Vervolgens krijgt u de uitspraak thuisgestuurd. Als u een strafrechtadvocaat heeft, ontvangt deze de uitspraak. Hoe lang duurt een hoger beroepszaak over het algemeen? Van het instellen van hoger beroep in strafzaken tot uitspraak moet u rekenen op een doorlooptijd van ongeveer 3 maand.
De hoger beroepstermijn bedraagt 3 maanden in een normale gerechtelijke procedures (bodemzaak) en 4 weken in een kort geding gerekend van de dag van de uitspraak van het vonnis. Vordering niet hoger dan € 1.750 Hoger beroep is niet mogelijk wanneer de vordering in eerste aanleg € 1.750 of lager was.
Civiel recht
U moet binnen 3 maanden, na de uitspraak, in hoger beroep. Die termijn kan anders zijn. Dan staat dat in de uitspraak van de rechtbank, helemaal onderaan. Bij een kortgedingvonnis is de termijn bijvoorbeeld 4 weken.
Het gaat pas echt lang duren wanneer één van de partijen in hoger beroep gaat van een vonnis van de rechtbank. Het is geen uitzondering dat partijen dan uiteindelijk een jaar of vijf in totaal hebben geprocedeerd. Procederen is dus een kwestie van geduld en lange adem.
Wanneer een verdachte niet in voorlopige hechtenis zit, moet de strafzaak in beginsel binnen 24 maanden zijn afgerond. Er zijn uitzonderingen op die 16 maanden en 24 maanden.
Meestal is dat 14 dagen na de uitspraak. In bepaalde uitzonderingen gaat de termijn van 14 dagen niet direct na de uitspraak in, maar pas nadat u voor de eerste keer kennis heeft genomen van de uitspraak.
Zittingen voor eenvoudige zaken kunnen een paar minuten duren, terwijl zittingen voor ingewikkeldere zaken enkele uren tot dagen kunnen duren. In sommige gevallen kan een zitting zelfs weken of maanden in beslag nemen.
Uitspraak hoger beroep: arrest van het Gerechtshof
De rechter kan een zitting gelasten of een getuigenverhoor. De duur van de procedure in hoger beroep hangt mede af van de complexiteit van de zaak. Een appelprocedure grofweg tussen de 6 – 12 maanden duren.
De kans om in hoger beroep het oordeel van de rechtbank succesvol aan te tasten is vrij hoog: - Percentage bekrachtiging vonnis/beschikking eerste aanleg: 42%. - Percentage vernietiging vonnis/beschikking eerste aanleg: 38% (in handelszaken 29%). - In de overige 20% hoger beroepen is geen arrest gewezen.
Wat gebeurt er in een hoger beroep? De officier van justitie of verdachte moet binnen 2 weken na de beslissing van de strafzitting laten weten het niet eens te zijn met de rechter. Rechters van het gerechtshof behandelen de strafzaak opnieuw. De rechters van het gerechtshof heten raadsheren.
Bij een zaak binnen het bestuursrecht betaalt de partij die de procedure start griffierecht. In civiele zaken bij het gerechtshof betaalt zowel de partij die hoger beroep instelt (eiser of verzoeker) als de partij die zich verdedigt (gedaagde of verweerder die een verweerschrift indient) griffierecht.
U kunt uw ingestelde hoger beroep intrekken tot aan de behandeling ter terechtzitting. Ingetrokken is ingetrokken. U kunt niet opnieuw hoger beroep instellen.
Een bezwaar dient u in als het niet eens bent met het indicatiebesluit. Wij beoordelen uw situatie dan opnieuw en nemen een 'beslissing op bezwaar'. Bent u het niet eens met deze 'beslissing op bezwaar', dan kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank.
In verzet of in hoger beroep gaan
U moet dan binnen 6 weken een verzetschrift indienen bij de rechterlijke instantie die de beslissing nam. Slaagt uw verzet, dan gaat de behandeling van uw zaak verder. Er komt dan een zitting waar u uw verhaal mag doen.
Kan ik in hoger beroep een zwaardere straf krijgen? Het gerechtshof kan u in hoger beroep vrijspreken als u in eerste aanleg bent veroordeeld, maar kan ook een zwaardere straf opleggen. U loopt daarmee dus een risico. Uw advocaat zal u adviseren om wel of geen hoger beroep in te stellen.
Wanneer er sprake is van een behandeling zonder zitting, doet de rechter uitspraak binnen 8 weken na ontvangst van het beroepschrift. Als er een zitting plaatsvindt, doet de rechter binnen 6 weken na de zitting uitspraak. Heeft de rechter meer tijd nodig, dan laat hij dat tijdig weten.
Cassatie heeft dus geen zin als beide partijen denken dat de procedure bij de desbetreffende rechter volgens de regels is verlopen, terwijl de uitspraak rechtens juist is en voldoende gemotiveerd. De partij die om de cassatie heeft gevraagd wordt eiser tot cassatie genoemd, de tegenpartij de verweerder in cassatie.
Termijnen. Het instellen van cassatieberoep is, net als het instellen van hoger beroep gebonden aan wettelijke termijnen. De algemene regel voor het instellen van cassatieberoep in strafzaken is dat dit binnen 14 dagen na de einduitspraak van het gerechtshof moet gebeuren.
De procedure in hoger beroep
Dit gebeurt door een schriftelijk stuk op te stellen en aan de andere partij te sturen. In deze dagvaarding laat de advocaat namens u weten waarom u het niet eens bent met het eerdere vonnis. De rechters letten in principe niet op argumenten die in een later stadium worden aangevoerd.
Het belangrijkste verschil tussen hoger beroep en cassatie is dat in hoger beroep de zaak in zijn geheel opnieuw ter beoordeling kan worden voorgelegd en in cassatie niet; in cassatie beoordeelt de Hoge Raad alleen of in hoger beroep het recht goed is toegepast.
De perfecte Rechtbank outfit
Enkele geschikte voorbeelden zijn: een zakelijke jurk, mantelpakje, een nette bloes op een pantalon of rok tot op of over de knie, met een colbert. Verder zijn hakken, pumps, ballerina's of nette laarzen geschikte schoenen om te dragen. Zorg er wel voor dat deze schoon en gepoetst zijn.
Als u een strafrechtadvocaat heeft, ontvangt deze de uitspraak. Hoe lang duurt een hoger beroepszaak over het algemeen? Van het instellen van hoger beroep in strafzaken tot uitspraak moet u rekenen op een doorlooptijd van ongeveer 3 maand.
In hoger beroep bij het gerechtshof gebeurt dat door 3 rechters/raadsheren. Na de memorie van grieven en memorie van antwoord, kan de rechter de partijen bijeen roepen voor een mondeling overleg. Dit noemt men een comparitie of een comparitie van partijen.
Gemiddelde doorlooptijd. De gemiddelde doorlooptijd in civiele zaken is ongeveer 360 kalenderdagen. Dat is de tijd die verstrijkt tussen de datum van het instellen van cassatie en de datum van uitspraak. Informatie over het jaarlijks aantal ingekomen en afgedane zaken kunt u vinden in het Jaarverslag van de Hoge Raad.