Ongeopend is roggebrood ongeveer 4 weken houdbaar in de vriezer. Na deze periode wordt het brood niet slecht, maar begint het wel uit te drogen. De houdbaarheid van een geopende verpakking is zowel bij donker als licht roggebrood ongeveer 7 tot maximaal 14 dagen.
Een licht zure smaak komt voor bij roggebrood waar zuurdeeg in is verwerkt. Voornamelijk bij Limburgse en Gelderse soorten die in de grensstreek met Duitsland worden geproduceerd. Een te zure smaak is echter onaangenaam.
Roggebrood. Voor roggebrood wordt echter vaak juist geadviseerd om het in de koelkast te bewaren. Vooral wanneer het om bijvoorbeeld Fries roggebrood gaat. Dit brood bevat meer vocht waardoor het sneller kan gaan schimmelen.
Bewaartip voor dit product
Bewaar het goed ingepakt op een koele, droge plaats. Bij voorkeur in de kelder en anders in de koelkast.
Roggebrood gezond? Jazeker, in roggebrood zitten veel vezels. Zo'n 4,5 gram per plakje á 100 gram. Vezels zijn essentieel voor de stoelgang en een goede darmwerking.
Net als bij normaal brood, kun je bij roggebrood het beste voor de volkoren variant kiezen. De meeste roggebroodsoorten zijn dit echter wel! Is jouw roggebrood gemaakt van normaal roggemeel of roggebloem (zonder 'volkoren' ervoor), dan heb je een minder voedzame variant te pakken.
Bron van voedingsvezels
Eén van de belangrijke kenmerken van roggebrood is dat het vol zit met voedingsvezels. Deze vezels helpen bij een goede stoelgang en zorgen voor een beter verzadiging. U heeft dus langer het gevoel dat u nog vol zit. Daarnaast bevat roggebrood minder koolhydraten dan bijvoorbeeld volkorenbrood.
Na het openen van de verpakking is het brood wel beperkt houdbaar. Je kunt hem dan nog een 7 dagen goed houden in de koelkast. Behalve lekker is roggebrood ook enorm voedzaam en vullend. Per 100 gram bevat donker roggebrood namelijk 8,3 gram vezel.
Combinaties met roggebrood
Roggebrood met spek en erwtensoep is een klassieker, een gerecht dat bij voorkeur in de winter wordt gegeten. Ook is roggebrood met haring een gangbare combinatie. Ook zalm smaakt goed op roggebrood, net als 30+ kaas met appelstroop, tomaat of komkommer.
Volledig volkoren
Vooral Fries roggebrood is 100% volkoren. Het wordt namelijk gemaakt van de hele roggekorrel. Bij de lichtere soorten roggebrood zit er dus (vaak ook volkoren) tarwemeel bij. Kijk op de verpakking voor de precieze samenstelling.
Ongeopend is roggebrood ongeveer 4 weken houdbaar in de vriezer. Na deze periode wordt het brood niet slecht, maar begint het wel uit te drogen. De houdbaarheid van een geopende verpakking is zowel bij donker als licht roggebrood ongeveer 7 tot maximaal 14 dagen.
Roggebrood bevat minder koolhydraten dan volkoren brood en meer voedingsvezels. Ook bevat het meer belangrijke vitamines zoals vitamine B6 (twee keer zoveel als volkoren brood) en vitamine E, meer ijzer en kalium.
Er zitten 138 kilocalorieën in 1 snee dik (70 gram) roggebrood. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'roggebrood'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Roggebrood schijnt gedurende de Middeleeuwen verreweg het meest gegeten te zijn. Aanvankelijk moesten de armen nog genoegen nemen met brood en brij, uit haver bereid. Alleen de welgestelden konden zich in die periode tarwebrood veroorloven, ook wel 'schoon brood' of 'witbrood' genoemd.
Waarom is roggebrood vies? In Brabant en Limburg bakken de bakkers roggebrood van gemalen rogge en tarwemeel. Het brood is lichter van kleur en vaster van structuur, met een hardere korst. Vaak wordt er zuurdesem gebruikt, waardoor het wat zuurder van smaak kan zijn en wat meer op 'gewoon' desembrood lijkt.
Eindoordeel. Zowel spelt als rogge kunnen als een gezondere en beter verteerbare graansoort worden gezien dan tarwe. Per 100 gram bevat spelt echter meer calorieën (356) dan rogge (220). Spelt bevat meer vezels, en meer eiwitten, maar rogge bevat weer meer natrium en kalium.
Mijn darmen vinden veel roggebrood tegelijk nooit zo prettig, het valt mij altijd erg zwaar. Daarom beleg ik het zeer rijkelijk met voedzaam beleg, ik heb dan aan twee sneetjes als lunch voldoende!
Roggebrood kan eigenlijk met van alles worden belegd: van de eerder genoemde katenspek tot een goede plak kaas, maar ook met haring of juist een zoet beleg is het heerlijk.
Idealiter eet een volwassen vrouw zo'n 4 à 5 boterhammen per dag, voor mannen is dat 6 à 8 sneetjes. Jouw kinderen kunnen dagelijks best zo'n 2 à 3 boterhammen eten.
De samenstelling en de bereiding van roggebrood zijn in Nederland historisch en regionaal bepaald. Ruwweg is roggebrood te onderscheiden in drie soorten: noordelijk (Fries en Gronings), Gelders en zuidelijk (Brabants en Limburgs). In het noorden en oosten van ons land werd vroeger veel rogge verbouwd.
Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit.
Het binnenste van het roggebrood, ook wel kruim genoemd, is vochtig. Het roggebrood is donker van kleur. De donkere kleur ontstaat doordat een gedeelte van het zetmeel uit de roggekorrel tijdens het lange productieproces in suiker wordt omgezet. Dat verklaart tevens de zoetige smaak.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Het roggebrood bevat geen kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen en is tevens vrij van conserveermiddelen en voedingszuren. Ook is het volledig vrij van toegevoegde suikers en tarwe. Echt ouderwets lekker en puur natuur roggebrood! Makkelijk voorgesneden in 9 sneetjes en natuurlijk, zoals altijd, 100% biologisch!
Roggebrood is van nature een gezond en vetarm product. Daarnaast bevat roggebrood een hoog gehalte aan voedingsvezels, waardoor het past in een gezond eetpatroon.