Volle room/slagroom Deze room is zonder twijfel het meest veelzijdig: je kunt 'm in zowel warme als koude gerechten gebruiken zoals sauzen, soepen, desserten en uiteraard: quiche!
Voeg de room niet in een keer maar in kleine delen toe.Je kunt de room ook eerst mengen met een klein beetje van de soep of de saus. Op die manier krijgt de soep of saus niet zo'n grote klap en kan de room makkelijker worden opgenomen.
In sauzen of soepen kun je kook- en slagroom prima verwisselen, met een iets magerder of vetter resultaat. Wil je het opkloppen, bijvoorbeeld voor een toef op warme chocolademelk of naast een stuk appeltaart, dan kun je daar alleen slagroom voor gebruiken.
Je kunt er altijd kookroom mee vervangen, alleen wordt het resultaat dan vetter en romiger. Je kunt slagroom aanlengen met melk of water en er wat maïzena doorheen roeren om qua smaak en consistentie dichter in de buurt van kookroom te komen. Heb je geen kookroom of slagroom in huis?
Een scheut room bij je soep, saus of groenten… heerlijk! Het maakt een gerecht smeuïg, vol en romig van smaak. Maar room heeft een hoog vetpercentage. Dat maakt een gerecht een stuk calorierijker.
Kookroom heeft meestal een vetpercentage van 20 procent. Het wordt gebruikt om sauzen en soepen een romige smaak te geven. In kookroom zit een bindmiddel, waardoor het niet gaat schriften in warme gerechten.
Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen. Je gebruikt kookroom meestal om sauzen of soepen een romige smaak of structuur te geven, maar ditzelfde bereik je ook met ongeklopte slagroom of crème fraîche.
Zorg er daarom voor dat de slagroom minimaal een vetpercentage heeft van 35% Zorg voor u de slagroom gaat koken, dat deze op kamertemperatuur komt of maak het eerst lauw in een steelpan voor u het goed aan de kook laat brengen. Laat de slagroom niet te heet worden, dan kan het zijn dat het gaat schiften (klonteren).
Kookroom kan vervangen worden door room, zure room, crème fraiche, yoghurt, roomkaas en notenroom. Kookroom bestaat meestal uit room en enkele andere ingrediënten en wordt gekenmerkt door een wat stevigere consistentie. Het wordt gebruikt voor sauzen en tal van gerechten die een romige consistentie nodig hebben.
Tip 2: voeg ijsklontjes of ijswater toe
Haal de pan of schaal dan meteen van het vuur en meng een klein scheutje ijswater of een ijsklontje door de saus. Blijf goed kloppen met een garde terwijl je dit toevoegt. Zo daalt de temperatuur van de saus snel en voorkom je verdere schifting.
Kookroom, crème fraîche of sojaroom zorgt voor een dikkere soep én een romige smaak. Twee vliegen in één klap! Voeg de room toe als de soep warm is en roer goed door. Gebruik geen zure room of sour cream.
Het is erg belangrijk dat je een soep nóóit laat koken. Op deze manier verliest hij namelijk zijn smaak. Laat de soep in plaats daarvan pruttelen op een zacht vuurtje. Als je van een beetje spicy houdt kun je gerust wat rode peper toevoegen aan de soep.
Vries beter de soep apart in en voeg de pasta of rijst pas na het ontdooien toe. Soep met room of melk kan schiften als je ze opnieuw opwarmt. Dikwijls kun je dat wel verhelpen door je mixer er nog een keer in te zetten.
Crème fraîche wordt gebruikt om warme gerechten romiger te maken en op smaak te brengen. Denk hierbij aan soepen, sauzen en bijvoorbeeld pastagerechten, maar ook in beslag voor cake wordt dit heerlijk romige product gebruikt.
Slagroom wordt sneller stijf als je van tevoren een snufje zout toevoegt. Als je de suiker en het vanille-extract pas halverwege het kloppen van de slagroom toevoegt, zal de slagroom stijver worden. De suiker aan het begin toevoegen zorgt voor een slapper resultaat.
Zorg voor het slagroom kloppen dat de slagroom op koelkasttemperatuur is en de kom niet te warm. Warme slagroom kloppen gaat niet omdat het vet in de room beneden een bepaalde temperatuur moet zijn om lucht te kunnen vasthouden.
Instructies. Doe de slagroom in een kleine ovenschaal. Die van mij was 12 x 18 cm, iets kleiner is geen probleem maar je kunt beter geen grotere ovenschaal gebruiken. Zet de ovenschaal met slagroom 12 uur in de oven op 75 °C (boven- en onderwarmte).
In de meeste gevallen klop je de slagroom tot stevige pieken voor bijvoorbeeld op de koffie of om een taart te decoreren. Lobbige of half geslagen room (yoghurt dikte) gebruik je vaak voor ijs, bavaroisse en kwarktaart. Ongeklopte slagroom kun je gebruiken in roomsausen of voor ganache.
Omdat crème fraîche een vettere room is, met 30 tot 35 procent vet, kan het wel in warme gerechten gebruikt worden. Slagroom is ook vetter dan zure room, en staat daarmee ongeveer gelijk aan het vetgehalte van crème fraîche.
Yoghurt kan een goed alternatief zijn voor room in sauzen en dressings. Doordat het een gefermenteerd product is mag je het niet te hoog verhitten. Laat yoghurt niet meekoken, maar werk je gerecht er op het einde mee af, anders kan je saus schiften.
Ongeklopte slagroom is door het lagere vetpercentage vloeibaar, maar opgeklopt is het lekker luchtig en wolkachtig van structuur. Double cream is een stuk steviger dan slagroom en zal ook als je het opklopt een veel stevigere structuur krijgen dan opgeklopte slagroom, dankzij het hoge vetpercentage.
Vullende soep, ook vaak maaltijdsoep genoemd, kun je het beste als hoofdgerecht eten. Natuurlijk kun je vullende soep ook als tussendoortje of voorgerecht eten. Maar, dan moet je wel een licht hoofdgerecht kiezen.
Soep is erg licht en toch voedzaam
Je hebt aan het begin van de dag meteen je volume vocht en verse groenten binnen, ideaal dus. Soep zorgt wel voor vitaminen en vult heel makkelijk zodat je niet snel een hongergevoel gaat hebben.