Podotherapeutische steunzolen kunnen helpen tegen hielspoor en hielpijn. Hielspoor ontstaat vaak door een verkeerde stand van de voet en inlegzolen in de schoen kunnen dit probleem oplossen. De zolen beïnvloeden de stand van uw voeten en zorgen voor een optimale drukverdeling.
Vermoedt u dat u hielspoor heeft? Uw podotherapeut onderzoekt de oorzaak van de klacht en kan bij een afwijkende voetstand corrigerende steunzolen maken die verlichting bieden. De steunzolen zorgen dan voor een vermindering van de trekkracht op de peesplaat onder de voet.
Afhankelijk van de ernst van de hielpijn kan een lichte oefening als rustig wandelen nog wel goed zijn. Het is goed om in beweging te blijven en niet volledig stil te gaan zitten, maar dit kan het beste door een therapeut beoordeeld worden.
Het herstel van hielspoor kan vaak een jaar duren maar helaas geldt voor een grote groep dat ze zelfs na 10 jaar nog enige vorm van klachten hebben.
Speciale schoenen voor hielspoor
Tegenwoordig zijn er speciale schoenen die juist ontwikkeld zijn voor voetproblemen als hielspoor. Voorbeelden hiervan zijn MBT, Stretchwalker, Wolky en Sketchers. MBT schoenen hebben bijvoorbeeld een ronde zool. Dit stimuleert het permanent aanspannen van de beenspieren en voetspieren.
Vaak begint hielspoor met een milde pijn, welke toeneemt wanneer belasting niet wordt aangepast. In rust neemt de pijn af. Door de toenemende druk op de peesplaat kan en kleine zwelling ontstaan op de plek waar zich de meeste druk op uit oefent.
Een veel voorkomend probleem aan de voeten zijn ontstekingen, zoals ontstekingen aan de bindweefselband onder de voet (fasciitis plantaris en hielspoor). Bepaalde voedingsmiddelen kunnen dit probleem bevorderen, zoals rood vlees. Ook te veel omega-6 vetzuren kunnen hiertoe bijdragen.
Pijn door slippers kan minder worden, maar door een warmere temperatuur en meer beweging kan hielspoor ook minder worden.
Een hielspoor is een doornvormige verkalking onder het hielbeen en wordt vaak verward met een peesplaatoverbelasting onder de voet, de fasciitis plantaris. De doornvormige verkalking zit ter hoogte van de aanhechting aan de peesplaat. Zo'n verkalking is duidelijk te zien op een röntgenfoto.
Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen die soms een ontsteking onder de hiel veroorzaakt. Dit wordt peesplaatontsteking of fasciitis plantaris genoemd. Typische symptomen zijn pijn onder de hiel bij lang staan of lopen. Hielspoor / peesplaatontsteking is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn.
Het dragen van slippers is meestal niet verstandig als je hielspoor klachten hebt. Dit komt omdat de meeste slippers te plat en te hard zijn. Toch heeft het schoenenmerk Skechers een paar slippers uitgebracht die wel geschikt zijn bij hielspoor. Dit zijn de Skechers Arch Fit slippers.
Bij veel mensen werkt dit echter onvoldoende omdat er dan toch nog veel druk op de hiel komt. De ontsteking gaat daardoor niet heel snel weg en de pijn blijft dus ook aanwezig. Als na een aantal weken/maanden je nog steeds last heb van een hielspoor is het aan te raden om een arts of therapeut te bezoeken.
Bij frictioneren wordt op de plek van het hielspoor een diepe massage, direct op het peesweefsel en de omgeving daarvan uitgeoefend. Het doel is om het pees en spierweefsel los te maken en te prikkelen en de bloedcirculatie te stimuleren. Zo kan de ontsteking echt gaan genezen in plaats van chronisch te blijven.
Symptomen Hielspoor
Mensen die last hebben van hielspoor ervaren een felle of stekende pijn onder de hiel tijdens het staan of lopen en de pijn kan uitstralen naar de achillespees. Het hielbeen kan pijnlijk zijn als er op gedrukt wordt en er kan een lichte zwelling ontstaan.
Mensen die last hebben van hielspoor ervaren een felle of stekende pijn onder de hiel. De pijn kan uitstralen naar de achillespees. De hielpijn wordt met name ervaren tijdens het belasten van de voet, bijvoorbeeld tijdens lopen en staan. In de ochtend is de pijn het meest intens.
Pas de trainings-intensiteit aan. Je hebt je hielpijn waarschijnlijk (mede) door het sporten gekregen, dus op de oude voet doorgaan is niet slim. In het beginstadium van hielpijn kun je door de trainings-intensiteit aan te passen mogelijk toch blijven sporten: Neem de tijd om je spieren en gewrichten goed op te warmen.
Iemand die last heeft van hielspoor zal vaak na lang stilstaan of zitten de meeste hevige pijn hebben. Het vervelende is dat na rust de pijn vaak erger wordt, wanneer men weer wil gaan lopen of staan geeft de voet direct een pijn reactie. Na korte belasting wil de pijn vaak weer afnemen.
Fysiotherapeuten zijn opgeleid om hielspoor te evalueren en behandelen. Als bij u hielspoor is vastgesteld, zal uw fysiotherapeut met u een programma opstellen om uw symptomen te verminderen met daarin onder andere: Stretchoefeningen om de soepelheid van uw enkel en peesplaat te verbeteren.
Paracetamol wordt het meest aangeraden als pijnstiller, ook omdat het relatief weinig bijwerkingen heeft. Pijnstillers met een ontstekingsremmende werking worden ook soms aangeraden. Dit zijn zogenaamde niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID's). Ibuprofen is zo'n middel.
Slechte schoenen: geen goed voetbed en / of slechte demping. Trauma: soms kan hielspoor van het ene moment op het andere ontstaan, bijvoorbeeld als je met de hiel op een scherp steentje stapt. Geen demping in de schoenen. Overgewicht (soms door zwangerschap)
Het voornaamste en belangrijkste is de afstemming van de (loop)belasting op de belastbaarheid van de peesplaat. Hierbij kan het helpen om goede, stevige schoenen met een stijve zool te dragen. Dit voorkomt dat de tenen te ver meebuigen naar boven in de afwikkeling. Dit voorkomt extra rek op de peesplaat.
Pijn aan de hiel wordt meestal veroorzaakt door een irritatie van de pezen tussen de hiel en de bal van de voet. We noemen dit fasciitis plantaris. Dit is meestal een gevolg van overbelasting (overgewicht, hardlopen, wandelen, lang rechtstaan…). Pijn aan de hiel wordt vaak 'hielspoor' genoemd.
Stap 1: Maak alle haakjes los en trek de Strassburg sok volledig over de kuit. Zorg dat de D-vormige ring aan de voorkant zit, net onder de knie. Stap 2: Sla de velcro-band achter de knie langs en maak hem stevig vast, zonder te knellen. Deze band zorgt ervoor dat de sok niet afzakt 's nachts.