Hoe moet je poetsen? Vanaf het moment dat we de beugel bij je geplaatst hebben moet minimaal twee keer per dag je tanden gaan poetsen: 's ochtends en 's avonds. Vaker poetsen mag natuurlijk altijd! Het poetsen doe je het liefst met een elektrische tandenborstel, het maakt niet uit wat voor soort.
Reinig je beugel: Zorgvuldig reinigen langs de draden en pinnen. Poets elk draad: Beweeg van boven naar onder, langs je bovenste en onderste tanden. Poets je tanden: Tandartsen bevelen aan om je tanden tweemaal daags twee minuten te poetsen. Zo zorg je ervoor dat je elk kwadrant van je gebit 30 seconden poetst.
In principe wel maar elektrische tandenborstels met een ronde, draaiende, kop zijn wat minder goed bruikbaar dan de rechte borstels. De rechte borstels, die heen en weer bewegen, komen wat beter onder de draad die door de slotjes heen gaat. Poetsen met een gewone tandenborstel gaat echter ook uitstekend.
Om de lastige plekken te bereiken kun je Vitis Orthodontic Mondwater gebruiken. De Vitis Orthodontic producten zijn specifiek ontwikkeld om de mond te beschermen tegen gaatjes (cariës), tandvleesproblemen en irritatie door de aanwezigheid van een beugel of bracket.
Wat je niet kunt eten met een beugel
Eet wat minder snoep, chips en frisdrank. Suiker- en zetmeelrijke voedingswaren veroorzaken zuurhoudend tandplak, dat kan leiden tot tandbederf en tandvleesaandoeningen. Plakkerige, taaie zoetigheden zoals karamel kunnen de draden beschadigen en de slotjes losser maken.
Als je een vaste beugel hebt kun je het best alleen water, thee zonder suiker en melk drinken. Dat zijn de ENIGE dranken niet niet schadelijk zijn voor je gebit. Als je af en toe toch iets anders wilt drinken mag dat, maar beperk dat tot maximaal 1 glas per dag.
Tijdens een orthodontische behandeling is het extra belangrijk om goed te poetsen omdat etensresten achter de beugel kunnen blijven zitten. Als er niet goed genoeg gepoetst wordt, kunnen blijvende ontkalkingen (witte vlekken) in het glazuur of gaatjes ontstaan. Bovendien kan het tandvlees ontstoken raken.
Hoe lang moet ik een beugel dragen? De gemiddelde behandelduur van een orthodontische behandeling is 2 tot 2½ jaar. Tanden en kiezen zijn ongeveer 1 mm per maand te verplaatsen. Vandaar dat de beugelbehandeling lang duurt.
Met een blokjes/slotjes beugel moet je opletten met harde dingen. Zuurballen, lolly's, pepermuntjes en dergelijke kun je niet meer eten. Deze zijn echt te hard, waardoor de lijmverbinding breekt en je blokje losraakt. Harde dingen als een appel, stokbrood en rauwe wortel kun je wel eten, maar niet meer afhappen.
Wanneer we dan kijken naar de vaste apparatuur, hoort bij de gewone metalen blokjesbeugel een prijskaartje van tussen de 1400 en 1900 euro. Wanneer gekozen wordt voor een blokjesbeugel met doorzichtige witte keramische blokjes, moet je rekenen op een extra tussen de 300 en 600 euro.
Mag je een vaste beugel poetsen met een elektrische tandenborstel? Ja, dat is geen enkel probleem. Elektrisch poetsen met de moderne elektrische tandenborstels blijkt veilig en effectief. Soms zelfs effectiever dan poetsen met een gewone tandenborstel.
Witte plekjes op je tanden kunnen veroorzaakt worden door verschillende aandoeningen. Het is daarom belangrijk om je tandarts er even naar te laten kijken. Witte vlekken kunnen vaak verwijderd worden met een professionele gebitsreiniging of door je tanden te laten bleken.
Gebruik zo veel wax als nodig is om je beter te voelen. Plet de wax tussen je vingers en druk het product vervolgens op de blokjes die pijn veroorzaken. Probeer niet op de zweertjes in je mond of op je tanden te zuigen en ze ook niet met je tong of vingers aan te raken.
Ragers voor beugel
Kies een rager die niet te klein of te groot is. Bij de orthodontist of mondhygiëniste kan bekeken worden welke precies goed past. De ragers kunnen ook gebruikt worden voor tussen de tanden of kiezen. Ook hierbij luistert de maat erg nauw.
Na ongeveer 3 maanden staan de tanden en kiezen recht naast elkaar. Hierna nog 3 maanden wachten op stabiliteit. Na in totaal 6 maanden gaat de beugel eruit: er wordt een spalkje geplaatst voor een blijvend recht en stralend resultaat!
Als je je tanden en tong niet reinigt, krijg je een slechte adem door ontbindende voedselresten en stinkende bacteriën die in je mond groeien1. Tandplak hoopt zich op ongepoetste tanden op en verandert in tandsteen2.
Witte aanslag of witte vlekjes zijn doffe plekken die poreus zijn geworden. Vaak zijn ze zichtbaar op hoek- en voortanden. Op zowel boven- als ondertanden kan deze witte aanslag voorkomen. Het is een vlekje dat witter is dan de rest van de tand.
Daarom plaatsen we standaard na iedere beugelbehandeling een spalkje. Dit is een ijzeren draad die achter de voortanden in de boven- en/of onderkaak wordt geplaatst. Zo kunnen de tanden vastgroeien in de nieuwe stand.
Wit lijkt in eerste instantie een goede keus te zijn, maar het zorgt ervoor dat je tanden geler lijken. Overweeg donkerdere kleuren. Donkerdere kleuren, zoals donkerpaars en marineblauw, kunnen ervoor zorgen dat je tanden witter lijken.
Eten met een beugel
Wel kunnen de eerste paar dagen (en nadat de beugel is bijgesteld) de tanden en kiezen gevoelig zijn. Hierdoor kan bijten wat last geven. Zacht voedsel, zoals yoghurt, banaan en aardappelpuree biedt dan uitkomst. Toch is het belangrijk om zo snel mogelijk weer normaal te eten.
Wij raden het ten zeerste af met een vaste beugel cola te drinken. Cola is namelijk niet alleen slecht voor je tanden en kiezen, maar het kan er ook voor zorgen dat de lijm onder de slotjes en de bandjes van de beugel opgelost worden. Drink daarom ook niet teveel andere frisdranken.