Vliegen komen je huis binnen door openstaande ramen en deuren, maar ook door scheuren, gaten en kieren. Het kan ook gebeuren dat je producten hebt gekocht (vlees, vis of fruit) waar vliegen eitjes op hebben gelegd: die kunnen bij jou thuis uitkomen en dan heb je dus ook vliegen in huis.
De vlieg wordt geboren uit een eitje. Het wijfje legt bij voorkeur haar eitjes in mest, dode dieren, rottende voedingsmiddelen of compost. Als het maar lekker glibbert! De eitjes komen binnen een week uit en als het materiaal warm en vochtig genoeg is, zelfs binnen een dag.
Oma weet raad
Je kunt bestrijden van vliegen doen door wat kruidnagels in een bakje water te doen. Ze hebben namelijk een hekel aan deze geur. Je kunt er ook voor kiezen om doorzichtige plastic zakjes voor de helft te vullen met water.
Oftewel: je ziet (erg) veel vliegen rondvliegen en/of ze zitten in grote groepen op de muren 'geplakt'. Je ziet veel grote vliegen in en rond je kliko, container of afvalbak. Vaak zie je daar ook witte maden in krioelen.
Vliegen hebben geen klassieke nesten zoals andere ongedierte. Toch kunnen er opeens grote zwermen vliegen ontstaan. Mocht er een dood dier ergens liggen, bijvoorbeeld op zolder of in de kruipruimte, dan blijven vliegen net zo lang eitjes leggen in het dode dier, totdat de larven het helemaal hebben opgegeten.
Een volwassen vlieg leeft ongeveer 2 tot 3 maanden. In de juiste omstandigheden kan een vlieg zelfs 4 maanden in leven blijven. Het grootste gevaar voor de vlieg is vaak de mens of de natuur.
Maar de huisvlieg houdt zich vooral binnenshuis op. Wanneer ze niet op zoek is naar voedsel gaat ze achter een partner aan voor de voortplanting. En bij de huisvlieg is het de goede gewoonte zich te verzamelen bij een uitsteeksel van het plafond in de kamer waarin ze zich bevinden. Meestal is dat een lamp.
Zweet trekt vliegen aan
Vooral in warme, droge streken zijn de insecten heel agressief. Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
De klustervliegen gaan in het najaar in het zonnetje op de muur zitten om te drogen. Daarna via een kiertje of gaatje gaan ze naar binnen om te overwinteren. Op dat moment gebeurt het dat ze op het licht afgaan en u deze vliegen in grote getalen voor een zolderraam vindt.
Hierop legt een vrouwelijke vlieg gedurende haar leven zo'n 600-2000 eitjes, die spoelvormig en 1 mm lang zijn. Per keer worden 100-150 eitjes afgezet. Na 10-46 uur, afhankelijk van de temperatuur, komt een vuilwitte vliegenlarve (de made) uit het ei. Na 5-10 dagen is de made volgroeid.
Zorg ervoor dat je goed sluitende horren voor de ramen en deuren hebt. Als je ze dan met warm weer opengooit, weet je zeker dat vliegen niet je huis binnenkomen. Laat geen eten open en bloot op het aanrecht liggen - zeker geen vlees, want daar leggen vliegen graag eitjes in - want ze komen af op geuren.
Levenscyclus en voortplanting van vliegen
De ontwikkeling van ei naar vlieg duurt 1 tot 3 weken. Dit hangt af van de temperatuur en het soort vlieg. Uit één eitje kan onder de juiste omstandigheden binnen enkele maanden een populatie van wel 10 miljoen vliegen ontstaan.
Vliegen kunnen door ventilatieroosters of andere kleine openingen je huis binnenkomen. Je kunt deze openingen ook afschermen met horren zodat er wel lucht doorheen kan komen, maar geen vliegen. Vul scheuren, kieren en ruimtes rondom buizen.
Een vliegenplaag is behoorlijk seizoensgebonden en kan op verschillende manieren ontstaan. Zo komen dikke glanzende aasvliegen in de zomer vooral af op organisch afval en kadavers van dieren. In beide materialen leggen ze vele eitjes en die ontwikkelen zich razendsnel.
De vlieg maakt spectaculaire vliegmanoeuvres, past zijn snelheid in een fractie van een seconde aan, weet obstakels te ontwijken, en gaat gevaar moeiteloos uit de weg. Niet zo boeiend, zou je denken… totdat je beseft dat de vlieg dat alles doet met een minuscuul brein van slechts honderdduizend neuronen.
Bovendien verwerken vliegen visuele informatie veel sneller dan wij. Ze onderscheiden zo'n 300 beelden per seconde, tien keer meer dan het maximum dat wij mensen kunnen behappen. Vliegen merken bewegingen van bijvoorbeeld een naderende vliegenmepper daardoor ook tien keer eerder op dan wij zouden doen.
Vliegen komen je huis binnen door openstaande ramen en deuren, maar ook door scheuren, gaten en kieren. Het kan ook gebeuren dat je producten hebt gekocht (vlees, vis of fruit) waar vliegen eitjes op hebben gelegd: die kunnen bij jou thuis uitkomen en dan heb je dus ook vliegen in huis.
Een vlieg vliegt een vaste route naar binnen. En omdat het insect niet onthoudt welke weg hij heeft afgelegd, weet hij dus ook niet hoe hij weer buiten moet komen. Een vlieg die naar buiten wil, kan zich alleen op het licht richten. Dat is waar hij volgens zijn instinct naartoe moet.
Blauw is een van de kleuren waar vliegenogen het meest gevoelig voor zijn. De andere kleur is ultraviolet. De onderzoekers stelden dat vast door met minuscule elektrodes de neurologische respons in de vliegenoogjes te meten wanneer de diertjes werden blootgesteld aan licht van verschillende golflengtes.
Overdag zijn ze veel op zoek naar eten en 's avonds zoeken ze net als wij een plekje om bij te tanken. Maar of ze net als wij zo'n acht uur slapen betwijfel ik.” Hoewel vliegen dus tegen de avond gaan slapen, maakt het ze weinig uit of het om een lichte of donkere plek in het huis gaat.
Oververhitting wordt vlieg fataal
Gewoonlijk kunnen vliegen zich omdraaien door naar één kant een zetje te geven met de vleugels of een paar poten, maar door letsel, ouderdom, vergiftiging, dorst of oververhitting kan de coördinatie verstoord raken.
De Ormia-vlieg heeft zo'n vernuftig gehoorsysteem dat het een krekel op 120 meter afstand kan lokaliseren. Dat komt overeen met een mens die een mobieltje op een kilometer afstand hoort afgaan.
Is het oppervlak glad, dan plakt hij zich vast met de kleefhaartjes, dat zijn een soort zuignapjes. Wanneer hij landt, plakt hij eerst zijn voorpootjes op het plafond en daarna volgt de rest van zijn lichaam erachteraan. Bekijk het filmpje om te zien hoe dat er in het echt uit ziet. Komen haaien op mensenbloed af?