De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
Hoeveel sms'jes kan ik bewaren en hoe lang? Je kunt sms'jes bewaren zolang je dat wilt. De hoeveelheid te bewaren berichten is afhankelijk van het beschikbare geheugen van de telefoon of de simkaart. Is dit geheugen vol, dan kun je geen nieuwe berichten ontvangen.
Inmiddels is duidelijk dat de politie door de kroongetuige verwijderde chatgesprekken heeft kunnen terughalen. Ook zocht de kroongetuige op Facebook naar personen over wie hij belastend had verklaard.
Het is mogelijk om de verwijderde sms-berichten van uw apparaat te herstellen zolang u een back-up van uw apparaat heeft gemaakt naar Google Drive. Nog geen back-up gemaakt? Dat maakt niet uit, want u kunt een aantal herstelhulpmiddelen gebruiken om uw verwijderde berichten op te halen.
Je berichten blijven een week bewaard, zodat je ze kunt afluisteren wanneer het jou uitkomt ð Of je een voicemail afluistert of niet, maakt niet uit. Vanaf het moment dat een voicemail binnenkomt, blijft het bericht 7 dagen bewaard.
Open WhatsApp en verifieer je telefoonnummer.Als er wordt gevraagd of je een back-up wilt herstellen, klik je op 'Herstellen'. Nu zijn je verwijderde WhatsApp berichten weer terug!
Verkeersgegevens; naast de zendmastgegevens kan de politie ook de verkeersgegevens van uw telefoon opvragen bij de telecomprovider. Over een periode tot 6 maanden terug kan dan worden nagegaan met wie u hebt gebeld of gebeld bent, gespecificeerd naar duur en tijdstip van de gesprekken.
De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
Geen verplichting en geen mogelijkheid. Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet.
Belangrijk: Je berichten worden opgeslagen in de sms-database op je apparaat, en andere apps hebben mogelijk toegang tot je berichten. Neem contact op met de fabrikant van je apparaat voor meer informatie over hoe je app-rechten beheert.
Normaal gesproken slaat WhatsApp geen afgeleverde berichten of transactielogs op van dergelijke berichten. Niet-afgeleverde berichten worden na 30 dagen verwijderd van onze servers. WhatsApp levert end-to-end versleuteling voor onze diensten, een functie die standaard staat ingeschakeld.
Hoe kijkt de politie mee als ze info tapt? Door telefoongesprekken af te luisteren. Door elektronische communicatie af te tappen. Denk aan WhatsAppberichten, sms-berichten en internetverkeer zoals downloads, videogesprekken en internetfora.
Wettelijk kader. De Nederlandse politie mag telefoongesprekken afluisteren en telefoongegevens opvragen op basis van de artikelen 126la t/m 126nc in Boek 1, Titel IVA van het Wetboek van Strafvordering (Sv).
Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
Als de politie eenmaal toestemming heeft om telefoons af te tappen, dan bestaat dit niet alleen uit afluisteren telefoongesprekken, maar ook uit het aftappen van elektronische informatie. Denk hierbij aan sms- en whatsappberichten, maar ook aan internetverkeer zoals downloads en activiteiten op het web.
De politie registreert allerlei gegevens om haar taken goed uit te kunnen voeren. Bijvoorbeeld telefoonnummers en meldingen. U kunt de politie vragen welke gegevens over u zijn vastgelegd. En aan wie de politie de gegevens verstrekt.
Soms kan de politie verwijderde foto's terughalen. Dit gebeurt bij gewiste beelden die van belang zijn voor een onderzoek. Er wordt in dit geval gebruik gemaakt van speciale software, deze is niet voor burgers beschikbaar.
Dat betekent dat ze je e-mails, sms'en, adresboek, kalender, belgeschiedenis en online zoekgeschiedenis kan bekijken, kan zien wat je op je toetsenbord intypt en screenshots kan nemen.
De iPhone is zo veilig dat zelfs forensische experts van de politie niet bij de gegevens kunnen. Je moet dan wel je iPhone resetten naar fabrieksinstellingen, dan is je data niet meer te bereiken.
Berichten zijn niet alleen na 7 dagen maar vanaf nu ook na 24 uur of na 90 dagen te laten 'verdwijnen'. WhatsApp voegt meerdere nieuwe functies toe aan zijn functie voor verdwijnende berichten. Daarmee kan je instellen dat berichten na een bepaalde tijd automatisch door de app worden verwijderd.
Ondanks dat een bericht verwijderd is, is deze alsnog opgeslagen op de telefoon. Dat komt namelijk omdat WhatsApp backups van je gesprekken maakt. Om alsnog een bericht te lezen verwijderd je WhatsApp van je telefoon en installeer je de app opnieuw.
Ga naar 'Meer opties' (de drie puntjes) en tik op 'Instellingen'. Tik op 'Chats' en kies 'Chat back-up'. Kies voor 'Back-up maken naar Google Drive'. Kies hoe vaak je wilt dat er een back-up gemaakt wordt.
Ook de berichten van WhatsApp, de meest gebruikte app om berichten te sturen, zijn versleuteld. De politie kan niet zomaar meelezen, zelfs eigenaar Facebook zelf kan dat niet.