Gipsgebonden sucsoorten zijn niet zo geschikt voor hoge temperaturen. Cementgebonden motels kunnen wel tegen hitte en je hebt ook nog vuurvaste mortels die tot 1000 graden bestendig zijn. Die laatste gebrijkt men meestal voor open haarden waar vuur direct in contact komt met het stucwerk.
Hittebestendige stuc is een hoog temperatuurbestendige gladde beschermings-finish. Temperatuurbestendig tot 650 °C (1200 °F). Het wordt gebruikt voor muren, schoorsteenmantels en voor inbouwkachels en open haarden.
Stucwerk heeft als tweede functie bijzondere brandwerende eigenschappen. Met nieuwe materialen kan een hoge mate van brandvertraging worden bewerkstelligd. Niet in de laatste plaats heeft stucwerk een decoratieve functie; dat geldt zowel voor historische panden, als ook in de moderne bouw.
De brandwerende platen van Promatect zijn de ideale oplossing voor het aanbrengen van een hitteschild achter kachel en open haard. De platen zijn gemaakt van onbrandbaar materiaal en bieden een makkelijke en bovendien veilige oplossing voor de warme hittestralingzones achter de kachel of open haard.
De afstand van de houtkachel tot aan de muur dient ten minste 10 cm. te zijn. Dit geldt voor de achterkant. Ten aanzien van de voorkant dient een afstand van 80 cm.
Ga je de houtkachel vrijstaand in jouw woning of overkapping plaatsen? Dan is een wandplaat niet noodzakelijk. Houdt er wel rekening mee dat de afstand van de achterzijde en zijkanten minimaal 20 cm van een onbrandbare muur af moeten staan. Bij een brandbare muur moet dit minimaal 30 cm zijn.
Wij raden af om de wand direct achter de kachel te behangen. Behangpapier is immers brandbaar en achter een kachel gebruik je voor de veiligheid best hittebestendige materialen, zoals ijzer, inox, aluminium, steen, tegels, enz.
,,Gips is poreus en door er een luchtstroom overheen te jagen onttrek je iets van de warmte in het gips. Als alternatief kun je ook een föhn gebruiken. Als die tenminste een koude stand heeft.''
Onze brandwerende materialen
Glasroc F gipsplaat. Dit zijn onbrandbare, glasvlies versterkte gipsplaten, van het merk Gyproc die de brandwerendheid sterk verbeteren. Wij gebruiken Glasroc F voor het maken van brandwerende wanden, plafonds en staalconstructies. Siniat Prégyfeu-A1.
Normaal gesproken loopt de temperatuur op tot ongeveer 300 graden Celsius in de schoorsteen. Maar wanneer er bijvoorbeeld roetophoping, een vogelnest of om andere redenen een schoorsteenbrand in uw rookkanaal ontstaat, kan de temperatuur tot maar liefst 1000 graden stijgen!
Gemiddeld geeft een stukadoor 5 jaar garantie op binnenwerk. Op stucwerk wat buiten verricht wordt is dit 3 jaar.
Hoewel renovlies ook een naadloze afwerking heeft, is stucwerk onbetwist de beste keuze voor perfect afgewerkte wanden. Daarnaast geeft een gestucte wand een moderne uitstraling en is een glad afgewerkte muur gemakkelijk te herstellen bij beschadiging. Dit geldt overigens niet voor stucwerk met structuur.
Het drogen van stucwerk duurt ongeveer 1 dag per millimeter stuc dat is opgebracht. Het drogen kan je forceren en versnellen door er een bouwdroger op te zetten en kachels te gebruiken. Het risico van te snel drogend stucwerk is echter dat het kan gaan scheuren, hier dien je dus voorzichtig mee te zijn.
Scheuren in stucwerk ontstaan in de meeste gevallen door de werking van de constructie van een woning. Dit treedt voornamelijk op als er grote temperatuur verschillen ontstaan. De meest voorkomende scheurvorming zijn die in een aanbouw of uitbouw, maar ook in nieuwbouwwoningen wil dit helaas voorkomen.
De tijdsduur gedurende welke de constructie aan de eisen blijft voldoen, wordt de brandwerendheid genoemd (bijvoorbeeld 30 of 60 minuten). Er is in Europa gewerkt aan geharmoniseerde beproevingsnormen waarin de beproevingsmethode is omschreven.
Veelal gaat men voor een 30 minuten brandwerende scheiding uit van één gipsvezelplaat aan beide zijden. Voor 60 minuten voorziet men twee gipsvezelplaten aan beide zijden.
Het is algemeen bekend dat door bepaalde eigenschappen gips een uitstekend materiaal is in de strijd tegen branddoorslag en brandoverslag. Het witgekleurde afgebonden gips bevat circa 20 procent water. Dit gaat bij hoge temperaturen dehydrateren oftewel verdampen.
Stucplaten zijn brandwerend en maken het mogelijk om bedradingen op fatsoenlijke wijze voor het oog weg te werken. De platen worden bevestigd tegen een houten of stalen framewerk en dienen afgestuct te worden.
Maximaal met 3 °C per 24 uur. Warme of hete lucht niet rechtstreeks tegen de gipsplaten laten blazen.
Het gips wordt tot tussen de 120 en 180°C verhit. Omdat hierdoor het kristalwater snel wordt uitgedreven ontstaan er kristallen met een vage vormloze structuur (amorfe), betakristallen. Hierdoor is meer water bij het mengen nodig en heeft het gips een geringere mechanische hardheid.
Wat de minimale afstand tussen de kachel en de muur moet zijn verschilt per merk en model. Dit hangt voor een groot deel af van de isolatie in de kachel. Extra isolatie kan nodig zijn. Let daarbij op dat er genoeg ruimte is om condens te laten ontsnappen; 40 mm tussen isolatie en buitenwand is minimaal nodig.
Een gewoon vuur van brandhout heeft een temperatuur tussen de 750 en 800 graden Celsius. Een typisch haardvuur.
Voor een ultiem luxe gevoel ga je voor een metallic tegel achter je kachel. Zwart, goud, brons, langwerpig of vierkant, geplaatst in visgraatmotief of blokmotief; wij houden van alles wat schittert. En geloof ons maar, de metallic tegel blijft nog wel even hot!
Hoe groot moet de vloerplaat zijn? De grootte van de vloerplaat is afhankelijk van de grootte van uw kachel en de afstand tot de muur. Wij adviseren om de vloerplaat ca. 25 tot 30 cm uit te laten steken aan de deurzijde van de houtkachel.
Wat is vermiculite plaat? Een vermiculite plaat is is een onbrandbare en isolerende plaat gemaakt van geperste keramisch gebonden vermiculite korrels.