De isolatiematerialen die tegenwoordig worden gebruikt voor spouwmuurisolatie zullen niet vergaan, hebben een hoge densiteit en zijn van zeer hoge kwaliteit. Na-isoleren is mogelijk bij (bijna) elke spouwmuur die al isolatie bevat. Vraag naar de mogelijkheden bij een goede isolatiespecialist.
Levensduur spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie gaat in principe levenslang mee. Dat hoef je dus maar één keer te laten doen. Zeker de huidige isolatiematerialen gaan zonder problemen meer dan 60 jaar mee.
Daarnaast kan het materiaal van tegenwoordig beter vocht reguleren waardoor er geen vochtproblemen ontstaan. Levensduur: De levensduur van de huidige isolatiematerialen is eens stuk langer. Spouwmuurisolatie kan zelfs 50 tot 100 jaar mee gaan.
Uw woning wordt energiezuiniger. U bespaart elk jaar weer op uw energierekening. De waarde van uw woning zal stijgen doordat uw woning een hoger energielabel krijgt. Goede isolatie gaat lang mee en zal niet vervormen of vergaan door de tijd.
Hoeveel graden dat precies scheelt is moeilijk vast te leggen. Alles is afhankelijk van de staat van het gebouw, de mate van isolatie, je stookgedrag, de temperatuur buiten, … Je kan ervan uitgaan dat zonder isolatie ongeveer 20% à 25% van de warmte verloren gaat via de spouwmuur.
Isolatiemateriaal kan niet schimmelen
Overal in de lucht bevinden zich sporen van schimmels. Deze sporen kunnen zich op isolatiemateriaal hechten en wanneer ze in contact komen met vocht, dan kan hierdoor schimmel op het isolatiemateriaal ontstaan. Vocht is overigens op alle fronten slecht voor uw isolatiemateriaal.
De isolatiematerialen verouderen niet: ze zijn vormvast, zakken niet uit en zijn ongevoelig voor veranderingen in temperaturen of vochtigheidsgraad. De isolatie blijft altijd perfect aaneengesloten, waardoor er geen koudebruggen ontstaan.
De gemiddelde kosten voor het verwijderen van spouwmuurisolatie bedragen tussen de 35 euro en 45 euro per vierkante meter. Neem deze kosten op een realistische manier mee in de begroting van de na-isolatie van uw spouwmuur. Afgezet tegen het totale kostenplaatje van de na-isolatie valt deze investering best mee.
Isolatie gaat de volledige levensduur van de woning mee. Als er gekozen wordt voor goede isolatiematerialen dan vervormen deze niet en kunnen dus ook niet vergaan. Eigenlijk geldt het voor alle vormen van isolatie, het is een kwestie van een keer aan laten brengen en dan gaat het voor de levensduur van de woning mee.
Ook op de lange termijn blijft de isolatiewaarde van parels goed. Onderzoeken hebben uitgewezen dat zelfs na 40 jaar de werking onverminderd was. Wanneer u isolatieparels als spouwmuurisolatie toepast zal deze isolatievorm de levensduur van uw woning overtreffen.
Spouwmuurisolatie verwijderen: werkwijze
Doorgaans verwijdert men onderaan de gevel een aantal stenen en worden er op strategische plekken in de muur gaten geboord. Met een afzuiginstallatie wordt het oude isolatiemateriaal uit de muur gezogen. Het wordt dan opgevangen in bigbags.
Spouwmuurisolatie zou vochtproblemen kunnen veroorzaken, ventilatie van de constructie te niet doen en uitzakken waardoor niet de spouw maar de kruipruimte vol isolatiemateriaal ligt. Een spouw moet minimaal 3 cm breed zijn. Een gecertificeerd isolatiebedrijf doet een goede inspectie van de spouw.
Er zijn drie soorten populaire isolatiematerialen om de spouwmuur mee te isoleren: glaswol, EPS parels (zwart) en PUR. Minder vaak gekozen isolatie is steenwol, vlasisolatie, kurk en UF-schuim.
De totale kosten van spouwisolatie zijn gebaseerd op een starttarief en een prijs per m2. Het starttarief van spouwmuurisolatie varieert van 850 tot 1300 euro. De vierkante meter prijs van spouwisolatie varieert tussen 16 euro en 35 euro (dit is afhankelijk van het materiaal, de spouwdiepte en boordiameter).
Een spouwmuur bestaat meestal uit twee halfsteensmuren. De halfsteensmuur aan de buitenkant noemen we het buitenblad en de halfsteensmuur aan de binnenkant het binnenblad. Tussen het buiten- en binnenblad zit een ruimte van ongeveer 6 centimeter. Deze ruimte noemen we de spouw.
Heb je een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan kun je het beste vanuit de kruipruimte isolatiemateriaal aanbrengen tegen de onderkant van de vloer. Bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol. Dit levert goede isolatie op.
EPS korrels zijn een veelgebruikt materiaalsoort bij de isolatie van spouwmuren. EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen en wordt vaak piepschuim of tempex genoemd. De EPS korrels hebben een uitstekende isolatiewaarde en zijn daarnaast zeer vochtbestendig.
Pur (poly-urethaan) is een schuim voor het vullen van kieren en gaten. Daarnaast wordt pur gebruikt om vloeren te isoleren. Tijdens het aanbrengen van purschuim kunnen schadelijke stoffen in de woning vrijkomen: isocyanaten.
Condens in de spouw
Als gevolg van de hoge relatieve luchtvochtigheid in huis is de lucht in de spouw ook vochtig. In de zomer staat de zon op uw buitenmuur, die daardoor warm en droog is. De binnenmuur is daardoor dus de vochtigste plek, waardoor het aanwezige vocht op de binnenmuur condenseert.
Schimmels in huis zijn redelijk gemakkelijk te herkennen. Ze vormen namelijk goed waarneembare donkere plekken op uw muren en plafonds. Dit ziet u vooral erg duidelijk op een lichte ondergrond. Let er wel op dat u schimmels niet verwart met salpeteruitslag.