van samenstelling. Composiet is de sterkste van de drie. Daarom wordt composiet het meest gebruikt.
Porseleinen facings zijn kwalitatief gezien de beste optie. Deze facings zijn sterk en duurzaam, en hebben een natuurlijke uitstraling. Porseleinen facings worden gemaakt van een speciaal soort porselein dat van dezelfde kleur als de tand wordt gemaakt.
De facings behoeven iets meer onderhoud dan natuurlijk glazuur: we adviseren om een elektrische tandenborstel dagelijks 5-10 seconden tegen iedere facing aan te houden. Als tandpasta zijn de whitening tandpasta's het beste geschikt.
Voordat facings geplaatst worden moet er som tandweefsel geslepen worden om ruimte te maken in uw gebit. Bij tanden of kiezen die veel beschadigingen hebben of die grote vullingen hebben waardoor er weinig van uw eigen tand of kies over is, is het niet altijd mogelijk om facings te plaatsen.
Doet het plaatsen van composiet facings pijn? Het plaatsen van composiet facings is een eenvoudige en snelle behandeling die doorgaans geen pijn doet. De tandarts slijpt weinig tot geen tandweefsel weg van de tand.
Een facing bestaat uit laagjes tandkleurig vulmateriaal van composiet, of schildjes van porselein. De facing wordt permanent op een tand geplakt. Het oogt en voelt aan als een echte tand.
Conclusie. Whitening tandpasta werkt niet. Slechts bij een handjevol proefpersonen zagen we na 30 dagen gebruik wittere tanden. Maar bij de 2 normale tandpasta's, die we als controle meetestten, was dat ook het geval.
Is de verkleuring in het tandoppervlak of vind je de kleur van de tand te donker, dan kun je van buitenaf bleken. Dat gebeurt met behulp van een bleeklepel. Eerst maakt de tandarts of mondhygiënist een afdruk van je gebit.