Rucola werkt vochtafdrijvend en bevordert de spijsvertering. De secundaire plantenstoffen versterken het immuunsysteem. Rucola is veelzijdig inzetbaar. Vooral in de mediterrane keuken wordt de slasoort veel gebruikt voor salades, risotto, sauzen en als pizzabeleg.
Rucola is een groente die sterk aan populariteit wint, door de lekker pittige, iets bittere, nootachtige smaak. Rucola zijn de jonge blaadjes van mosterdkruid. Ze zijn smal, donkergroen van kleur en sterk ingesneden. Rucola is gemakkelijk zelf te zaaien en te verbouwen.
Rucola zijn de jonge blaadjes van mosterdkruid. De blaadjes zijn smal, donkergroen van kleur en sterk ingesneden. Rucola is makkelijk zelf te zaaien en te verbouwen. Je kunt ervan blijven plukken, omdat het plantje steeds weer nieuwe blaadjes vormt.
Ook is rucola een bron van ijzer, kalium en zelfs calcium. Calcium is een echt wondermineraal. Zo bevordert het bijvoorbeeld de botvorming en de stevigheid van je beendergestel. Maar calcium is ook cruciaal voor de bloedstolling, de breinfuncties en de werking van het centrale zenuwstelsel.
nieuws In Duitsland raadt de consumentenorganisatie Stiftung Warentest aan om niet te veel rucola of veldsla te eten omdat ze te veel nitraten kunnen bevatten. Ook uit onderzoek van de Europese Voedselveiligheidautoriteit EFSA bevat rucola vaak te hoge concentraties nitraten.
Rucola is een lekker pittige bladgroente. Die pittige smaak wordt veroorzaakt doordat rucola aanzienlijke hoeveelheden zwavel bevat. Je lever kan dat zwavel goed gebruiken. Daarom is rucola een goede aanvulling als je een beetje vriendelijk voor je spijsvertering wilt zijn.
Zoals gezegd behoort rucola tot de kruisbloemigen en is het erg gezond. Dat komt doordat het rijk is aan vele voedingsstoffen. Rucola bevat (per 100 gram) 100% van de dagelijks aanbevolen (ADH) hoeveelheid vitamine A in de vorm van bètacaroteen, een krachtige antioxidant.
Niet geschikt om in te vriezen.
Eens de blaadjes goed droog zijn, bedek je ze met absorberend keukenpapier, stop je ze in een Tupperware en bewaar je ze in de koelkast. Met dit advies zou je je sla tot tien dagen moeten kunnen bewaren. Zet je sla onderaan in de koelkast of in de groentelade. Daar is de temperatuur niet te laag.
Rucola ontkiemt en groeit erg snel waardoor je de bladeren al binnen enkele weken kunt oogsten. Ook doorgeschoten planten kun je daarbij nog oogsten, je snijdt gewoon de bloemen en bloemstelen weg. Doorgeschoten rucola is nog voller en pittiger van smaak.
Bewaar rucola in de koelkast, dan is de sla 3-4 dagen houdbaar.
Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten. Maar dat advies trekt het Voedingscentrum nu in. We hoeven niet meer op te letten dat we niet te vaak spinazie, sla of andijvie eten. Ook de combinatie met vis is geen enkel probleem meer.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Van alle slasoorten die we kunnen eten, is spinazie de beste keuze. Spinazie bevat de dubbele dagelijkse hoeveelheid vitamine K en een ruime dosis aan vitamine A. IJsbergsla heeft de minste voedingswaarde. Deze soort bestaat voor 96 procent uit water.
Er zijn twee soorten die belangrijk zijn: De onoplosbare vezels zorgen voor veel volume in je darmen, waardoor de peristaltiek goed op gang komt. Daardoor heb je minder kans op verstopping. Je vindt ze in dingen waar je goed op moet kauwen: bladgroenten, wortels, broccoli, spruitjes, noten, zaden en granen.
Als je wilt afvallen en een platte buik wilt krijgen, is het aan te raden om minimaal 40 gram vezels per dag te eten. Haal deze vezels het liefst uit (groene) groenten met een hoge voedingswaarden zoals andijvie, bloemkool, boerenkool, courgette, spinazie, selderij spruitjes en venkel.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Voeding en supplementen
Maar ook bleekselderij, komkommer en peterselie worden geroemd vanwege hun natuurlijke vochtafdrijvende effect. Werkt dit allemaal niet (genoeg), overweeg dan onze Aqua Smart Max. En vergeet niet een beetje te genieten van dit mooie weer!
Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker.
Fruit en groente hebben het grote voordeel dat ze veel vezels leveren (ballaststoffen) en dat is een vorm van prebiotica of een voorstadium van probiotica. Rauwkost heeft een directe invloed op de vorming van de darmflora. Een goede werking van de darm wordt door de darmflora gegarandeerd.
"Jazeker", zegt Imca Sampers, voedselwetenschapper aan de UGent. "Er zitten dezelfde voedingswaarden in als in vers gesneden sla, maar als je sla snijdt en dan uren laat staan, gaat de voedingswaarde naar beneden. Dat komt doordat de sla in contact komt met zuurstof en ook sappen verliest".
Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan meerdere keren per week. Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid.
Hoe wordt rucola gewassen? De geoogste bladeren en bloemen van rucola worden zorgvuldig met water ontdaan van vuil. Het is voldoende als de geoogste plantendelen in de keukenzeef worden uitgewassen. Aangevreten of bruine bladeren worden voor het wassen verwijderd.
Stap 1: Vul een grote kom met heel koud water. Het beste is ijswater, maar koud kraanwater werkt ook! Stap 2: Dompel je verwelkt groenten onder. Stap 3: Laat ze ongeveer 30 minuten weken, totdat ze niet meer zacht en verwelkt zijn.