Bijna iedereen krijgt teveel zout binnen. Maar teveel zout is niet goed voor je gezondheid. Zout verhoogt de bloeddruk, waardoor je meer kans hebt op hart- en vaatziekten zoals boezemfibrilleren.
Te veel zout veroorzaakt een hoge bloeddruk. Dat is algemeen geweten. Een plotse 'zoutpiek', bijvoorbeeld wanneer je chips eet, kan hartkloppingen en opvliegers veroorzaken. Te veel zout kan ook bijdragen aan dehydratatie, wat op zijn beurt angstaanvallen, opvliegers, hartkloppingen en gewrichtspijnen kan veroorzaken.
Vooral suiker, bijv snoep en gebak. Veel eten tegelijk leidt ook tot onregelmatige hartslag en evt AF. Ook alcohol kan dat veroorzaken. Soms denk ik ook dat er een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen bestaat maar ik kan de vinger daar nog niet goed opleggen.
Als je teveel zout hebt gegeten is de zout-water balans in het lichaam ver te zoeken. Je krijgt dorst en je lichaam vertelt je dat er meer water gewenst is.Last van een droge mond?Dit is een van de signalen.
Zout bevat natrium. Natrium houdt vocht vast en dit zorgt voor vochtophoping in het lichaam. Bij hartfalen moet u deze vochtophoping zoveel mogelijk vermijden. Daarom is het van belang dat u het gebruik van zout (natrium) beperkt en hier bij de keuze van uw voedingsmiddelen rekening mee houdt.
Significant bewijs linkt overmatige natriuminname met hoge bloeddruk, wat het risico op een hartaanval, beroerte en hartfalen vergroot . Hoewel sommige nieuwere onderzoeken de link tussen natrium en gezondheidsproblemen in twijfel trekken, is de connectie goed vastgesteld.
Mensen die langdurig te zout eten vergroten hun kans op een hartaanval. Dit gebeurt vooral bij mensen bij wie het hart overbelast raakt.
Een dagelijkse inname van 3 tot 6 gram zout is gezond, minder dan 3 gram zout zou zelfs ongezond zijn. Minder suiker is niet alleen beter voor een goede bloeddruk, mensen hebben ook minder last van hart- en vaatziekten, minder diabetes en obesitas.
Bekende specerijen zijn o.a. peper, nootmuskaat, kruidnagel, paprikapoeder, gemberpoeder, knoflookpoeder en kaneel.Ook veel oosterse kruiden zijn geschikt, zoals djahé, djinten, ketoembar, laos en sereh. Ze bevatten geen zout en geven gerechten wel veel smaak.
Genoeg water drinken helpt, want dat zorgt ervoor dat je het zout weer uit je lichaam spoelt.
Oorzaken. De oorzaak van een hartritmestoornis is niet altijd duidelijk. Een hartritmestoornis kan bijvoorbeeld ontstaan door een schildklierziekte, een longontsteking, na een zware inspanning, door het drinken van veel alcohol of door veel koffiegebruik.
Welke voedingsmiddelen kunnen hartkloppingen veroorzaken na het eten? Koolhydraatrijke voedingsmiddelen , die de bloedsuikerspiegel kunnen laten stijgen, met name als u een lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) hebt. Natriumrijke voedingsmiddelen, zoals bewerkte of ingeblikte voedingsmiddelen. Pittig of vet voedsel, dat brandend maagzuur en soms een snel kloppend hart kan veroorzaken.
Medicijnen bij hartritmestoornissen
Deze verlaagt de hartslag en de bloeddruk. Voorbeelden zijn metoprolol (Selokeen), bisoprolol (Emcor) en nebivolol. Dit behoudt het goede hartritme en voorkomt aanvallen.
Koffie, en in mindere mate cola en thee, kunnen klachten van boezemfibrilleren veroorzaken. Dit komt door de aanwezigheid van cafeïne in het bloed. Cafeïne heeft een 'adrenerg effect': het stimuleert onder andere de hartslag. Hierdoor lokt het aanvallen van boezemfibrilleren uit.
Veel zout kan leiden tot nierziekten. De nieren regelen de hoeveelheid zout in je lichaam. Wanneer je veel natrium binnenkrijgt moeten de nieren extra hard werken om dit via de urine uit je lichaam te verwijderen.
Praat erover met uw arts of bel 112 om onmiddellijk medische hulp te zoeken als u een van deze dingen opmerkt aan uw onregelmatige hartslag: Gebeurt vaak of zonder duidelijke reden . Snelle hartslag wanneer u in rust bent (meer dan 100 slagen per minuut) Langzame hartslag (minder dan 60 slagen per minuut)
Hoewel de aanbeveling van de vereniging verwijst naar tafelzout, zou roze Himalayazout ook kunnen werken. Himalayazout heeft lagere natriumgehaltes. De natriumgehaltes in tafelzout en roze Himalayazout zijn ongeveer hetzelfde. Himalayazout is beter voor u.
Verse, onbewerkte voedingsmiddelen bevatten maar weinig zout. 'Onbewerkt' wil zeggen ongekookt, niet gemarineerd, zonder dressing, niet verwerkt in een kant-en-klare salade, enz. Onbewerkte groente, fruit, aardappelen, rijst, pasta, vlees, kip, kalkoen en vis kunt u prima gebruiken in uw dieet.
Sommige mensen moeten echter de extra kalium in zoutvervangers vermijden. Zoutvervangers kunnen het kaliumgehalte in het bloed tot gevaarlijke niveaus verhogen bij mensen met aandoeningen zoals nierziekten, hartziekten, leverziekten en diabetes .
Dus wat is erger? Amerikanen consumeren ongeveer 1 ½ keer de hoeveelheid natrium die ze nodig hebben en zeven keer de limiet van toegevoegde suiker. De gemiddelde natriuminname is in de loop der jaren enigszins stabiel gebleven, zelfs toen hart- en vaatziekten toenamen. Dus suiker is misschien wel de grootste zorg omdat het het grootste probleem is.
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volgens het Warenwetbesluit Meel en brood mag er maximaal 1,8 procent (bakkers)zout berekend op de hoeveelheid droge stof in brood zitten.
Te veel zout zal ertoe leiden dat het lichaam meer vocht vasthoudt. Hierdoor zit er meer vocht in de bloedvaten, staat er meer druk op de bloedvaten en moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen. Minder zout eten verlaagt je bloeddruk.
Grote hoeveelheden zout in de voeding hebben een effect op de soorten bacteriën die worden aangetroffen in de darmflora. In het bijzonder, voeding met veel zout blijkt het aantal bacterie-stammen in de darmen te verminderen. Vooral stammen van de soort lactobacillus.
Hills zegt: "Als uw symptomen na het eten van een zout dieet wazig zien, pijn op de borst (een beklemd gevoel), hartkloppingen, kortademigheid of plotselinge neusbloedingen zijn, kan dit betekenen dat u een verhoogde bloeddruk heeft."