Alcohol tast bij grote hoeveelheden tijdelijk het zenuwstelsel aan. Hierdoor worden prikkels in het lichaam niet meer goed overgedragen. Onder andere werkt de peristaltiek (de samentrekking van de darmwand waardoor de darminhoud wordt voortbewogen) in de darmen dan niet meer goed. Dit kan juist diarree veroorzaken.
Diarree door alcohol: een lever- en darmprobleem
Allereerst is alcohol zeer slecht voor je darmen. Je darmslijmvlies kan gaan ontsteken en ook het extra maagzuur dat je door alcohol aanmaakt is slecht voor je darmen. Om deze stoffen uit je lichaam te krijgen gaan je darmen sneller werken dan normaal.
Acute diarree komt meestal door:
Buikgriep, een virus is de veroorzaker van buikgriep. Zo'n virus wordt overgedragen tussen mensen. Een voedselinfectie. Psychische spanningen of nervositeit (zenuwachtig zijn).
Opvallend resultaat: het drinken van een glas rode wijn verhoogt het aantal gezonde micro-organismen in de darmflora aanzienlijk. In de darmen zitten miljarden micro-organismen die zorgen voor een goed functionerend immuunsysteem en een goede stoelgang.
Alcohol verstoort je darmflora. Dat is de balans tussen de goede en slechte bacteriën in je darmen. Een verstoorde darmflora kan leiden tot allerlei darmproblemen. Ook een verzwakt immuunsysteem kan het gevolg zijn.
Klachten darmontsteking
Dit wordt gekenmerkt door misselijkheid en overgeven. Iemand met een gastro-enteritis heeft last van krampende buikpijn en waterige, soms bloederige, diarree. Bovendien is hij misselijk en braakt hij. Een darmontsteking kan verder koorts, spierpijn en hoofdpijn veroorzaken.
Ja. Er bestaat geen twijfel dat alcoholgebruik minstens zeven soorten kanker kan veroorzaken: mondkanker, slokdarmkanker, keelkanker (farynx en larynx), leverkanker, dikkedarmkanker (karteldarm en endeldarm) en borstkanker. Alcohol drinken, ongeacht de hoeveelheid, verhoogt het risico op kanker.
Polyfenolen in rode wijn omvatten flavonoïden (anthocyanen en flavan-3-olen), niet-flavonoïden (stilbenen), galluszuur, oligomere en polymere proanthocyanen, catechines en fenolzuur, die oxidatieve stress kunnen verminderen en de groei van nuttige darmbacteriën kunnen bevorderen .
Darmklachten na stoppen met alcohol
Wanneer je regelmatig alcohol drinkt en dan stopt, kun je een aantal dagen last hebben van ontwenningsverschijnselen, waaronder buikklachten en diarree.
Voedingsmiddelen met constiperende werking of die het vocht in de darmen opslorpen. Ze vergroten het volume van de stoelgang en doen de frequentie dalen. Het gaat vooral om melk, bosbessensap, rode wijn, te lang getrokken thee, eieren, meel, kaneel, bananen, wortelen, kweeperen, beschuit, toast en witte rijst.
Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume en stevigheid. Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous. Gebruik geen diarreeremmers bij plotseling optredende diarree.
Bloed en/of slijm in je ontlasting
Bloed of slijm in je ontlasting kan door darmkanker komen. Het bloed hoeft er niet altijd rood uit te zien, ook donkere (bijna zwarte) ontlasting kan betekenen dat er bloed in je ontlasting zit. Als er bloed bij je ontlasting zit, ga dan naar de huisarts.
Als u veel last heeft van diarree, kunt u soms loperamide gebruiken. Loperamide remt de bewegingen van de darmen en zorgt ervoor dat de anus beter sluit. De darminhoud blijft daardoor langer in de darmen en wordt steviger. Bovendien worden vocht en zouten beter opgenomen.
Lichtbruine ontlasting
De kleur kan variëren afhankelijk van het dieet, vooral als je veel vezelrijk voedsel, zoals groenten en volle granen, eet. Een iets lichtere bruine tint kan ook voorkomen als je meer water of minder voedsel met een hoge concentratie van galpigmenten (zoals rood vlees) consumeert.
Wat doet alcohol ? Pancreatitis treedt op wanneer de pancreas of alvleesklier ontstoken geraakt. Wanneer deze ontstekingen steeds terugkomen spreekt men over 'chronische pancreatitis'. Langdurig overmatig alcoholgebruik zou de belangrijkste oorzaak zijn van chronische pancreatitis.
Het meest voorkomende symptoom van diverticulitis is buikpijn, veelal links onder in de buik. Daarnaast kunnen koorts, rillingen, misselijkheid, braken en obstipatie optreden, evenals buikkrampen. In ernstige gevallen kan er sprake zijn van diarree en bloedingen in de endeldarm.
2 weken stoppen met alcohol
Stoppen met alcohol leidt in de eerste paar dagen (tot aan twee weken) al tot directe zichtbare effecten. Mensen rapporteren vaak dat ze meteen beter slapen, met positieve gevolgen voor het humeur en mentale gezondheid.
Je bent bijvoorbeeld chagrijnig, onrustig of snel boos of bang.Je kunt ook last krijgen van hoofdpijn, zweten, trillen, slecht slapen of je hart klopt te snel. Je gaat dan steeds meer alcohol drinken om je weer even goed te voelen.
Je wordt van alcohol dik omdat: calorieën uit alcohol meteen worden verbruikt, waardoor de overige calorieën worden opgeslagen als vet als die boven je energiebehoefte van 2000/2500 calorieën uitkomen. Bij mannen gaat het extra vet vooral in de buik zitten.Zij krijgen daardoor een 'bierbuikje'.
Daarom is het goed om bij diarree minder koffie te drinken. Je kunt bijvoorbeeld meer thee drinken. Alcohol prikkelt ook je darmen.Daarom kun je beter geen alcohol drinken.
Alcohol: Uw favoriete alcoholische drank kan uw diarree verergeren . Bepaal welke dranken u niet aanstaan en problematisch blijken te zijn, en vermijd ze.
Een tot anderhalf glas rode wijn per dag wordt in verband gebracht met een lagere kans op hart- en vaatziekten, dementie en longkanker. Toch luidt het advies van het Voedingscentrum om helemaal niet te drinken.
Het is een universele ervaring na het drinken van alcohol en je hebt het allemaal te danken aan ethanol, een bestanddeel in alcohol. Ethanol laat je spijsvertering sneller werken, waardoor de hele mikmak goed overstuur raakt. Het gevolg? Die sprintjes van het bed naar het toilet.
De consumptie van alcoholische dranken is door het International Agency for Research on Cancer (IARC) geclassificeerd als een klasse I-carcinogeen . In het bijzonder hebben studies naar darmkanker een bescheiden verhoogd risico op ziekte opgemerkt onder matige of zware drinkers vergeleken met niet-drinkers, voornamelijk onder mannen.