Het is belangrijk dat je skikleding nooit zomaar in de wasmachine stopt. Lees altijd eerst het wasvoorschrift en kies bij voorkeur voor een speciaal wasmiddel. Het is niet verstandig om met een gewoon wasmiddel te wassen, aangezien het waterafstotende membraan van je kleding kan verstoppen.
Je kleding kan in de wasmachine met warm water tot 30 ˚C. Gebruik een fijnwasmiddel of een speciaal wasmiddel en spoel de kleding goed uit. Stop je kleding (over het algemeen) NIET in de droger, maar hang deze in de schaduw op om te drogen. Behandel zeer vuile plekken voordat je de kleding wast.
Voor het onderhoud van de membraanstructuur was je je skikleding best eerst met Outdoor wasmiddel op het Outdoor wasprogramma, of op een synthetisch programma op 30°C. Tip: Gebruik nooit wasverzachter voor je skikledij!
Was je skikleding na elke wintersport
Daarom moet je de skibroek en ski jas wassen na elke wintersport, ook na kort gebruik. Zo behoudt het materiaal zijn ademend vermogen. Daarbij wordt de kleding van binnenuit viezer dan je gewone kleding.
Gebruik alleen een wasmiddel: dus geen wasverzachter of andere extra middeltjes. Deze kunnen de beschermende laag van je jas beschadigen. Doe je ski kleding nooit in de droger: de droger vermindert de isolerende eigenschappen van bepaalde stoffen en daarnaast kan het ritsen en gespen beschadigen.
De meeste skisokken moet je wassen met een temperatuur van maximaal 30 graden. Bij voorkeur binnenste buiten. Op die manier voorkom je dat ze krimpen en dat de kleur vervaagt. Als ze van Merino wol zijn moet je ze wassen met speciaal wolwasmiddel in lauw water.
Om het wasmiddel optimaal te laten werken, kun je het beste niet te veel kledingstukken tegelijkertijd wassen. Een skibroek en een jas per wasbeurt is meer dan genoeg. Vertrouw je je skikleding niet toe aan de wasmachine, dan kun je ook kiezen voor een handwas.
Welk middel heb ik nodig voor het waterdicht maken van mijn skikleding? U kunt het beste gebruik maken van PRO Tex - textiel impregneer, dit impregneermiddel is speciaal ontwikkeld voor het waterafstotend maken van skikleding, jassen en schoenen.
3 lagen kleding regel
Tegelijk kun je makkelijk wat uittrekken mocht het te warm zijn. De onderste laag moet een zachte stof zijn welke je droog houdt en vooral comfortabel aanvoelt. De tussenlaag zorgt voor isolatie en eventueel afvoer van zweet. De buitenlaag beschermt tegen wind, kou en eventueel sneeuw.
Gebruik daarom een goed oplosbaar wasmiddel bij het wassen en gebruik geen wasverzachter. Bovendien houdt een softshelljas niet van hoge temperaturen in de wasmachine en van centrifugeren. Je kunt de jas het beste aan een kledinghanger laten drogen. Na het reinigen moet je de mantel regelmatig impregneren.
Het Outdoor wasprogramma is perfect voor werkkleding, sportkleding, waterbestendige kleding en ademende jassen of kleding met een fleecelaag of binnenvoering. Bij deze cyclus mag je geen wasverzachter gebruiken en deze cyclus kan je ook gebruiken om de waterafstootbaarheid te verbeteren van je kleding.
Impregneren betekent letterlijk dat je kleding waterafstotend maakt. Dit doe je met een speciaal impregneermiddel in het Outdoor + Impregneren-wasprogramma op je Siemens wasmachine. De kleding één keer per jaar opnieuw impregneren helpt om ze veel langer mee te laten gaan.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Verwijder alle zeepresten uit het zeepbakje. Stop de te reinigen kleding in de wasmachine (maximaal 2 stuks). Gebruik 2 volle doppen (100ml) in gebieden met zacht water en 3 volle doppen (150ml) in gebieden met hard water* voor 1-2 artikelen. Was de kleding volgens de wasvoorschriften.
Harmisol is een vloeibaar wasmiddel wat te gebruiken is voor skikleding. Dit water- en vuilafstotend middel is geschikt voor behandeling in de wasmachine. Hiervoor dien je de kleding eerst normaal te wassen. Ook heeft Harmisol een textielspray die water- en vuilafstotend werkt.
De broek moet lekker zitten als je links en rechts bewegingen maakt en door je knieën gaat. Een broek mag een beetje lang zijn, omdat deze over je skischoenen heen gedragen wordt. Het beste is daarom een skibroek te passen met skischoenen eronder.
Het vinden van het juiste materiaal kan dan ook nog wel eens een uitdaging zijn! Gelukkig zijn er vele prachtige merken die high-tech skikleding produceren. Denk hierbij aan een Kjus, Peak Performance en The North Face.
Voor een volledige skiuitrusting ben je al snel minimaal duizend euro kwijt. En al deze spullen moet je ergens in kunnen opbergen: een dakkoffer. Ook daar ben je gemiddeld een paar honderd euro aan kwijt.
Buitenlaag: skipak of jas en skibroek
De buitenste laag van de kleding moet bij het skiën vooral water- en winddicht zijn. De waterdichtheid van een ski-of snowboardjas kan afgeleid worden uit de waterkolom. Die zou minstens 5.000mm moeten zijn.
Geen zorg: een waterdichte jas kun je gewoon wassen. Daarbij is je waterdichte jas wassen – mits het op de juiste manier gebeurt – alleen maar goed. De poriën blijven dan schoon waardoor het ademend vermogen optimaal blijft. Om het maximale uit je jas te halen, is het dus belangrijk om deze regelmatig te onderhouden.
15000 tot 30000 waterdicht zelfs bij complete onderdompeling. Let op: het aantal waterkolommen van de stof geeft niet aan of dat de stof bij de naden ook waterdicht is. Bij een goede waterdichte jas zijn de naden aan de binnenzijde getaped/ sealt waardoor de regen niet hierdoor naar binnen kan dringen.
De jas is vaak te wassen in de wasmachine, maar let op: op niet heter dan 40 graden. In de wasmachine kun je een paar tennisballen laten meedraaien, net als in de wasdroger.
Een cirkel met een W erin staat voor nat reinigen, wanneer er een kruis door dit symbool staat op het wasetiket van je kleding dan kan je deze kleding alleen stomen. Dit symbool kan ook onderstreept zijn op je wasetiket, dat betekent dat je de mechanische belasting voor je kleding moet beperken.
Let op de temperatuur bij het wassen van je sokken
Over het algemeen geldt dat je sokken op maximaal 40 graden moet wassen. Dat geldt ook voor Happy Socks en naadloze sokken. Wollen sokken daarentegen kun je beter op maximaal 30 graden wassen, anders krimpen ze.
Stop de onderbroeken van ongeveer dezelfde kleur en dezelfde temperatuur in de wasmachine, en vul aan met ander wasgoed: onderbroeken en sokken wassen kan bijvoorbeeld prima.