Nadat de katheter is verwijderd, kunnen uw blaas en urinebuis een paar dagen geïrriteerd zijn. Sommige mensen deinzen er erg voor terug om te plassen, terwijl anderen vaker naar het toilet moeten. Dit kan gepaard gaan met steken of pijn, of de aanwezigheid van rozige urine.
Binnen 6-8 uur moet u weer zelf kunnen plassen. De eerste keer kunt u op het toilet plassen. Daarna plast u in de urinaal (fles).
Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost als u opeens niet meer kunt plassen. U krijgt een slangetje in uw blaas via de plasbuis. Dit blijft 2 of 3 dagen zitten. U krijgt vaak ook medicijnen om beter te kunnen plassen.
Probeer na het verwijderen van de katheter regelmatig te plassen. Op de mictielijst schrijft u het tijdstip wanneer u plast en hoeveel u plast. Om te kunnen meten hoeveel u plast, plast u in een maatbeker. Als u de hoeveelheid heeft afgelezen, gooit u de maatbeker leeg in het toilet.
Maar dat kan dodelijk zijn, waarschuwt de New York Post. De Post schrijft dat het gevaarlijk kan zijn om te vaak je plas op te houden. Als je het af en toe doet omdat er geen wc in de buurt is, is het geen probleem. Maar als je het constant doet of te lang, dan kan de urine in je blaas je nieren beschadigen.
Citrusfruit zoals ananas, sinaasappels, grapefruits, clementines, citroenen en limoenen bevat zuren die de blaas kunnen irriteren. Dit kan de plasaandrang vergroten.
Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer. Wanneer u al aandrang krijgt als er minder dan 200 ml urine in uw blaas zit en u hier regelmatig aan toe geeft door dan te gaan plassen, verliest de blaas de normale blaascapaciteit.
De eerste dagen na het verwijderen van de blaaskatheter kan uw plasbuis branderig of pijnlijk aanvoelen. Het kan zijn dat u wat vaker dan normaal naar het toilet moet. Uw urine kan de eerste dagen troebel of bloederig zijn.
Als de katheter verwijderd is, is het de bedoeling dat u zelf weer gaat plassen. Om het plassen op gang te krijgen hoeft u niet extra te drinken, maar neemt u gewoon wat u thuis gewend bent. Daardoor krijgt de verpleegkundige een goed beeld van uw drink- en plasgewoonte.
Vermijd trekken aan de katheter. Dit kan de blaas beschadigen. De verpleegkundige van de polikliniek zal u de verzorging omtrent de katheter uitleggen. Als u de katheter niet zelf kunt verzorgen, kan uw partner, familielid of mantelzorger dit leren.
Het kan leiden tot recidiverende infecties, incontinentie, overactieve blaas en beschadiging van de m.detrusor. Dit laatste versterkt de chronische retentie. Bij een acute retentie verliest de patiënt in korte tijd de mogelijkheid om te plassen (vrijwel) geheel.
Bij een urineretentie is het van belang om de urine weg te laten stromen omdat anders schade aan de nieren ontstaat. Het plaatsen van een katheter waardoor de urineafvoer plaats vindt, zal de klachten direct verminderen. Het inbrengen van een slangetje via de plasbuis is de beste oplossing.
Noot 3: Medicatie Bij antipsychotica, (tricyclische) antidepressiva en SSRI's, antiparkinsonmiddelen, (klassieke) antihistaminica, calciumantagonisten en opiaten worden mictieklachten gemeld als bijwerking. Lisdiuretica kunnen door een snelle toename van de urineproductie overvulling van de blaas geven.
Deze studies lieten vrij consistent zien dat het 's avonds verwijderen van de katheter leidde tot een grote hoeveelheid urine tijdens eerste urinelozing (verschil van 95 ml), kortere tijd tot eerste urinelozing (1 uur verschil), korter verblijf in het ziekenhuis (0,71 dag), en minder rekatheterisaties (2 procent ...
Een verblijfskatheter kan maximaal 10 tot 12 weken blijven zitten, afhankelijk van het materiaal. Daarna zal de arts of verpleegkundige, indien nodig, een nieuwe katheter bij u inbrengen. Via de katheter loopt de urine uit de blaas in een urineopvangzak. Zo kan de urine goed afgevoerd worden.
Blijft er minder dan 250 ml urine achter in de blaas, dan heeft u geen katheter meer nodig. Blijft er meer dan 250 ml urine in de blaas achter of u kunt niet spontaan plassen dan zal er overleg plaatsvinden met de gynaecoloog.
Als u niet meer kunt plassen
Dan moet u 4-6 x per dag katheteriseren. U zult zelf moeten ervaren wat voor u het juiste aantal keren is. Overleg hierover met uw consulente continentiezorg of arts. In ieder geval mag er per keer niet meer dan 400 ml plas komen uit uw katheter.
Als u een katheter heeft is het belangrijk dat u goed drinkt, minstens 2 liter vocht per dag. Zo produceert u voldoende urine, worden de afvalstoffen met de urine uit uw lichaam afgevoerd en verminderen blaaskrampen en verstoppingen van de katheter.
Katheterfrequentie: vier tot zes keer per dag. Per keer mag de hoeveelheid urine niet meer dan 500 milliliter zijn . Als dit wel zo is, mag je een keer extra katheteriseren. Als je nog wél zelf kan plassen, dan hangt het af van de hoeveelheid urine hoe vaak per dag je katheterisatie moet toepassen.
Vervolgens brengt de verpleegkundige de katheter via de urinebuis in uw blaas. Het inbrengen van de katheter is niet pijnlijk, maar kan wel een onaangenaam gevoel geven.
Mannen en vrouwen met een katheter kunnen seks hebben. Bij een suprapubische katheter geeft dit geen problemen. Vrouwen met een transurethrale katheter kunnen de katheter op de buik vastplakken. Mannen met een transurethrale katheter kunnen de katheter vastmaken op de penis en een condoom omdoen.
Uithalen dubbel-J-katheter
Door de spoelvloeistof kunt u aandrang tot plassen krijgen. Geeft u dit aan, dan wordt de blaas niet verder gevuld. Vervolgens schuift de uroloog een paktangetje door de cystoscoop, pakt de katheter vast en haalt de katheter samen met de cystoscoop weer uit de blaas.
Door voldoende water/kruidenthee te drinken, krijgen bacteriën minder kans om zich te vermenigvuldigen in de blaas. Zorg wel dat je je vocht verdeeld over de dag drinkt.
Een gespannen bekkenbodem levert vaak problemen met plassen of poepen op. Om de blaas en darmen goed te kunnen legen is het belangrijk dat de bekkenbodemspieren op tijd ontspannen. Soms is dit moeilijk en spannen de spieren juist aan. De urinebuis vernauwt zich en de kringspier rond de anus gaat dicht.