Uiteraard is een stoofpot invriezen geen enkel probleem. Verpak alles in potjes met een deksel of in diepvrieszakjes in handige porties. Schrijf er voor de zekerheid de datum van het invriezen op, alsook wat de inhoud is. Zo voorkom je dat de ingevroren producten jaren in je vriezer blijven zitten.
Invriezen stoofpot
Bewaar stoofpot in zware plastic, luchtdichte containers, waarbij u ¼- tot ½-inch ruimte overlaat om uitzetting in de vriezer mogelijk te maken . Stoofpot kan tot 3 maanden bevroren worden bewaard. Stoofschotels die zijn ingedikt met bloem of maizena kunnen na het invriezen loskomen. Als u van plan bent om een stoofpot in te vriezen, wacht dan met het indikken totdat u deze weer opwarmt.
Een vraag die ik vaak krijg over stoofvlees is of het kan worden ingevroren. Het korte en bondige antwoordt daarop is “Ja dat kan, maar niet invriezen is beter”. Bij het invriezen en ook voor het ontdooien zijn een paar belangrijke punten om rekening mee te houden.
Je stoofpotjes zijn tot drie maanden houdbaar, op voorwaarde dat de diepvriezer op minstens -18°C staat. Je plakt best een etiket op je porties met de datum waarop je ze hebt ingevroren en wat er precies in zit.
Een ragout of stoofpot op voorhand bereiden en daarna weer opwarmen is zeker en vast geen probleem. Warm het gerecht weer op in de oven op de dag zelf. Je zet je oven best niet te hoog, 160°C is meer dan warm genoeg.
Het is veilig om bevroren restjes op te warmen zonder ze te ontdooien, hetzij in een pan of magnetron (in het geval van soep of stoofschotels) of in de oven of magnetron (bijvoorbeeld ovenschotels en combinatiemaaltijden). Opwarmen duurt langer dan wanneer het eten eerst ontdooid is, maar het is veilig om te doen als de tijd kort is.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.
Uiteraard is een stoofpot invriezen geen enkel probleem. Verpak alles in potjes met een deksel of in diepvrieszakjes in handige porties. Schrijf er voor de zekerheid de datum van het invriezen op, alsook wat de inhoud is. Zo voorkom je dat de ingevroren producten jaren in je vriezer blijven zitten.
U kunt bevroren rundvlees gebruiken om stoofpot te maken, mits u bepaalde richtlijnen voor voedselveiligheid volgt om de kans op voedselvergiftiging te minimaliseren . Een Crock-Pot rundvleesstoofpot met jus is een stevige, troostende maaltijd.
Soepen die melk of room bevatten, zoals chowders en bisques, blijven ook niet lang goed in de vriezer. Ze krijgen vaak een korrelige textuur en gaan schiften als ze worden ontdooid en opgewarmd.
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water.Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Voor een optimale kwaliteit van het gerecht kun je de stoof het best één of twee dagen van tevoren maken en dan opwarmen. Zo haal je de beste smaak naar boven! Stap 1: snijd het vlees in blokjes en bestrooi het met zout, peper en bloem voor de binding.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Na het koken van rauw voedsel dat eerder was ingevroren, is het veilig om het gekookte voedsel in te vriezen. Als eerder gekookt voedsel in de koelkast is ontdooid, kunt u het ongebruikte deel opnieuw invriezen . Vries restjes binnen 3-4 dagen in.
De meeste stoofpotjes worden nog lekkerder na een nachtje in de koelkast. Dat geldt ook voor stoverij. De smaken hebben dan nog wat extra tijd gehad om te versmelten en goed in het vlees te dringen. Zo wordt stoofvlees de dag nadien nog beter.
Door stoofschotels en curry's in te vriezen worden ze nog lekkerder, omdat de smaken dan beter kunnen rijpen . Als uw eten echter veel ui bevat, moet u het binnen een maand opeten. Ui kan namelijk behoorlijk sterk worden als u het langer invriest en de andere smaken in het eten overheerst.
Om rundvlees in koud water te ontdooien, verwijdert u de verpakking niet. Zorg ervoor dat de verpakking luchtdicht is of doe het in een lekvrije zak. Dompel het rundvlees onder in koud water en ververs het water elke 30 minuten, zodat het blijft ontdooien. Kleine verpakkingen rundvlees kunnen in een uur of minder ontdooien; een gebraad van 3 tot 4 pond kan 2 tot 3 uur duren.
Gestoofd rundvlees invriezen: U kunt heel gemakkelijk gestoofd rundvlees met rode wijn invriezen ! Laat het rundvlees en de vloeistof afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar het vervolgens in een diepvriesbestendige ziplockzak. Probeer zoveel mogelijk lucht uit de zak te drukken tijdens het afsluiten, dit helpt vriesbrand te voorkomen. Etiketteer en vries het maximaal 3 maanden in.
Ja, je kunt (en moet) bevroren groenten direct in een stoofpot gieten tijdens het koken . Bevroren voedsel kan bacteriën gaan ontwikkelen bij het ontdooien.
Rood vlees, zoals rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees en lamsvlees kan goed worden ingevroren. Gevogelte, zoals kip en kalkoen, is gevoeliger voor bederf en moet daarom binnen een dag of twee ingevroren worden.
Denk bijvoorbeeld aan spaghettisaus, stoofvlees en stoofpotjes in het algemeen, maar ook ovenschotels en zelfs quiche en homemade pizza kun je makkelijk invriezen. Of stop een voorraadje kaas– en garnaalkroketten in de diepvriezer: snel een slaatje erbij maken en klaar is het eten.
Vriesdroog gekookt en gekruid stoofvlees in en bewaar het in een luchtdichte container totdat u klaar bent om soep te maken. U kunt ook in blokjes gesneden groenten invriezen om de voorbereidingstijd te verkorten. Voeg ingrediënten en kruiden toe aan een hete bouillon of tomatenbasis en laat het sudderen om de smaken te laten mengen. U kunt ook porties stoofschotels invriezen.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Een kliekje dat al eerder is opgewarmd laten afkoelen en vervolgens nog een keer verhitten kan risico's met zich meebrengen.
Ontdooien in de koelkast
Wanneer je tijd hebt om te ontdooien, is de koelkast wel de juiste plaats. Maar let op waar je het vlees laat ontdooien: het beste is op een plaats tussen de 3 en de 5 graden. Op deze manier loopt de kerntemperatuur van het vlees mooi naar de 0 graden (en vervolgens door naar 3-4 graden).
Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen. Maar let op: je moet het dan natuurlijk wel snel hebben afgekoeld en in de koelkast hebben bewaard!