Frankrijk heeft 11 officiële nationale feestdagen. Waarvan een aantal Rooms-Katholiek. Op deze dagen zijn Franse overheidsinstellingen, banken en winkels gesloten. Toch tellen de onofficiële feestdagen ook gewoon mee.
25 december, Noël, kerstmis. Frankrijk kent alleen eerste kerstdag, dus 26 december is een normale dag en zijn de winkels weer open. De meeste Fransen hebben op de avond van 24 december hun kerstdiner waarbij er heel veel oesters en foie gras gegeten wordt.
Alleen op 24 en 25 december want zoals in veel andere landen bestaat Tweede Kerstdag niet in Frankrijk. Op 24 december, kerstavond ofwel le réveillon de Noël, komen families normaalgesproken bij elkaar voor een aperitief en een uitgebreid diner, dat lang duurt en soms onderbroken wordt om naar de nachtmis te gaan.
De grote supermarkten, winkels en warenhuizen zijn in het algemeen open van 10.00 tot 19.00 uur, zonder onderbreking. In Parijs en enkele andere steden zijn er avondwinkels die tot 22.00 uur open zijn. Op het platteland is het merendeel van de winkels gesloten tussen 13.00 uur en 15.00 uur en op maandag.
19 Juni – Pinksteren (officiële feestdag) 21 Juni – Fête de la Musique. 21 Juni – Vaderdag (officiële feestdag)
Algemeen erkende feestdagen zijn Nieuwjaarsdag, Eerste en Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag, Eerste en Tweede Kerstdag.
Le Quatorze Juillet, ofwel 14 juillet is de grootste nationale feestdag in Frankrijk. Tijdens dit grote volksfeest vieren de Fransen de bestorming van de Bastille in 1789, dat het begin aanduidde van de Franse Revolutie.
In Frankrijk is het op 1 mei dubbel feest: de Fransen vieren namelijk maar liefst twee 'feestdagen'. Ten eerste is het May Day. Dit is eigenlijk een soort feest om het begin van de lente te vieren. In het oude Rome werd het al gevierd als het feest van Flora.
Rijverboden. In Frankrijk geldt op zon- en feestdagen van 22.00 uur de voorafgaande dag tot 22.00 uur die zon- of feestdag op alle wegen een algemeen rijverbod voor voertuigen of voertuigcombinaties met een toegestane maximum massa van meer dan 7,5 ton. Het rijverbod geldt ook voor losse trekkers zonder oplegger.
Tien dagen na Hemelvaartsdag en vijftig dagen na Pasen wordt in Frankrijk Pinksteren gevierd. Evenals Goede Vrijdag, Pasen en Hemelvaartsdag is ook Pinksteren een christelijk feest, waarop de uitstorting van de Heilige Geest wordt herdacht. Ook hierin is er geen verschil met Nederland.
In Frankrijk is het de traditie om op 1 april bij wijze van grap een papieren vis op de rug van een nietsvermoedend persoon te plakken. 'Poisson d'Avril!
De Fransen geven elkaar mooie kado's en gaan thuis feestelijk en lekker eten. Vroeger gingen veel mensen op kerstavond (de avond van 24 december) eerst naar de mis in de kerk (la Messe). Tegenwoordig slaan veel Fransen de kerkdienst over en beginnen rond acht / negen uur 's avonds aan kerstmaaltijd.
Op 8 mei is de Franse Bevrijdingsdag, ieder jaar een vrije dag, en niet zoals in Nederland eens in de vijf jaar. Die dag, in 1945, markeerde de overwinning van de geallieerden op Nazi-Duitsland, en natuurlijk gedenkt Frankrijk dan de landgenoten die tijdens die oorlog gevallen zijn.
Reacties. In Frankrijk is vuurwerk overal en het hele jaar door te koop, het vuurwerk is zwaarder dan in Nederland. Het vuurwerk is in Frankrijk ingedeeld in verschillende klassen. Onder de K1-klasse valt vuurwerk dat vooral wordt gebruikt op feesten en kan ook door kinderen onder de 16 worden gekocht.
Finland heeft de meeste feestdagen van Europa; daar is het jaarlijks vijftien keer feest. Dat onderzocht adviesbureau Mercer in 2014. Op een feestdag ben je in Nederland niet automatisch een dag vrij. Er bestaat namelijk geen wet waarin is vastgelegd dat werknemers vrij zijn op bepaalde feestdagen.
De Finnen hebben de meeste feestdagen (15), op de voet gevolgd door Spanje (12), Griekenland (12) en vier landen met elf feestdagen (Denemarken, Frankrijk, Zweden en Italië).
Vooral in Zuid-Frankrijk eet men een grote omelet, gemaakt van de eieren die nog over zijn. Deze traditie heet omelette de Pâques of ook wel pâquette. Al weken voor Pasen vind je in de winkels allerlei lekkernijen: taarten, gebakjes en chocolade in de vorm van eieren, nestjes, hazen en klokken.