Tips bij puddingen en desserts: – Bavarois, mousses en puddingen altijd in de koelkast bewaren. Voor een langere houdbaarheid kunt u deze ook in de vriezer bewaren, ca.vier weken.
Er zijn natuurlijk ook dingen die je beter niet kunt invriezen. Ik heb er een aantal voor je op 'n rijtje gezet: pudding, custard en kesio – gewoon écht niet doen. gerechten die al gefrituurd zijn.
Bewaar overgebleven pudding maximaal 3 dagen in de koelkast. Doe de pudding in een luchtdichte bak. Gooi de pudding weg als deze na 3 dagen niet is gebruikt. Je kunt chocoladepudding ook invriezen als je dat liever hebt.
Mayonnaise, hollandaise, vla, meringue... Stuk voor stuk overleven ze de vrieskou niet. Ze schiften en krijgen een textuur die je spontaan doet walgen.
Het volledige puddingbroodje inclusief de room bewaar je ook in de koelkast, omdat het broodje er niet lekkerder op wordt kun je het beter niet langer dan 1-2 dagen bewaren.
Bewaaradvies. Zachte broodjes behouden een dag of drie, mits goed verpakt in plastic, hun versheid. Wil je de broodjes langer bewaren, dan adviseren we om ze in te vriezen. Ze zijn dan circa 2 weken houdbaar.
afbakbroodjes kun je heel goed invriezen, gewoon in een diepvrieszak. Ze kunnen in ieder geval een maand of vier in de vriezer blijven.
In principe kun je alle soorten yoghurt in de vriezer bewaren. Wel is het zo dat hoe vetter de yoghurt is, hoe wateriger deze zal zijn nadat je de yoghurt hebt ontdooid. Je kunt dus stellen dat vetarme yoghurt zijn structuur het best behoudt.
Romige sauzen als bijvoorbeeld mayonaise kun je beter niet in de vriezer bewaren. Room ontbindt als het ingevroren wordt, waardoor je dus absoluut geen lekkere romige saus meer hebt als je het eenmaal ontdooit. Dat is natuurlijk zonde. Met name bij een romige mayonaise is dit het geval.
Hoe lang kun je yoghurt bewaren? Yoghurt kun je drie maanden in de vriezer bewaren. Yoghurt is een bedervelijk melkproduct. Let daarom altijd op de tenminste houdbaar tot datum.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pudding heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Houdbare melk is tot ongeveer twee maanden na de THT-datum nog veilig te drinken, maar dan bedoelen we wel een ongeopende verpakking. Hetzelfde geldt voor houdbare vla en pudding. Omdat er zoveel zout in chips zit, blijft het wel een tijdje eetbaar na de houdbaarheidsdatum.
Paté kun je in de vriezer tot drie maanden bewaren. Na het ontdooien kan de paté nog 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden. Paté uit de winkel of van de slager kan ook maximaal twee dagen bewaard worden in de vriezer.
Warm eten kan niet direct in de diepvries. Eten dat nog niet is afgekoeld, zorgt er namelijk voor dat de temperatuur van de diepvries stijgt. Dit vergroot de kans op bacteriën en zorgt ervoor dat de kwaliteit van andere producten in de vriezer achteruitgaat.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Je kunt de ketchup natuurlijk ook invriezen. Dan blijft hij maandenlang goed.
In de kast bewaar je mosterd slechts enkele maanden, in de koelkast blijft je mosterd echter vaak 1 jaar tot anderhalf jaar houdbaar zonder dat het ten koste gaat van de smaak.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Hoe Kwark invriezen? Kwark invriezen kan dus, maar naast het goed doorroeren na het ontdooien, moet je ook de kwark goed en luchtdicht verpakken. Dit voorkomt het uitdrogen in de vriezer waardoor een soort korrelige substantie kan ontstaan. Ook kan er door niet goed verpakken vriesbrand ontstaan.
Melk invriezen is mogelijk als je de melk niet meteen gaat gebruiken. De textuur van de melk verandert bij invriezen omdat de melk gaat schiften. Als de melk ontdooid is, kun je dit oplossen door de melk goed te mengen. Zo krijgt de melk weer de juiste textuur en kun je de melk weer prima drinken.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
Tot enkele weken na de t.h.t.-datum: afbakbroodjes, eieren. Tot enkele maanden na de t.h.t.-datum: vet, meel, (droge) koekjes, cornflakes, muesli, zacht snoep, pindakaas, hagelslag, zoutjes, pinda's, chips, fritessaus, ketchup, et cetera. Minimaal een jaar: koffie, thee, gedroogde pasta, rijst, mie.
Brood kan simpelweg worden ontdooid door het uit de vriezer te halen en in de verpakking neer te leggen. Eventueel kun je ook het benodigde aantal sneetjes uit de verpakking halen en die op een bord leggen. Brood kan nog sneller worden ontdooid in de magnetron.