Drogen van papier gebeurt voornamelijk in contactdrogers gevoed met stoom en met hete lucht, afhankelijk van het type product. In het algemeen komen er drie hoofdtypen drogers voor in de papier- en kartonindustrie: de multi-cilinder droger, de Yankee droger en de contactloze droger.
Als eerste stap plaats je velletjes keukenrol of toiletpapier tussen de natte pagina's. Doe het boek vervolgens weer dicht en leg er iets zwaars op – zoals een stapel andere dikke boeken. Laat de keukenrol het water uit de pagina's helemaal absorberen en herhaal de voorgaande stappen (behalve het knoeien, hè!)
Wat je moet doen
Heb je water over een boek gemorst en kun je er meteen iets aan doen, raap het boek dan op en zet het weg van de plas. Pak snel een paar papieren doekjes en dep de pagina's droog. Dep de pagina's met het doekje en druk stevig aan, maar veeg niet. Blijf dit doen tot de doekjes geen vocht meer opnemen.
Schud het overtollige water uit het boek.
Deppen kun je het beste doen bij een boek dat niet helemaal nat is geworden. Als je iets op je boek gemorst hebt of je boek in een plas gevallen is, pak hem dan op bij de rug en schud al het resterende water uit de bladzijden en rug met voorzichtige zijdelingse bewegingen.
Het papier gladstrijken met een strijkijzer. Begrijp de risico's. Door een vel papier onder een handdoek of doek te strijken zal het papier plat worden, maar je zult de kreukels en vouwlijnen meestal nog wel kunnen zien.
De rug van het boek is het deel dat in de boekenkast zichtbaar is als het boek naast een ander boek staat. Daarom is de rug misschien wel het belangrijkste onderdeel van het boek. Toch wordt er meestal te weinig aandacht aan besteed. De tekst op de rug heet simpelweg de rugtekst.
Een omslag, boekband of kaft is het kartonnen of papieren omhulsel van een boek of tijdschrift. Bij een paperback is de omslag van dun, buigzaam karton gemaakt. Een stofomslag is een extra, losse kaft om de eigenlijke omslag te beschermen.
Papier kan je niet vaker vouwen dan 7 keer. Probeer het zelf maar met een A4'tje. Grote kans dat je bij de vijfde keer al moeite krijgt. Wijzelf krijgen het vanaf dit punt in ieder geval niet meer voor elkaar.
Leg voorzichtig een zware plaat of een dik, zwaar boek op het afgerolde papier. Laat het papier 24 uur onder het gewicht liggen. Als de uiteinden nog altijd opkrullen als het gewicht wordt weggenomen, laat het papier dan nog een dag onder het gewicht liggen.
Om strijkkralen te strijken kun je het papier gebruiken dat in het pakket zit. Dit lijkt op bakpapier, maar is iets dunner. Heb je geen pakket gekocht, maar werk je met losse kralen, dan kun je ook gewoon bakpapier gebruiken.
Bakpapier is papier dat speciaal is bewerkt om in de oven te gebruiken. Het is voorzien van een coating die zorgt dat eten niet blijft plakken. Het vliegt daarnaast niet in brand in de oven.
Vetvrij papier is een papiersoort dat geen of bijna geen vet opneemt.
Een hefboomsnijder of bordschaar is ideaal voor het in één keer snijden van maximaal 20 vellen A4- of A3-papier (80grs). Je kunt er zowel papier, karton als ook folie mee snijden. Een goede bordschaar beschikt over een boven- en ondermes van gehard staal, over een goede instelbare aanleg en een goede schaalverdeling.
Houd de schaar tegen het papier dat je door wilt knippen. Houd je wijsvinger en middelvinger stil. Duw je duim omhoog om de schaar te openen en naar beneden om hem te sluiten en door het papier te knippen. Blijf door het papier knippen om een rechte lijn te krijgen.
Een groep Amerikaanse studenten lukte het om een enorm stuk toiletpapier dertien keer dubbel te vouwen. Maar dat ging niet zomaar: het papier was meer dan zestien kilometer lang!
In de praktijk kan papier maximaal zeven maal worden gevouwen. Maar wij kwamen met papier met een dikte van 0,7 millimeter in een spreadsheet wel degelijk tot de maan. Einstein noemde dit fenomeen het achtste wereldwonder.
Als je een pagina van de krant 40 keer dubbel vouwt, kom je tot een stapel met een hoogte gelijk aan de afstand van de aarde tot de maan. En vouw je nog een keer, dan is de hoogte gelijk aan de afstand van de aarde tot de maan en terug.
Het aantal woorden ligt meestal tussen de 12.000 en 20.000. Dat is omgerekend dus een scriptie van 30 tot 50 pagina's.
In het gemiddelde boek passen er gemiddeld 250 woorden op een pagina. Je moet dus tussen de 50.000 en de 80.000 woorden schrijven om op 200 tot 300 pagina's uit te komen, en een boek van 250 pagina's heeft ongeveer 60.000 woorden.
Het aantal pagina's is dan ook weer het aantal woorden (100.000) gedeeld door 300 is 333 pagina's. Stel dat je 40 fotopagina's in je boek wilt opnemen, dan moet je die er natuurlijk wel bij tellen. Het totaal is dan 333 + 40 = 373 pagina's.
Een rustige spreker neemt lekker de tijd en produceert ongeveer 100 woorden per minuut. Ben je rap van tong of weet je van jezelf dat je sneller gaat praten wanneer je zenuwachtig bent? Houd dan 160 woorden per minuut aan.