Siergras kan heel goed in pot. Hoe u siergras in pot plant en vezorgt leest u hier. Siergrassen zijn een heel seizoen lang decoratief en vaak heel sterk. Uitstekend geschikt voor potbeplanting dus.
Siergrassen die in de tuin zijn aangeplant, hebben meestal weinig extra water nodig. We raden aan om het gras alleen tijdens lange droge periodes in de zomer goed water te geven.
Siergrassen vragen weinig verzorging. Geef ze goed doorlatende grond. De grond houdt u in conditie door deze in de winter of het vroege voorjaar te verbeteren met wat compost en eventueel koemestkorrels. Geef water als het erg droog is.
Miscanthus sinensis 'Gewitterwolke'
Volgens ons het mooiste sierriet. Omdat het grote blad een subtiele witte nerf heeft is dit siergras al vroeg in het jaar mooi. En dan die donderwolk van prachtig gekleurde pluimen , waarna het wintersilhouet het jaar besluit. Tot 2 meter hoog.
Siergrassen zijn een soort vaste planten die tientallen jaren meegaan. Er zijn grassen voor droge, zonnige plekken en voor vochtige schaduwplaatsen, polvormers en bodembedekkers.
Siergrassen kunnen in alle soorten grond staan maar vooral een goed doorlatende grond is belangrijk. Bij het planten maak je daarom het plantgat iets breder en de grond goed los. Plant de siergrassen even diep als ze in hun kweekpot staan en verwerk bodemverbeteraar door de grond. Geef na het planten voldoende water.
Niet snoeien in het najaar
Dat is echter onnodig, zelfs niet slim om te doen. In de halmen slaat de plant voeding op die zorgt dat ze de winter goed doorkomt. Ook kan siergras beschutting bieden aan vogels en andere dieren wanneer er in de koude wintermaanden weinig groeit.
De standplaats is te nat. In natte grond kan het langer duren, voordat het siergras opnieuw uitloopt. Als de grond in de winter lang erg nat is (en blijft), kan siergras makkelijk wegrotten.
Siergrassen gedijen over het algemeen op vele bodemsoorten en hebben daarom niet veel bemesting nodig. Een beetje gedroogde koemest bij het aanplanten van jonge siergrassen is echter niet verkeerd. Hierdoor krijgt de jonge plant een goede start.
Als je wintergroene grassen hebt staan, zoals zwenkgras, heb je het makkelijk. Deze soorten hoef je eigenlijk niet te snoeien. Als je echter beschadigingen ziet aan de plant, kun je deze wel zonder problemen deels of geheel wegknippen.
TIJD OM TE SNOEIEN! De beste tijd om siergrassen te snoeien is na de winter, in het vroege voorjaar. Eind februari of begin maart is een goede periode om de snoeischaar erbij te pakken. Het is belangrijk om dat in deze tijd (einde winter) te doen.
Het siergras is niet wintergroen, maar wel winterhard tot ongeveer -10 graden. Wanneer er hele strenge vorst optreedt kunt u lampenpoetsersgras het beste afdekken. Dit siergras houdt van de zon. Zet lampenpoetsersgras daarom op een zonnige en warme plek in uw tuin.
Een siergras is niet alleen mooi in jouw tuin, maar heeft nog meer voordelen. Zo kan siergras goed tegen de volle zon en droogte. Hierdoor is deze plantensoort erg geschikt voor hete zomers. Heb je veel schaduw in jouw tuin?
Eigenlijk kunnen alle siergrassen in bloembakken buiten gehouden worden. Siergrassen zijn namelijk over het algemeen ijzersterk. En een mooie eigenschap van siergrassen in bloembakken is dat de siergrassen ook in de herfst nog mooi zijn als andere (vaste) planten in je bloembakken of in je tuin zijn uitgebloeid.
Voor het voeden van siergrassen kies je best een meststof waar meer kalium inzit, dit zorgt voor de stevigheid van de stengels. Elke twee jaar geef je je siergras best een onderhoud, dit begint bij het kammen van de plant.
Winter. Lampenpoetser verliest blad in de winter maar is wel goed winterhard. Loopt dus gewoon weer uit in het voorjaar. Hoe snel Pennisetum alopecuroides in de winter blad verliest hangt af van de temperatuur.
Hoge en lage siergrassen
Afhankelijk van de ruimte die je beschikbaar hebt of het effect dat je wil creëren kies je voor een hoog of een laag siergras. Een van de populairste, laaggroeiende siergrassen is lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides) omwille van zijn borstelachtige pluimen.
De meeste siergrassen groeien het best in volle zon, al verdragen ze vaak ook lichte schaduw. Op een plek met genoeg licht, waar er bijvoorbeeld geen takken over de grassen hangen, gedijen de meeste zon- en halfschaduwgrassen prima.
Siergrassen geven in de winter nog vorm aan de border, maar na de winter is het blad bruin en afgestorven. Onder al dit dode blad zitten voldoende groene grasstengels die in het voorjaar flink zullen uitgroeien. Knip daarom (niet winter-groene) siergrassen 10 tot 15 centimeter boven de grond terug.
Siergrassen van het koude seizoen, zoals Carex 'Deschampsia' of Carex Buchananii, beginnen al vroeg in het voorjaar te groeien en blijven half of geheel wintergroen. Andere soorten siergrassen beginnen pas te groeien als de temperatuur wat is opgelopen en blijven ook mooi als het wat warmer en droger is.
Kleinere grassen die als bodembegroeiing dienen hebben voldoende aan 25 tot 30 cm afstand. Grote grassen die solitair staan, zoals bv. het imposante pampasgras (Cortaderia) geeft men minstens 1 meter afstand.