De Sanseveria is een plant die niet veel eisen stelt, deze kan zowel in warmte en kou overleven. Wel wordt de waterbehoefte meer als je de sanseveria bij het raam hebt staan met de zon erop. Daarbij krijgt het blad vaak ook een lichtere kleur.
De meeste kamerplanten doen het in de winter goed bij een gemiddelde temperatuur tussen de 15 en 25 ºC. Buiten is het nu koud, dus pas op met té grote temperatuurschommelingen: zet een plant in een warme kamer bijvoorbeeld niet ineens voor een open raam en kijk uit met tocht.
Plaats. De pannenkoekplant houdt niet van kou en kan dus niet buiten staan en mag ook zeker niet op de tocht staan. De bladeren zijn het mooist als er genoeg licht is, maar de volle zon is niet goed voor de plant. Bij volle zon krijgen de bladeren rimpels en wordt de plant geel.
Zet 'm alleen niet in ruimte waar helemaal geen licht is, hij heeft wel wat zonlicht nodig. In de zomer kan je de Sansevieria gerust buiten zetten, maar zorg er dan wel voor dat de grond goed vochtig blijft. In de winter zit de Vrouwentong in een diepe winterslaap en heeft dus absoluut geen extra voeding nodig.
De Pilea Peperomioides, beter bekend als de Pannenkoekenplant of Pannenkoekplant, is een makkelijke kamerplant. De plant staat het liefst op een plek met veel indirect zonlicht. De plant krijgt verder het liefst regelmatig kleine scheutjes water, zodat de grond lichtvochtig blijft.
Hoe moet je een Sanseveria verzorgen? De Sanseveria staat prima in het licht, maar zet hem niet in de volle, brandende zon. Geef weinig water, laat de aarde tussen gietbeurten goed uitdrogen. Liever te weinig dan te veel water, dat is het motto van deze kamerplant.
Een plant in de woonkamer of de keuken, daar kijkt niemand raar van op. In de slaapkamer vind je ze minder vaak. Toch is het een goed idee om planten in de slaapkamer te zetten. Ze fleuren niet alleen de ruimte op, ze zuiveren ook de lucht en dat kan leiden tot een betere slaaprust.
Planten die wel tegen een beetje kou kunnen zijn bijvoorbeeld cactussen en vetplanten. Vooral cactussen zullen een koele periode zelfs waarderen en als je ze ook nog droog zet, heb je kans dat ze in het voorjaar gaan bloeien! Andere koele kikkers zijn de Sansevieria en de ZZ-plant (Zamioculcas zamiifolia).
Planten kunnen bevriezen en het ook koud hebben. Planten bevatten, net als mensen, water dat kan bevriezen en de plant of boom zelf ook. Dat betekent dat planten het koud kunnen krijgen in de winter, maar ze kunnen natuurlijk geen jas aantrekken.
Door de dikke stam kan de Yucca wel tegen een stootje en zal deze lang mooi blijven. Dit geldt ook voor de Cycas, de Beaucarnea en de andere sterke kamerplanten uit ons assortiment. Ook de cactus valt onder de sterke kamerplanten en deze zijn dan ook terug te vinden in onze webshop.
Sanseveria, ook wel vrouwentong genoemd, maakt 's nachts nog meer zuurstof aan dan overdag. De plant is dus heel efficiënt om de luchtkwaliteit en je ademhaling te verbeteren. Dat ze haast niet dood te krijgen zijn, maken ze de perfecte partner voor wie geen groene vingers heeft.
Meestal hebben planten zonlicht nodig voor de fotosynthese; dat is het proces om koolstofdioxide om te zetten naar zuurstof. Maar er zijn ook planten die juist in het donker zuurstof afgeven zoals de Sansevieria, Aloë vera en Kalanchoë.
Sanseveria Geel Blad
Het verkleuren van de bladeren heeft te maken met de plaats van de Sanseveria. Staat de plant in direct zonlicht dan worden de bladeren geen. Staat de plant in de schaduw dan worden de bladeren donker. Dit is alles wanneer de bladeren verkleuren.
Ze kunnen volle bak zon aan, maar ze kunnen ook donkere plekken aan met slechts een beetje daglicht. Veel zon zorgt er echter wel voor dat je Sansevieria laurentii wat lichter van kleur wordt. Als je dat niet mooi vindt, zet 'm dan wat verder van het raam. Op een donkere plek wordt de plant ook donkerder van kleur.
Een Sansevieria gebruikt heel weinig water. 's Winters kan deze kamerplant makkelijk 6 weken zonder water. 's Zomers is het veelal al voldoende om de Vrouwentong eens per 2 weken water te geven. Zorg er wel voor dat alle grond opgedroogd is voordat jouw Sansevieria opnieuw water krijgt.
De Pannenkoekenplant groeit een beetje als een palm: de top groeit hoger en hoger, terwijl de onderste bladeren eraf vallen zodat er een steeds hogere stam ontstaat. De top snoeien kan niet, dan stokt de groei. Dat de onderste bladeren verwelken en loslaten, is dus normaal.
Pannenkoekplant water geven
De plant kan namelijk slecht tegen een natte potgrond. Merk je dat de bladeren slap hangen of verkleuren? Dan heeft de plant waarschijnlijk te veel water gehad. Laat de plant dan uitlekken, en geef in het vervolg minder water.
De pannenkoekplant heeft ronde bladeren die wel wat lijken op kleine pannenkoekjes. Het is een luchtzuiverende plant die ideaal is voor de slaapkamer. In de zomer kan de plant bloeien met kleine witte bloemetjes, maar dat doet hij alleen als er goed voor wordt gezorgd.