Subwoofers zijn tegenwoordig vaak ingebouwd in een soundbar. Dat betekent dat je geen aparte subwoofer meer hoeft aan te sluiten op je soundbar. De subwoofer die je wel los aansluit verspreidt de lage bastonen over de grond door de kamer, waardoor je ze nog beter voelt en ervaart zoals het bedoeld is.
Dat hangt er sterk vanaf in hoeverre je van lage tonen houdt. Er zijn soundbars met een ingebouwde subwoofer, die al veel betere lage tonen geven dan de ingebouwde speakers van de meeste TV's. Wil je echt diepe bastonen voor je muziek, series, films en games, dan is een soundbar met een aparte subwoofer aan te raden.
Wanneer je een soundbar met subwoofer hebt, plaats deze dan ook op een centrale plaats. Want weggemoffeld achter de bank, komt het geluid van de subwoofer niet goed tot zijn recht. Houdt bij het plaatsen van de soundbar ook rekening met de breedte ervan.
De subwoofer vormt een integraal onderdeel van elke degelijke home cinema opstelling. Dit type luidspreker staat in voor de lage tonen en bas, en zorgt zo voor een extra beleving bij het kijken naar spectaculaire actiefilms. Maar ook in een stereo-opstelling kan een subwoofer voor een meerwaarde zorgen.
Wat je nodig hebt is een auto-powerstand, een crossover-frequentie-regeling (waarmee je de bovengrens qua frequenties bepaalt die de sub afspeelt), een volumeregelaar en een faseknop. Wil je een subwoofer aan een stereo-opstelling toevoegen, dan is een muziekmodus handig en een cinch- of XLR-ingang.
Bij kleine luidsprekers ontbreken die namelijk vaak. Maar als je al een paar grote luidsprekers hebt, misschien zelfs een paar vloerluidsprekers, dan heb je niet echt een extra subwoofer nodig. Als je echter films of concerten met surroundgeluid wilt zien, dan is een subwoofer een absolute must.
Plaatsing subwoofer
Veel mensen zetten de subwoofer in de hoek van de kamer, vaak naast de speakers aan de voorzijde van het systeem. Een hoek is vaak de meest handige plek, door de bekabeling en de ruimte, en zorgt ervoor dat de lage tonen iets versterkt worden.
In principe geldt: hoe groter je woonkamer,hoe meer lage tonen de subwoofer moet kunnen produceren. Een subwoofer die in eengrote ruimte zijn geluid moet produceren, heeft ook een groter vermogen nodig. Ditvermogen wordt gemeten in Watt. De meeste subwoofers beginnen bij 50 watt.
Een woofer gaat meestal wat hoger (500 - 800 Hz) dan een subwoofer die meestal tot zo'n 100 tot 150 Hz hoeft weer te geven. De subwoofer is dan beter in staat de laagste frequenties op groter volume weer te geven. Ook is het geluid van een subwoofer minder te plaatsen in de ruimte.
JBL Bar 2.0
De JBL 2.0 is ideaal als je wél een flinke upgrade van je tv geluid wilt, maar geen overmatige lage tonen of een subwoofer naast je tv wilt hebben. Deze JBL Bar 2.0 is verreweg de best geteste soundbar zonder subwoofer.
Wil je gewoon thuis een beetje muziek kunnen luisteren dan is een relatief simpele installatie van zo'n 100 tot 150 watt vaak al wel voldoende. Wil je een tuinfeestje geven, dan heb je een grotere installatie nodig. Bij dit soort installaties praat je vaak over vermogens van 600 watt of meer.
Sluit de soundbar aan op je tv met een HDMI-kabel
Je hebt hiervoor de speciale HDMI ARC (Audio Return Channel) of HDMI eARC poort nodig op je tv. Deze zit aan de zij- of achterkant van je tv. Wat je daarna doet, is de kabel aansluiten tussen de HDMI van je soundbar en de HDMI ARC of HDMI eARC poort van je tv.
Om het optimale geluid uit je soundbar te halen raden we je aan om te kiezen voor een soundbar met surround geluid en hi-res audio. Optioneel zijn de losse subwoofer en achterspeakers. Deze gebruik je om een thuisbioscoop te creëren. Zo ervaar je namelijk diepe bassen en surround geluid.
Surround sound is een echt voordeel, vooral voor films. Haal het beste uit je thuisbioscoop met een 5.1 systeem. Een soundbar is de juiste keuze als je weinig ruimte hebt maar toch droomt van (virtuele) surround sound.
De 5 beste soundbars in een oogopslag
JBL Bar 2.1 Deep Bass - Beste soundbar voor een kamervullend geluid, én een mooie prijs-kwaliteitverhouding. Denon DHT-S716H - De beste draadloze soundbar. Sonos Beam - De slimste soundbar. Bose Soundbar 700 - Dé soundbar voor surround sound.
1. Samsung HW-Q950A. De Samsung HW-Q950A is volgens ons de beste soundbar met subwoofer van 2022. Deze installatie bestaat uit een soundbar, een subwoofer en 2 achterspeakers, waardoor het geluid van alle kanten komt en je volledig in je film gezogen wordt.
Voor de luidspreker geldt dat de resonantie-frequentie onder de 40 Hz moet liggen; hoe lager, des te beter de luidspreker in staat is om lage tonen weer te geven. In de praktijk geeft een subwoofer meestal alle frequenties lager dan 80 Hz weer, maar dat is meestal zelf in te stellen met een draairegelaar.
Een voorbeeld:een luidspreker van 100 Watt gaat twee keer zo hard als een luidspreker van 10 Watt;een luidspreker van 1000 Watt, twee keer zo luid als een van 100 Watt.
Een subwoofer is een speaker die gemaakt is om de extra lage frequenties af te spelen. Een subwoofer beschikt namelijk over driver units die extra lage frequentie kan afspelen. Zoals je misschien al weet is muziek en geluid niets meer dan de beweging van de lucht.
Wat minder kort door de bocht: het aantal watt geeft het vermogen weer waar een luidspreker onder bepaalde omstandigheden mee belast kan worden zonder kapot te gaan. Dit betekent dat een speaker van 100 watt in de praktijk vaak meer dan 100 watt verwerken.
Een groot voordeel van soundbars is dat je ze vaak alleen met een hdmi-kabel of optische audio-kabel kunt aansluiten. Je hebt geen extra kabels nodig. Ook de losse subwoofers of achterluidsprekers zijn draadloos verbonden. De subwoofer heeft wel netstroom nodig.
Zolang de subwoofer ruimte heeft om te “ademen” kan je hem achter de bank plaatsten. Is dat niet het geval, dan is deze plek niet geheel aan te raden. Mocht je de subwoofer hebben aangesloten op een surround-reciever, dan kan het zijn dat je de positie van de subwoofer zelf kan aangeven als achter de bank.
Er zit niet voor niets een koelplaat met ribben (vertikaal) op de sub gemonteerd. Leg je de sub nu op zijn kant dan kan dat betekenen dat de warmte niet goed wordt afgegeven aan de omgeving. Het gevolg kan zijn dat de versterker gaat 'driften' en de woofer niet de prestaties levert zoals dat zou moeten.