Breng water aan de kook en dompel de preiringen een minuut of 2 onder in het kokende water. Nadien afspoelen met koud water om het kookproces te stoppen. Als de prei afgekoeld is, is hij klaar voor de diepvries.Doe de stukken per portie in een diepvrieszakje en je bent maanden verzekerd van lekkere prei.
Als je prei wilt invriezen dan zal je deze eerst moeten gaan koken. Het voordeel is dan wel dat je deze wel 12 maanden lang kun bewaren in de diepvries. Rauwe prei kun je ook wel invriezen maar dan zal je deze toch echt moeten blancheren, zo'n 5 minuten om precies te zijn.
Bewaren. Prei is op een koele, droge plaats enkele weken houdbaar en in de koelkast wel 2-3 weken. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Gare prei kun je tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren.
Door groente een paar minuten te koken en direct erna af te spoelen met koud water (blancheren), zorg je ervoor dat die enzymen kapot worden gemaakt en het bederf wordt tegengehouden. Na het blancheren kun je de groente maximaal 12 maanden bewaren in de diepvries. Wel gaat de kwaliteit langzaam maar zeker achteruit.
Stamppot: hoe bewaren / invriezen / opwarmen? Stamppot bewaren doe je het best door het eerst – 2 uur – te laten afkoelen. In de koelkast is het daarna 2 dagen houdbaar, ingevroren 2 maanden. Zet voor de zekerheid altijd een datum op je ingevroren gerechten.
Alleen een andijviestamppot of spinazie-stamppot kun je beter niet invriezen. Deze groente bevat veel water en wordt dan snotterig. Maar alle andere soorten stamppot kun je invriezen in een afgesloten bakje, nadat je de stamppot goed hebt laten afkoelen.
De gehele stengels van de prei en de bladeren zijn geschikt voor consumptie. Meestal wordt prei gekookt, maar het is ook mogelijk om deze groente rauw te eten. De smaak is licht pittig en aromatisch, waardoor prei zeer geschikt is om te verwerken in slaatjes of soepen. Prei is een zeer gezonde groente.
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Nadelen. Diepvriezen kost veel energie, zeker omdat het koelen gedurende de gehele bewaarperiode moet worden voortgezet. In tegenstelling tot andere thermische conserveringstechnieken zoals steriliseren worden micro-organismen niet (allemaal) gedood; ze worden alleen inactief gemaakt.
Prei kun in de koelkast wel 2-3 weken bewaren. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren.Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten).
Snijd iets van de onderkant van de prei af. Verwijder ook de groene bladeren aan de bovenkant en de buitenste bladeren. Je kunt zowel het witte als het groene deel van de prei gebruiken. Juist in het groene deel zitten de meeste vitaminen en mineralen.
Om groenten te blancheren, dompel je de groenten enkele minuten in een pan met kokend water, en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door ze hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces.
Wist je dat er in deze groente per 100 gram 27 kcal zitten, 3,8 aan koolhydraten, o gram vet en 3,4 gram vezels. Prei is dus eigenlijk heel gezond om te eten, het is dus niet alleen lekker. Als het om deze heerlijke groente gaat weet dan dat dit één van de meest veelzijdige groentes is die we kennen in Nederland.
Blancheren is een kooktechniek waarbij groenten kort worden ondergedompeld in kokend water. Het verschil tussen blancheren en koken is dat je de groente niet helemaal gaarkookt, maar slechts een paar minuten in kokend water houdt waarna ze in koud water worden gedoopt zodat ze niet doorkoken.
Broccoli kun je ook invriezen
Bewaar broccoli 2 tot 5 dagen in de koelkast. Broccoli kun je na 2-4 minuten blancheren ook in de diepvries bewaren. In een goed gesloten zak bij minimaal -18°C is geblancheerde of gekookte broccoli tot 12 maanden houdbaar.
Je kunt (bijna) alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Dit houdt in dat je de groenten kort in kokend water legt en daarna gelijk met ijskoud water afspoelt waardoor het kookproces wordt onderbroken.
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.
Je kunt je wortels ook schoongemaakt en in stukjes rauw invriezen, op voorwaarde dat je ze daarna ingevroren in de kookpot doet en meteen klaarmaakt. Als je ze eerst laat ontdooien, gaan ze bederven.
Hou er rekening mee dat voorgesneden groenten vaak wat meer water bevatten.Dit water zal tijdens het invriezen uitzetten waardoor de structuur van de groenten kan veranderen. Ook is het belangrijk om te weten, dat hoe eerder je de groenten invriest, hoe meer voedingssstoffen behouden blijven. Wil je weten hoe dit zit?
Het verschil
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Let op gasvormende voedingsmiddelen
Gasvormende voedingsmiddelen versnellen de darmwerking en kunnen een opgezette buik en extra winderigheid veroorzaken. Gasvormende producten zijn: knoflook, koolsoorten, koolzuurhoudende dranken, onrijp fruit, peulvruchten, prei, radijs, scherpe kruiden, spruiten, uien.
Prei als natuurlijke manier om sneller af te vallen. Eerder vermeldden we al dat de groente niet veel calorieën, maar wel veel vezels bevat. Dat maakt het een vezelrijke groente die je dieet een serieuze boost geeft. De groente zal je een lang verzadigd gevoel geven, waardoor je minder cravings zal hebben.
Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.