Bij een 25-jarig en 40-jarig dienstverband of huwelijk heeft de werknemer recht op één dag verlof. Bij een 25-, 40-, 50- of 60-jarig huwelijksjubileum van ouders, schoonouders of grootouders hebben medewerkers recht op één vrije dag.
Dit zijn de regels: Eigen huwelijksjubileum (25 of 40 jaar): één vrije dag. Huwelijksjubileum ouders, schoonouders of pleegouders (25, 40, 50, 60 jaar): één vrije dag. Dienstjubileum: één tot drie dagen vrij, afhankelijk van hoe lang de werknemer in dienst is.
In uw cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement staat wanneer u recht heeft op bijzonder (buitengewoon) verlof. Bijvoorbeeld voor een huwelijk of verhuizing. Bijzonder verlof is niet wettelijk geregeld.
Wettelijk verlof
ouderschapsverlof; adoptieverlof of pleegzorgverlof; zorgverlof (kortdurend en langdurend); calamiteitenverlof en kort verzuimverlof.
Bij je eigen huwelijksjubileum (25 of 40 jaar) heb je doorgaans recht op één vrije dag. Hetzelfde geldt voor het jubileum van je ouders, schoon- of pleegouders (25, 40, 50 of 60 jaar). Check je arbeidsovereenkomst, cao of bedrijfsreglement, daar staat vaak in hoelang je verlof precies mag duren.
Een bezoek aan een musical of een romantisch diner voor twee zijn bijvoorbeeld leuke ideeën. Jullie zouden ook een weekendje weg cadeau kunnen geven met de hele familie. Boek een leuk huisje ergens in Nederland en ga hier met alle kinderen en kleinkinderen heen.
60 jaar getrouwd ook wel een diamanten huwelijk, wat onwijs bijzonder!
Interpretatie VPS: geen verlies werkdag omstandigheidsverlof als begrafenis op een zaterdag valt. Vraag: Ten gevolge het overlijden van een bloed- of aanverwant in de tweede graad heeft een personeelslid recht op 1 werkdag omstandigheidverlof.
Drie dagen rouwverlof is het wettelijke maximum bij overlijden, al voorzien sommige paritaire comités een bijkomende dag klein verlet. Hoeveel dagen je krijgt, hangt bovendien af van de familieband die je had met de overledene.
Bij overlijden van bloed- en aanverwanten in de 3e en 4e graad (zoals tante, oom, achterkleinkind) heeft een medewerker recht op één dag verlof (de dag van de begrafenis of crematie).
De medewerker krijgt de dag van het huwelijk vrij bij het huwelijk van: zijn eigen kind of het kind van zijn echtgeno(o)t(e) (stiefkind). een broer, zuster, schoonbroer, schoonzuster. de vader, moeder, schoonvader, schoonmoeder.
Over bekendste en meestgebruikte benamingen bestaat consensus: 12½ jaar is koper, 25 jaar zilver, 50 jaar is goud en 60 jaar is diamant. De andere tijdsaanduidingen hebben soms meerdere benamingen - en sommige daarvan hebben meerdere betekenissen. 14 dagen: papier (ook genoemd bij 1 en 2 jaar).
Voor een overlijden van de vader, moeder, schoonvader, stiefvader, schoonmoeder, stiefmoeder, pleegouder* van de werknemer krijg je drie dagen, te kiezen tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt met de dag van de begrafenis.
Wat bijzonder verlof precies is
Bijzonder verlof is niet wettelijk geregeld. Soms staat het in de cao van je werkgever. Of maakt je baas daar zelf afspraken over in je arbeidsovereenkomst of het bedrijfsreglement. De personeelsafdeling van je werkgever kan je vertellen welk bijzonder verlof je precies kunt krijgen.
Je werknemer heeft tijdens de verlofperiode geen recht op salaris. Bij gedeeltelijk verlof betaal je hem natuurlijk wel loon voor de uren die hij werkt. Wijs hem erop dat een lager of geen loon gevolgen kan hebben voor de hoogte van een mogelijke huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of studiefinanciering.
Twee dagen voor het overlijden van een inwonende broer, zus, schoonzus, schoonbroer, grootvader, grootmoeder, kleinkind, van een overgrootvader, een overgrootmoeder, van een achterkleinkind, van een schoonzoon of schoondochter, van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e) of samenwonende partner.
Wat is klein verlet? Bij specifieke gebeurtenissen mag je afwezig blijven van het werk. Heb je recht op dit zogenaamd 'klein verlet' dan moet je je werkgever vooraf verwittigen (of als dat niet kan, zo spoedig mogelijk) en wordt je loon doorbetaald.
Jouw werkgever kan je deze dag klein verlet niet weigeren, maar hij kan natuurlijk wel een bewijs vragen. Wat heb je gestudeerd? Bedankt, je gegevens werden correct bewaard. Ben je ziek, dan is je arbeidsovereenkomst geschorst.
Bij het overlijden van een familielid in de eerste graad (zoals een partner, ouder of kind) heb je recht op vier verlofdagen. Die gaan in van het overlijden tot en met de begrafenis of crematie.
Kies voor een crematie
Maar de meningen over de prijs, die zijn redelijk hetzelfde. Begraven is namelijk in vrijwel alle gevallen duurder dan een crematie. Waar een zeer eenvoudige crematie ongeveer 3.000 euro kost, betaal je voor een zeer eenvoudige begrafenis al gauw 1.000 euro meer.
De overledene kan daarnaast de broer of zus van jou of je partner zijn. Dat heet ook wel de tweede graad van de zijlijn. Bij bijvoorbeeld het overlijden van een oom, tante, neef of nicht kun je dit verlof niet opnemen. Uiteraard kun je dan wel een vrije dag opnemen voor de begrafenis, maar dit kost je vakantie-uren.
Het is niet zo dat een begrafenis of crematie pas na 5 dagen plaats MAG vinden. De termijn van 5 dagen wordt vaak genomen als compromis tussen het tijdig zo veel mogelijk mensen op de hoogte stellen van het overlijden en de zaak niet onnodig te rekken en het belang van de volksgezondheid.
Een 50-jarig huwelijk al een mijlpaal die veel mensen nooit zullen bereiken, maar wat dacht je van 90 jaar? Karam Chand en zijn vrouw Kartari Chand vieren deze dagen dat ze bijna een eeuw met elkaar getrouwd zijn.
Het langste huwelijk ooit staat op naam van Daniel Bakeman en Susan Brewer. Deze waren op 10 september 1863 91 jaar en 12 dagen bij elkaar. Dit was in Amerika. Het langste huwelijk in Nederland staat op naam van Pieter Ably en Henriëtte Tritsch.