Als je Doodle voornamelijk binnen blijft, hoef je hem misschien maar eens in de paar weken te borstelen. Als de hond echter vaak buiten speelt, kun je hem maar beter minimaal twee keer per week borstelen. Omdat de Labradoodle golvend of krullend haar heeft, kan de vacht gemakkelijk klitten.
Was niet meer dan noodzakelijk om de vetlaag van de huid intact te laten ofwel de mogelijkheid tot herstel te geven na een wasbeurt. Indien je regelmatig jouw Doodle wilt wassen probeer dit te beperken tot eens per 8 weken.
Het is aan te raden om je Doodle zo'n 2 tot 4 keer per maand goed door te borstelen met een geschikte borstel. Wij raden hiervoor de Activet borstels (met name de Activet groen enkel) aan en de Bass borstel.
De nieuwe vacht groeit door de oude heen. In deze periode gaat de vacht snel klitten en/of vilten. Het is heel belangrijk om regelmatig & goed te borstelen om dit te voorkomen. De vachtwissel begint tussen de 7-8 maanden en duurt gemiddeld toch zeker tot de 15e maand.
Als je Doodle voornamelijk binnen blijft, hoef je hem misschien maar eens in de paar weken te borstelen. Als de hond echter vaak buiten speelt, kun je hem maar beter minimaal twee keer per week borstelen. Omdat de Labradoodle golvend of krullend haar heeft, kan de vacht gemakkelijk klitten.
HOE VAAK NAAR DE TRIMSALON ? Dit komt voor veel Doodle-eigenaren als verrassing; Vanaf 6 maanden is het een must iedere 8-10 weken de vacht in de trimsalon te laten behandelen. Om de vacht klitvrij en op praktische, maar toch zeer aaibare lengte te houden is het echt raadzaam uw Doodle op tijd te laten trimmen.
Knip het overhangende haar van de poten weg, maar zorg dat de tenen niet zichtbaar zijn. Tussen de kussentjes kan je met een klein schaartje het haar lekker kort houden. Verder is het handig om de buik heel kort te knippen, zodat daar niet te veel vuil blijft hangen. Zodoende zal het ook minder klitten.
De rode kleur kan door omstandigheden lichter worden
Wanneer je labradoodle ouder wordt kan de kleur veranderen. Dit kan bijvoorbeeld door de zon komen. Doordat de zon op de vacht schijnt, wordt deze lichter.
Hoe snel de vacht precies groeit verschilt ook per labradoodle. Elke hondenbezitter is anders in hoe ze de vacht van hun hond graag zien. De standaard vachtlengte van een labradoodle is 10 tot 15 cm. Als je het liever wat korter hebt, kun je de vacht van je doodle elke 6-8 weken trimmen om de pluisjes weg te houden.
Handig is om na de gehele borstelbeurt de vacht helemaal te kammen. Dit neemt al veel van deze pluisjes uit de vacht. Verder kun je na de borstelbeurt de vacht met de waterblazer open blazen (mondstuk op minstens 30cm van de vacht houden). Zo blaas je de losgekomen haartjes uit de vachtt.
Het advies is om je Labradoodle niet te vaak te wassen. Dit is namelijk niet goed voor de huid en vacht van de hond. 1 wasbeurt per 2 maanden is meer dan voldoende. Vaker is echt niet nodig aangezien de vacht ook een zelfreinigend vermogen heeft.
De vacht is op z'n mooist als deze ongeveer 10 – 15 cm lang is. De haren zijn recht, golvend of in spiraalvorm in lagen vallen. De vacht mag niet te dik of te vol zijn, maar ook zeker niet pluizig of dun.
deze kan duren tot ongeveer de 15e maand. Iedere vacht is anders en iedere vachtwissel verloopt ook anders door verschillende invloeden (denk aan gezondheid, wandelingen, zwemmen, voeding, verzorging etc.)… Vandaar dat meningen zeer verschillend kunnen zijn wat betreft het advies over aantal keren borstelen per week.
Eens de vacht van je hond goed vochtig is, begin je hem in te zepen. Doe wat hondenshampoo in je hand, begin achteraan en wrijf deze rustig doorheen de hele vacht. Wees voorzichtig als je bij de kop komt en hou oren en ogen zeepvrij. Voor de kop kan je eventueel voorzichtig met een washandje te werk gaan.
Karakter van de labradoodle
De labrador wordt beschouwd als de clown onder honden. Hij is altijd in een goed humeur, speelt graag, heeft een evenwichtig karakter en is een echt maatje voor kinderen. Het kortharige ras, dat tot de jachthonden behoort, kan soms stormachtig zijn en is ook erg hebzuchtig.
Als een labradoodle geboren is, heeft zo'n hond net als elke puppy een puppy vacht. Deze zal verwisselen in een volwassen vacht als de labradoodle ongeveer tussen 9 en 14 maanden oud is. De meeste honden krijgen hun volwassen vacht doordat ze verharen. Ze verliezen dan hun puppyvacht en krijgen volwassen vacht.
Een fleecevacht heeft haren met een kleine slag erin, bij een curly fleece zijn de krullen duidelijker zichtbaar. Alle vachten zijn geschikt voor mensen met een allergie, maar bij bepaalde vormen van astma of bij allergie voor huisstofmijt is de fleece vacht nog meer aan te raden.
Het grote voordeel van het vast zetten van je (Labra)Doodle is dat je niet mis knipt of erger per ongeluk in je (Labra)Doodle door onverwacht een zij stap maakt. Vanaf een vast punt ga je beginnen door met je ene hand de partitie op te nemen, naar boven te trekken en vervolgens de lengte af te knippen die je wenst.
Welke lengte is nu 'goed'?
Bij de vachten die wel geschoren mogen en/of kunnen worden is het belangrijk niet te kort te scheren. Het is heel belangrijk om minimaal 1- 1,5 cm vacht te laten staan! Op deze manier krijgt de huid voldoende bescherming tegen straling en behoud het een klein beetje isolatie.
Elke vacht is natuurlijk anders. Maar over het algemeen hebben Labradoodles een wat dikkere vacht. Je weet dat je Doodle een dikkere vacht heeft wanneer je met een fijne kam niet door de haren heen komt. In dat geval zou een Skiptooth scheerkop voor dikke vachten de beste keuze zijn.
Je kunt wel een schatting maken en dan zou je in het eerste levensjaar van je labradoodle gemiddeld rond de 3000-3500 euro kwijt zijn. Vanaf het eerste jaar zul je gemiddeld 1000 euro per jaar kwijt zijn. Bedenk dus voor je een labradoodle aanschaft dat dit best dure honden zijn.
Het is verstandig om jouw Labradoodle te trimmen. Als je dit niet doet, zitten er namelijk gevolgen aan voor de hond. Je hond gaat er in de loop van de tijd onverzorgd uitzien. In de vacht van je hond kunnen flinke klitten ontstaan, en hij kan last krijgen van jeuk.