Naast dierenartsen en asielen heeft de politie ook chiplezers om deze gegevens te raadplegen. We krijgen bijna dagelijks meldingen van loslopende honden of verloren katten. Bij het ophalen of terugvinden van de dieren kunnen we - via het uitlezen van de chip - eenvoudig de eigenaar contacteren.
Als u een dier vindt en u weet niet wie de eigenaar is, moet u daarvan aangifte doen bij het asiel of de dierenopvang voor uw gemeente. Dit is wettelijk verplicht. In het asiel kan men kijken of het dier gechipt is.
De dierenambulance, elk asiel en elke dierenarts in Nederland kan de chip uitlezen. Hierdoor kan jouw kat weer teruggebracht worden. Een goede registratie is dus ontzettend belangrijk!
Daardoor wordt het terugvinden van hun huis bijna onmogelijk. Met een geregistreerde chip is uw huisdier altijd naar de eigenaar terug te herleiden. Elke chip die bij een dier wordt ingebracht kan worden geregistreerd bij de NDG. Met deze registratie worden uw gegevens direct gekoppeld aan uw huisdier.
Voor katten moet je op https://online.catid.be “openbaar” aanvinken om alles zichtbaar te maken. De chip is wel al gelinkt aan je rijksregisternummer. Voor honden moet je via www.dogid.be de chip koppelen aan je rijksregisternummer. Enkel op die manier zijn jouw telefoonnummer en naam zichtbaar voor anderen.
Elke microchip draagt een uniek nummer dat bestaat uit 15 cijfers en dat kan afgelezen worden met een chiplezer. Dit nummer staat in het paspoort. Je kan bij de dierenarts vragen om het nummer te lezen met een chiplezer. Tegelijk is dit een controle of de gegevens nog correct zijn.
Dit kunnen bijvoorbeeld uw woonplaats en telefoonnummer zijn. Ook andere zaken, zoals ras, kleur en andere kenmerken van uw dier kunnen soms worden genoteerd. U kunt zelf kiezen of u bepaalde gegevens wilt openbaren.
Sommige scanner en chips zijn niet compatibel, maar er worden steeds meer universele scanners gebruikt. Microchips zijn geen GPS-trackers, welke de huidige locatie van het dier bijhouden.
Op onbekende plaatsen kan een kat net zo goed verdwalen als mensen. Dichtbij huis onthouden katten waar ze lopen. Net als bij mensen zien ze waar ze zijn, en weten dus zo de weg naar huis. Ook maken ze gebruik van geuren.
En net als dieren in het wild hebben katten hun eigen territorium. De omgeving waar je kat het meeste is, het huis en eventueel de tuin, is hem het meest vertrouwd. Daar kent je kat alle plekjes en alle kieren waar hij misschien een muis kan vangen.
In het buisje zit een klein stukje micro-elektronica. De micro-elektronica bestaat uit een spoel en een microchip. In de microchip zit het registratienummer opgeslagen. Wanneer een afleesapparaat in de buurt van de chip gehouden wordt, gaat in de spoel een kleine inductiestroom lopen.
In 2020 78.332 vermiste en gevonden huisdieren, waarvan de meeste katten (62.499) en honden (6.689) betroffen. Van de vermiste katten met chip werd 77% opgelost. Bij de gevonden katten zonder chip werd maar 22% opgelost. Van de vermiste honden met chip werd 95% opgelost.
Uw dierenarts kan uw hond chippen en registreren. Ook chippers (bijvoorbeeld van de Raad van Beheer) mogen dat doen als zij geregistreerd staan in het chippersregister van RVO. U mag niet uw eigen hond chippen.
Nederlandse paspoorten en ID-kaarten hebben een NFC-chip. Deze chip zit in de ID-kaart en bij het paspoort in de pagina met uw foto. Op de chip staan de gegevens van uw document, zoals uw naam, uw foto en geboortedatum.
Met een gps-tracker kunnen vermiste honden en katten gevonden worden. De meeste trackers worden bevestigd aan de halsband van de kat of hond. Met behulp van een app is het huisdier live te volgen. Daarnaast is de looproute te bekijken en kan de eigenaar meldingen ontvangen bij beweging van het dier.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Een kat zoekt naar een warmtebron, en als ze die niet in de zon vinden, vinden ze het wel bij jou. Een kat slaapt simpelweg bij jou omdat die je leuk en gezellig vindt, ze voelen zich comfortabel en vallen daardoor gemakkelijk in slaap. Een kat markeert zijn territorium, zodat deze plek vertrouwd aanvoelt.
Een oude of zieke kat die stervende is zal een rustig plekje opzoeken. Dit doet hij van nature, de kat wil in rust en op een veilige plek sterven. Vaak verstopt de kat zich onder het meubilair of ergens in de tuin. Er zijn ook katten die verder weg van huis lopen.
De kosten van het chippen liggen tussen de €25 en €55,-. Dit is inclusief de chip en het plaatsen van de chip.
U kunt een UBN aanvragen of wijzigen op mijn.rvo.nl. Het UBN registreert u in het Identificatie en Registratiesysteem voor dieren (I&R). Een UBN voor pluimvee vraagt u aan via Avined. Vraag het UBN aan voordat u de dieren gaat houden.
Een chip gaat normaal gesproken een dierenleven lang mee. Uw huisdier voelt niets van de chip, alleen het prikje bij het inbrengen kan even een beetje pijn doen. Uw dier kan de chip niet verliezen, in tegenstelling tot een bandje met penning of adreskoker. Uw dier kan er ook niet achter blijven hangen.
Wat is chippen? Een chip, of transponder, is een buisje zo groot als een rijstkorrel die door de dierenarts met een naald onder de huid van uw huisdier wordt gebracht, meestal in de nek. Het inbrengen van de chip (het chippen) is relatief pijnloos voor het huisdier en te vergelijken met andere injecties.
Klopt de registratie van uw hond niet, dan riskeert u een boete. Bij aankoop moet u binnen 14 dagen het chipnummer op uw naam laten registreren. De fokker of verkoper moet binnen 14 dagen na de verkoop zijn registratie stopzetten.
Het is niet mogelijk om het chipnummer van een hond over te schrijven naar een nieuwe eigenaar. De voormalige eigenaar dient in zijn/haar eigen profiel het chipnummer af te melden. Vervolgens kan de nieuwe eigenaar het chipnummer opnieuw registreren.