Groenten zoals pompoen, knollen en wortelen kun je perfect invriezen zonder ze vooraf te bereiden of blancheren. Let er wel op dat je de pompoen in hapklare blokjes snijdt. Bovendien zijn ze daarna niet meer voor elk gerechtje geschikt. De blokjes nemen namelijk extra water op tijdens het bevriezen.
POMPOEN BEWAREN IN DE KOELKAST
De beste bewaartemperatuur is tussen de 10 en 15 gaden Celsius, op deze manier zijn ze 2 maanden houdbaar. De pompoen in stukken gesneden? Bewaar ze dan in de koelkast. Dek de stukken af met plastic folie, stop ze in een vershoudbakje en ze zijn nog enkele dagen houdbaar.
Pompoensoep kun je drie tot vier maanden bewaren in de diepvriezer, die ten minste -18 graden koud is of kouder. Ontdooide pompoensoep, of net gemaakte pompoensoep, kun je normaliter maximaal twee dagen bewaren in de koelkast.
Als je een pompoen al hebt aangesneden, is het ook mogelijk om het restant te bewaren. Dek het restant af met folie en leg deze in de koelkast. Je kunt de pompoen dan nog maximaal één week bewaren.
Pompoen bevat weinig kilocalorieën en veel vezels. Ideaal dus als je gezond wilt eten. De vezels zorgen ervoor dat je goed gevuld bent en helpen je darmen gezond te houden. Daarnaast krijg je via pompoen lekker veel ijzer, calcium, vitamine C en E binnen.
Net als veel andere groenten zijn ze goed in te vriezen. Ze zijn zeker een maand of tien te bewaren in de vriezer en lenen zich uitstekend voor lekkere pompoensoep. Door het invriezen verandert de structuur van de pompoen wel, dus iets als roosteren van de flespompoen na het invriezen is niet zo'n goed idee.
Soepen die u beter niet kunt invriezen
Niet alle soepen zijn goed te bewaren in de vriezer. Zo zijn die op zuivelbasis, na het invriezen minder lekker. Denk bijvoorbeeld aan romige mosterd- of champignonsoep. Ook vette soepen zullen minder lekker zijn.
Hoe lang bevroren pompoen koken? Het vruchtvlees in stukken of blokjes snijden. Water in een grote pan aan de kook brengen, en het vruchtvlees gedurende 3 minuten laten koken.
Pompoensoep kun je na bereiding twee dagen bewaren in de koelkast. Je kunt de soep het beste snel laten afkoelen, bijvoorbeeld door de pan kort in een bak met koud water te zetten. Vervolgens zet je de pan goed afgedekt in de koelkast. De restjes mogen niet langer dan twee uur buiten de koelkast.
Heb je een pompoen veranderd in een prachtig kunstwerkje, dan wil je er wel graag wat langer van genieten dan enkele dagen. Smeer daarom de pompoen of kalebas in met zonnebloemolie of vaseline. Zo worden ze waterafstotend en dat helpt weer tegen rotten.
Volgens sommige mensen kun je pompoen rauw eten, maar dat is toch een variatie die we je moeten afraden. Rauwe groente is echt niet per se altijd gezonder, en rauwe pompoenen strekken qua smaak (veel minder intens) en vooral qua textuur (zeer vezelig en hard) duidelijk minder tot aanbeveling dan het gegaarde product.
Ongesneden pompoen kan op een koele plaats enkele maanden worden bewaard. Na het snijden is een pompoen in de koelkast maximaal een week houdbaar. Zorg dat hij verpakt is in aluminium- of vershoudfolie. Je kunt pompoen ook invriezen.
Courgette invriezen is een prima idee als je ze lekker lang wil bewaren. Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten. Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster.
Kook de pompoen ongeveer 5 minuten. Je kunt met een het puntje van een mes even kijken of je er al makkelijk door komt. Als de schil zacht genoeg is haal je de pompoen uit de pan en laat je hem even afkoelen. Nu kun je met een dunschiller heel gemakkelijk je pompoen schillen!
Bewaartip voor dit product. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Welke kruiden pasen nog meer met pompoen? Probeer bijvoorbeeld kaneel, uienpoeder, nootmuskaat, kruidnagel, korianderblad, gember, rozemarijn en zelfs koek- en speculaaskruiden.
Twee soorten pompoen zijn superinteressant als je niet houdt van pompoen schillen: de butternut (of flespompoen) en de hokkaido (ook wel kastanjepompoen genoemd). In theorie is de schil van elke pompoen eetbaar, alleen is die bij dikke pompoensoorten ook vrij dik en daarom minder aangenaam in de mond.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pompoen heeft rotte plekken of schimmel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Kun je soep na het koken invriezen? Absoluut! Het is verstandig om de soep eerst te laten afkoelen om het vervolgens in de vriezer te stoppen.
Glas gebruiken om in te vriezen
Invriezen in glas klinkt misschien een beetje gek, maar het kan prima! Zorg er wel voor dat je glas hebt dat geschikt is om in te vriezen. Officiële 'mason jars' van Ball of Killner hebben bij hun potten staan welke geschikt zijn voor invriezen of niet.
Soepen met bijvoorbeeld room erin, kan je wel heel goed invriezen. Alle soorten zuivel zoals melk, room, yoghurt en zure room moet je niet invriezen. Zuivel verliest zijn textuur (gaat schiften) EN smaak in de diepvries.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
We raden aan om pompoensoep niet te wecken maar in te vriezen. Als je pompoensoep weckt wordt deze meestal zuur.
Het kan nogal een werkje zijn, maar eenmaal geroosterd in de oven en afgekoeld, kun je de pompoen lang bewaren in de koelkast of zelfs invriezen.