Kan ik tuinbestrating kopen uit mijn bouwdepot? De aanleg van een tuin kan, net als de aanleg van erfafscheiding en nieuwe bestrating, worden meegefinancierd in de hypotheek en dus worden betaald uit het bouwdepot. Dit kan onder de norm 'meerwerk aan de woning'.
Je mag alleen kosten declareren die nodig zijn voor de bouw of verbouwing, zoals rekeningen van een aannemer of architect en de kosten voor bouwmaterialen. Spullen die je kunt meenemen als je verhuist, mag je niet declareren. Je meubels, gordijnen of gereedschap mag je dus niet betalen uit het bouwdepot.
Je mag geld uit het bouwdepot alleen gebruiken voor meerwerk of verbeteringen die je huis in waarde vermeerderen en vastzitten aan de woning. Belangrijk hierbij is dat de verbeteringen permanent worden aangebracht.
Alles wat aan je huis vastzit en wat je niet zonder dat het beschadigd raakt los kunt maken of weg kunt halen, behoort tot de opstal. Alle vloeren die onder het begrip opstal vallen, kunnen dus uit een bouwdepot worden gefinancierd.
Je wilt 30.000 euro gaan verbouwen. En je hebt 10.000 euro boeterente en kosten. De totale hypotheek wordt 290.000 euro. De nieuwe rente wordt 1,50% en de nieuwe maandlast 360 euro, een maandelijkse besparing van 370 euro.
Het is tegenwoordig een nieuwe trend om de overwaarde van je huis nu uit je huis te halen. Dat geld kun je namelijk wel gebruiken voor andere dingen, zoals een verbouwing of op vakantie gaan. Wij raden je dit strek af om dit niet te doen! Haal je overwaarde niet uit je huis en neem hiervoor geen nieuwe hypotheek.
Kan ik tuinbestrating kopen uit mijn bouwdepot? De aanleg van een tuin kan, net als de aanleg van erfafscheiding en nieuwe bestrating, worden meegefinancierd in de hypotheek en dus worden betaald uit het bouwdepot. Dit kan onder de norm 'meerwerk aan de woning'.
Kan ik een airco uit mijn bouwdepot financieren? Ja, dat is mogelijk. Om het bedrag van het bouwdepot te kunnen opnemen, zullen banken meestal vragen om een pro-forma factuur. Op verzoek bezorgen de meeste leveranciers je een pro-forma factuur, zodat je de bank opdracht kunt geven jouw airco te betalen.
Wat zijn de kosten van een bouwdepot? Een bouwdepot kost je niets extra, behalve dat je natuurlijk hypotheekadvies- en afsluitkosten betaalt. Ook betaal je voor de opmaak van een taxatierapport, en kun je opnieuw naar de notaris moeten (dit laatste hoeft niet altijd, vraag ernaar bij je hypotheekadviseur).
Verbouwen met een bouwdepot in plaats van eigen geld
Je hoeft de verbouwing niet volledig uit eigen zak te betalen. Je hypotheek zit sneller in een lagere risicoklasse, doordat de marktwaarde na verbouwing hoger is dan de waarde zonder verbouwing. Met een hogere marktwaarde krijg je mogelijk een renteverlaging.
Het bouwdepot eindigt als de bouw of verbouwing klaar is of na een bepaalde periode. Vaak is op dat moment het hele bedrag uit het bouwdepot al gebruikt, maar het kan voorkomen dat er een bedrag overblijft. Het resterende bedrag wordt dan afgelost op je hypotheek.
Alles wat niet vastzit aan je woning mag je niet betalen uit een bouwdepot. Dit zijn spullen die je makkelijk mee kunt nemen bij een verhuizing, zoals meubels en gordijnen. Je kunt deze roerende zaken dus ook niet meefinancieren in de hypotheek.
De factuur(datum) of de datum van de kassabon mag niet ouder dan zes maanden zijn. Heeft u een NHG hypotheek? Dan mag de datum van de factuur niet ouder zijn dan de offertedatum van de aanvraag.
Het deel van het hypotheekbedrag dat je gebruikt voor de bouw of verbouwing zetten we dan in een bouwdepot. Dit is een soort potje dat speciaal gereserveerd is voor de bouw of verbouw van je woning. Vanuit dit potje betaal je de rekeningen voor de verbouwing van je bestaande huis of de bouw van een nieuwbouwhuis.
Denk aan: aanleg, onderhoud en inrichting van de tuin die hoort bij uw eigen woning. vervanging van bijvoorbeeld kozijnen, ramen en deuren. vloeren die onlosmakelijk met het huis zijn verbonden, zoals parket (geen laminaat), plavuizen, een vastgelijmde kurken vloer of een grindvloer.
Geld dat u vanuit een bouwdepot kunt gebruiken om zonnepanelen te kopen en die te laten plaatsen.
Een andere vorm van hypotheekfraude is bouwdepotfraude. Een bouwdepot is bedoeld voor de verbouwing van de woning. Bij bouwdepotfraude wordt het geld uit het depot niet gebruikt voor de verbouwing, maar voor andere doelen. Ook het insturen van valse facturen om zo gelden uit het bouwdepot te krijgen is fraude.
Let op dat je sommige zaken niet kunt declareren, zoals eigen uren, huur van bouwmateriaal en spullen die je weer mee zou kunnen nemen. Bij nieuwbouw gaat de bouw in termijnen, na afronding van een bouwtermijn of meerwerk betaal je een factuur uit het bouwdepot waardoor het bedrag in het bouwdepot steeds lager wordt.
In het duurzaamheidsdepot zetten we het bedrag dat je aan energiebesparende voorzieningen wilt treffen voor het verduurzamen van je huis. Je mag voor energiebesparende maatregelen meestal max. € 9.000 extra lenen bovenop de maximale hypotheek (berekend op basis van jouw inkomen).
Hou voor een tuinrenovatie rekening met gemiddeld € 100 per m2, inclusief materialen en ervaren hovenier. Uiteraard kan de prijs lager of hoger uitvallen door de keuzes die je maakt: tegels/gras, kleine plantjes/bomen, zelf tuin leeghalen/tuin laten leeghalen etc.
Hoe werkt het? Als je start met verbouwen, kun je de facturen van de bouw of verbouwing rechtstreeks opsturen naar je geldverstrekker. De geldverstrekker betaalt de facturen dan direct uit je bouwdepot. Als je zelf kosten voorschiet, kan de geldverstrekker het geld naar jouw rekening overmaken.
50.000 euro overwaarde opnemen, geeft een maandlast van 93,33 euro.
Je kan de overwaarde op verschillende manieren inzetten voor een verbouwing: met het verhogen van de hypotheek, een tweede hypotheek of de hypotheek oversluiten. Je kan mag maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen en 106 procent als je het geld in duurzaamheidsmaatregelen steekt.
Als aanvulling op uw (pre)pensioeninkomen kunt u de overwaarde van uw huis langzaam opeten. Hiervoor sluit u dan een opeethypotheek of krediethypotheek af. Uit deze hypotheek haalt u dan maandelijks (of jaarlijks) geld om van te leven. De hypotheekrente voor deze hypotheek wordt extra geleend in de hypotheek.