Je kunt selderij ook invriezen. In een goed gesloten plastic zakje is selderij tot 12 maanden houdbaar (bij minimaal -18°C).
In de diepvries is bladselderij in een goed gesloten bakje of zakje tot 2 maanden houdbaar bij minimaal -18ºC. Voeg de blaadjes kort voor het serveren aan het gerecht toe. Je kunt de steeltjes meestoven of de blaadjes kort voor het serveren toevoegen naar smaak.
Snijselderij kan heel goed worden ingevroren. Snijdt de selderij na het wassen in hele klein stukjes. Deze kun je invriezen en later bevroren bijvoorbeeld in de soep meekoken.
Bewaaradvies voor dit geopende product
Bewaar een restje bleekselderij in de koelkast. Verpak het in huishoudfolie of in een afgesloten bewaarbakje. Blancheer bleekselderij kort voor invriezen.
Blancheren. Hoewel het invriezen de verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe bleekselderij tot 12 maanden bewaren. Blancheer de bleekselderij 2-3 minuten kort voor invriezen. De bleekselderij kun je vervolgens in een goed gesloten plastic zakje of bakje bewaren. Gare bleekselderij kun je ook tot 12 maanden in de diepvries bewaren.
Waarom is bleekselderij goed voor je gezondheid:
Vitamine A is belangrijk voor de goede werking van je ogen. Bovendien helpt vitamine A je huid gezond te houden en zorgt het mede voor een goede weerstand. Ook vitamine C, vitamine K en kalium zijn goed vertegenwoordigd in de bleekselderij.
Bleekselderij heeft een zachte smaak en je kunt zowel de stengel als het blad goed gebruiken voor het kruiden van een heerlijke soep of bouillon. Je kunt bleekselderij goed rauw eten. Eet de groente bijvoorbeeld als hapje met een dipsaus of bij een kaasschotel.
Hoe lang kun je selderij SAP bewaren? Sap gemaakt met een slowjuicer kun je tot 48 uur afgesloten in de koelkast bewaren. Als je het sap langer wil bewaren, dan kun je het sap ook invriezen. Sap gemaakt met een slowjuicer kun je tot 48 uur afgesloten in de koelkast bewaren.
Van snijselderij worden bladeren en bladstelen gegeten (als tuinkruid), van bleekselderij de bladstelen en van knolselderij een knol, die net boven de grond gevormd wordt. Van knolselderij en bleekselderij zijn ook de jonge bladeren goed eetbaar. In alle vormen wordt de plant onder meer in soepen gebruikt.
Waarom is bladselderij goed voor je gezondheid:
Bladselderij voegt naast smaak ook vitamine B6 (pyridoxine), folaat (vitamine B11), vitamine C en mangaan toe aan je maaltijd. Vitamine B6 helpt je lichaam onder andere bij het vrijmaken van energie uit je voeding en de goede werking van je zenuwstelsel.
Kun je peterselie vervangen door selderij? Wil je dit kruid vervangen? Je raadt het misschien al, maar peterselie komt het dichtst in de buurt en is dan ook de beste keuze.
Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in. Je kunt je wortels ook schoongemaakt en in stukjes rauw invriezen, op voorwaarde dat je ze daarna ingevroren in de kookpot doet en meteen klaarmaakt. Als je ze eerst laat ontdooien, gaan ze bederven.
In zijn geheel: Bleekselderij blijft op een koele en donkere plaats enkele dagen (ca. 5) goed en in de groentelade van de koelkast wel een week. Raadzaam is om selderij niet te lang te bewaren.
De bladeren van selderij worden gedroogd en vers gebruikt. In de Chinese keuken gebruikt men selderij blad in roerbakgerechten en in de Griekse keuken in soepen en sauzen. De bladeren smaken sterk overheersend. Verder worden ze aan salades, roomkaas, stamppotten en vullingen toegevoegd.
Bleekselderij is goed voor maag en darmen
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat selderij de eetlust verhoogt, de spijsvertering verbetert en dat het helpt bij maagzweren en constipatie. Onder meer om deze redenen wordt bleekselderij aanbevolen voor patiënten met obesitas.
Goed voor je spijsvertering
Bleekselderij is bijzonder goed voor je spijsvertering. De groente bevat namelijk een stofje dat een positieve invloed heeft op je maag. Het zou de maagwand gezond houden en er eveneens voor zorgen dat je maag precies de goede hoeveelheid maagzuur afscheidt .
Selderij is bloeddrukverlagend
Het verlaagt de bloeddruk. Een actieve stof genaamd ftaliden in selderij helpt de spieren rond het hart te ontspannen en stimuleert de bloedsomloop. Rauwe bleekselderij verlaagt hoge bloeddruk. Het werkt als vochtafdrijver en verwijdt de bloedvaten.
Dit komt alleen voor wanneer je buitenproportioneel veel bleekselderij eet. Een paar stengels per dag is geen enkel probleem en juist een gezonde toevoeging op je voedingspatroon.
KAN IK GEWOON 10 STENGELS BLEEKSELDERIJ ETEN? Nee, dat kan niet. Bleekselderij mag je natuurlijk gewoon tellen bij de hoeveelheid groenten die je per dag moet eten, maar variatie is ontzettend belangrijk. Verschillende soorten groente en fruit bevatten verschillende soorten voedingsstoffen.
William beveelt aan om iedere ochtend 500 ML vers selderij sap op een nuchtere maag te drinken.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Gember is ook zeer geschikt om in te vriezen en blijft hierdoor nog langer houdbaar. Het handigst is om de gember eerst te snijden of te raspen voordat je het in een bakje in de vriezer zet. Hierdoor kun je elke keer precies de hoeveelheid gember pakken die je nodig hebt. Ontdooien voor gebruik is niet nodig!
Invriezen moet zo snel mogelijk en op een zo laag mogelijke temperatuur gebeuren, namelijk bij -24°C. De bewaartemperatuur in de diepvriezer bedraagt -18°C. Bij sommige diepvriezers kan de capaciteit tijdelijk worden verhoogd om het invriesproces te versnellen.