Tajines zijn gemaakt van verschillende materialen. Het traditionele materiaal is aardewerk. Het handige is dat dit gewoon in de vaatwasmachine mag, alleen is het niet geschikt voor inductie. Daarom zijn er ook tajines van gietijzer of roestvrijstaal.
Reinigen van de tajine kan het beste met de hand. Klein beetje afwasmiddel en een borstel (niet van metaal). Aardewerk nooit te lang in water laten staan en goed afdrogen om schimmel te voorkomen.
– De Tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis (gebruik een sudderplaat of vlamverdeler), keramische kookplaat (pas wel op voor krassen), in de oven en op houtskool-of houtvuur buiten.
De tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis (gebruik een sudder- plaat of vlamverdeler), een elektrische of keramische kookplaat (pas wel op voor krassen), in de oven en buiten op kooltjes of houtvuur. Stel je tajine nooit aan extreme temperatuurwisselingen bloot (bv.
Tagines worden meestal op het fornuis of op de kookplaat gebruikt, maar zijn ook geschikt voor gebruik in de oven. Gebruik een vlamverdeler bij het koken op een kookplaat, zowel op gas als inductie. De vlamverdeler zorgt dat de tajine niet breekt bij gebruik, wat het geval kan zijn bijn keramiek en aardewerk.
Koken met een tajine is gezond. Het voedsel wordt namelijk in zijn eigen kookvocht klaargestoomd. In de tajine wordt eten langzaam en gelijkmatig bereidt en is daar ideaal voor slow cooking. Je kunt er heerlijke vegetarische gerechten met veel groenten in maken.
U kunt een tajine gebruiken voor zowel groente-, vlees-, als visgerechten. Het voordeel van de tajine is dat je in principe weinig olie of andere vetten nodig hebt om een gerecht te bereiden. De tajine is een soort stoofpan. Het bestaat uit een ronde schaal, waarin de klaargemaakte gerechten kunnen worden opgediend.
In de tajine zat slechts een kleine hoeveelheid water, die het gerecht lang sappig en vochtig kon houden.
Behalve een leuke eye-catcher voor in je keuken kun je met een tajine heerlijke gerechten maken. In een tajine kan het vocht rustig indikken in de groenten en het vlees zonder dat het verdampt (door de kegelvormige deksel kan het vocht niet verdampen) en waardoor de smaken langzaam op elkaar kunnen inwerken.
Een ongeglazuurde aardewerken tajine is erg breekbaar. Dit type stoofpot is dan ook alleen te gebruiken in de oven tot 180°C of op een gasfornuis met een sudderplaatje (vlamverdeler) eronder. Bij het gebruik van andere warmtebronnen loop je namelijk het risico dat het aardewerk barst.
Traditioneel wordt er gezamenlijk gegeten in het Midden-Oosten. Vrienden en familie verzamelen zich rondom de tajine en eten met de hand. Ze gebruiken stukjes Marokkaanse brood om vlees, groente en saus op te scheppen. Kook alles op een laag tot middellaag vuur.
Een tajine is eigenlijk een soort pan. Door de tuitvormige deksel slaat de condens tijdens het koken neer op het materiaal, waardoor de ingrediënten sappig blijven en de meeste smaken worden behouden.
Vet de tajine vóór het eerste gebruik aan de binnenkant in met zonnebloemolie (zowel de schaal als het deksel). Verwarm de tajine daarna een uur op laag vuur. De olie zal in het aardewerk trekken, waarna je de tajine keer op keer kan blijven gebruiken.
Een alternatief voor de tajine is een braadpan met dikke bodem en een goed sluitende deksel.
Een goede tajine kun je al kopen vanaf ongeveer €50. Maar je er zijn ook modellen te kopen die wel tot meer dan €350 kosten. Let er op dus goed op. Deze duurde modellen zijn vaak van Le Creuset en zijn gemaakt van het dure materiaal gietijzer.
Tajín is een specerijenmengeling op basis van gemalen chilipeper, limoen en zout. Hierdoor heeft het poeder een zuurtje, een zoutje en een stevige dosis pit. Geen nood: niet het type pit waar je spontaan van naar je zakdoek grijpt, maar gewoonweg nét voldoende vuur voor een aangename, warme nasmaak.
Haal de beste smaak in huis. De kwalitatief goede Tajine kruiden van KruidenvoorThuis zorgen voor een culinaire beleving van niveau. Wij vinden dat koken leuk en makkelijk moet zijn.
Maar om de tajine op inductie te kunnen gebruiken, is de onderkant van de pan vaak van een ander materiaal. Zoals gietijzer of aluminium. Doordat een inductie kookplaat werkt op magnetisme, is het natuurlijk belangrijk om een tajine te kopen die een geschikte onderkant heeft.
Een tajine is een stoofpot die niet thuishoort in een oven. Het principe waarbij dampen afkoelen in de puntige top, condenseren en de bereiding bedruipen, gaat compleet verloren bij gebruik in een oven. De klassieke en authentieke tajine - gemaakt van zuiver aardewerk - zal wellicht niet werken op een inductiefornuis.
Traditioneel is de tajine gemaakt van aardewerk, maar tegenwoordig zijn er ook gietijzeren varianten. Door zijn iconische vorm en aardewerk is de tajine geschikt als stoofoven. Door de kegelvormige deksel wordt vocht in de tajine vastgehouden en valt het langs de zijkanten naar beneden.
De Marokkaanse keuken is verfijnd en Marokkanen koken graag, en vaak op hoog niveau. Daarbij is het eten gezond. Veel verse groenten, verse kruiden en mager vlees en de bereidingswijze in de tajine, een stoofpot van aardewerk, is vetarm.
Deze aardewerk tajine is geschikt voor een gasfornuis in combinatie met een sudderplaatje of voor ovengebruik. De tajine is NIET geschikt voor inductie. Andere warmtebronnen zijn in verband met de vaak matige kwaliteit van het keramiek niet aan te raden.
Vanwege het moslimgeloof wordt er geen varkensvlees gegeten, maar wel veel lam, kip, vis, fruit en vruchten. Bekende Marokkaanse gerechten zijn couscous (geplette tarwe met groenten en vlees), harira (soep op basis van vlees, kikkererwten en linzen) en tanjia (gekruid en gestoomd lamsvlees).
Sowieso gebruiken de Marokkanen hun handen veel tijdens het eten, bijvoorbeeld om vlees te kluiven. Na de maaltijd wast men weer de handen en hierna drinkt men gezamenlijk thee. Als afsluiter eet men gebak of koekjes. Marokkanen gebruiken de lunch tussen 12.00 en 14.30 en eten 's avonds tussen 19.30 en 22.30.