De meeste kinderen vinden het bijvoorbeeld heel spannend om de eerste stapjes te zetten. Ze voelen zich onzeker over of ze het wel kunnen. Logisch, want het voelt onwennig en het is ook spannend, omdat ze kunnen vallen. Deze onzekerheid komt voort uit angst.
Het stopt met toenemen tussen je elfde en vijftiende levensjaar. Puberteit, wie is er niet onzeker door geworden... Tot ongeveer je dertigste levensjaar neemt je zelfvertrouwen weer rap toe. Dat doet het daarna ook, tot ongeveer je zestigste, maar wel wat minder hard.
Symptomen van een laag zelfbeeld
Je voelt je erg onzeker, hebt weinig vertrouwen in jezelf en dat dingen je gaan lukken. Je bent niet trots op jezelf, je haalt jezelf steeds naar beneden. Als iets wel goed is gegaan, heb je de neiging om dit succes te verkleinen (het komt niet door jouw handelen, maar door anderen).
Door eerst steun te bieden, maar daarna het kind wat los te laten en er op te vertrouwen dat het kind zich redt, kan het kind verlegen gedrag overwinnen. Ouders kunnen het kind ook helpen minder verlegen gedrag te ontwikkelen door al op jonge leeftijd sociaal contact te stimuleren en sociaal gedrag te waarderen.
Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.
Je kindje wordt zich tussen de 1 en 4 jaar steeds meer bewust van de wereld om zich heen en van zichzelf. Verlegenheid is hier een natuurlijk gevolg van. Je peuter beseft zich namelijk steeds meer hoe hij zich verhoudt tot anderen, waardoor hij zich opeens klein of beoordeeld door volwassenen kan voelen.
Stimuleer doorzettingsvermogen
Beloon inspanningen van het kind in plaats van alleen het bereikte succes of het resultaat. Geef complimenten en waardering voor de moeite die ze doen. Dit zal je kind helpen om zich positief te ontwikkelen en te blijven proberen ook als ze tegenslagen hebben.
Regelmatig kan het kinderlijke gedrag nog naar voren komen in de eerste jaren van de puberteit. Daarnaast kunnen pubers vaak dwars en opstandig zijn. Dat is een normaal onderdeel van hun ontwikkeling: pubers zijn immers op zoek naar een eigen identiteit en dwars gedrag hoort daarbij.
Volgens de 2000 mannen en vrouwen die aan het onderzoek meededen, heeft de gemiddelde vrouw op haar 31ste de beste mix van die factoren. 70% van de ondervraagden vindt een vrouw mooi als ze zelfvertrouwen heeft. 67% noemt een mooi uiterlijk als belangrijke factor en 47% vindt stijlgevoel belangrijk in een vrouw.
Nederland weer bij 'gelukkigste' landen
Het geluk van een persoon tussen de 20 en 50 jaar oud verandert vrijwel niet. Vooral rond de leeftijd van 60 jaar piekt het, gevolgd door een daling vanaf 75 jaar.
Welke leeftijd? Deze zie je waarschijnlijk niet aankomen en kan misschien zelfs een echte verrassing zijn, maar het blijkt toch echt dat de aantrekkingskracht van een man piekt op zijn 50ste. Vrouwen daarentegen zakken na hun 20ste levensjaar steeds verder naar beneden.
Hoe ziet de cursus eruit? Het eerste deel van de training bestaat uit oefeningen, die zijn gericht op het ervaren van eigen kracht, ontspanning en grenzen. Je oefent fysieke en verbale manieren om jezelf te beschermen, om manipulatie te stoppen en om te gaan met woede en angst.