Kan Niek eigenaar worden van de strook grond van zijn buren? Ja, Niek is bezitter want art 3:113 BW, kan eigenaar worden door verjaring ex art.
Door verjaring kan iemand die de grond bezit ook de eigendom van de grond verkrijgen. De eigendom van de grond gaat dan dus naar hem of haar over. Ook in het geval dat de bezitter wist dat hij niet de eigenaar van dit stuk grond was. Als gevolg van de verjaring van de grond kan ook de erfgrens verschuiven.
Het Kadaster houdt niet bij of de grenzen veranderen door verjaring. Wel zijn in onze openbare registers stukken over de ligging van grenzen en verjaring ingeschreven.
Buren zijn eigenaar
Staat de erfafscheiding op de grond van uw buren, dan mag u niet zomaar doen wat u wilt. U moet uw buren eerst om toestemming vragen. Wilt u de heg aan uw kant snoeien? Vraag uw buren dan eerst of zij dit zelf willen doen.
Bevrijdende verjaring
De in dit artikel bedoelde verjaringstermijn bedraagt in beginsel 20 jaar. Voorgaande betekent dus dat iemand die te kwader trouw grond van zijn buren in bezit neemt, na het verstrijken van een termijn van 20 jaar het eigendom van die grond heeft gekregen.
De bezitter wordt volgens de wet vermoed rechthebbende (eigenaar) te zijn, waardoor de bewijslast bij de eigenaar ligt. Voor de eigenaar is het dus belangrijk te bewijzen dat degene die eigenaar zegt te zijn geworden slechts houder voor de eigenaar was en om die reden nooit kan transformeren naar eigenaar.
De rechtsvordering tot het terugeisen van de grond verjaart, waarna de gemeente haar grond niet meer kan opeisen. De verjaringstermijn voor onroerende zaken is 20 jaar. Degene die zich op verjaring beroept, moet aantonen dat hij bezitter is.
De erfafscheiding zelf, zoals de schutting of haag, geeft de feitelijke grens aan.De kadastrale erfgrens is bijna altijd de enige grens die voor de wet telt. Alleen als er sprake is van verjaring is dit niet zo. Door verjaring kan de feitelijke grens over de jaren heen namelijk ook de wettelijke grens worden.
Wil je een hekwerk in de voortuin plaatsen, dan mag deze maximaal één meter hoog zijn. De schutting voortuin regels zijn strenger dan de achtertuin, omdat dit vaak direct is te zien bij de woning. Voor bomen en heggen is echter geen maximale hoogte. Let er wel op dat deze niet te dicht bij de erfgrens staan.
Helaas is een kant en klaar heg met een hoogte van 180 cm niet toegestaan in je voortuin. Landelijk is namelijk vastgesteld dat een heg in de voortuin 1 meter hoog mag zijn.Een heg aan de zij-of achterkant van je tuin mag 2 meter hoog zijn.
In principe loopt je tuin namelijk door tot het middelpunt van de aarde. Dat meldt een woordvoerder van het kadaster: 'Volgens artikel 20 van het Burgerlijk Wetboek omvat het eigendom van grond voor zover de wet niet anders bepaalt: 'de bovengrond en de daaronder zich bevindende aardlagen'.
Voor een geslaagd beroep op zowel verkrijgende als bevrijdende verjaring moet sprake zijn van bezit. Dit betekent dat iemand de gemeentegrond minimaal 10 dan wel 20 jaar voortdurend, onafgebroken, ongestoord, openbaar en ondubbelzinnig in gebruik heeft gehad. Of sprake is van bezit kan per situatie verschillen.
U kunt met uw DigiD gratis al uw eigen kadastrale gegevens inzien als u zich aanmeldt op de website Mijn Overheid.nl. Hebt u geen DigiD? Dan kunt u informatie over eigendomsrechten bij ons opvragen, kijk hiervoor op de pagina eigendomsinformatie.
In de Basisregistratie Kadastrale Percelen (BRK) van het Kadaster wordt van zowel percelen als appartementsrechten bijgehouden wie de eigenaar is. Via KadastraleKaart.com is zowel over de eigenaar van een appartementsrecht als van een perceel informatie te verkrijgen.
Hoe weet ik wie de eigenaar is van een pand, woning, woonboot of een stuk grond? Neem contact op met het Kadaster om te achterhalen wie de eigenaar is van een pand, woning, woonboot of stuk grond (perceel).
Alle eigendom van grond in Nederland staat geregistreerd bij het Kadaster. Inschrijvingen in het Kadaster moeten door een notaris worden gedaan. Ook wanneer je een deel van je perceel wilt verkopen dien je langs te gaan bij een notaris.
De hoogte van de schutting mag maximaal 2 meter bedragen, tenzij een plaatselijke verordening een zogenaamde APV, een andere hoogte gebied.
Als een schutting wordt geplaatst op de erfgrens, dan zijn beide buren eigenaar en zijn zij beide verantwoordelijk voor de schutting. Indien een buur weigert om mee te werken aan het plaatsen van een erfafscheiding op de erfgrens, dan kan aan de rechter vervangende toestemming worden gevraagd.
Een schutting mag maximaal maar 2 meter hoog zijn naast of achter het huis. Voor het huis mag deze maar maximaal 1 meter hoog zijn. Maar hou wel goed in uw achterhoofd dat er soms ook per gemeente verschillende regels worden nageleefd. Daarnaast is het ook altijd verstandig om goed met uw buren te overleggen.
Afstand tot de erfgrens
Als je in de buurt van de erfgrens gaat bouwen, is er meestal geen specifieke minimale afstand vereist. In principe mag je dus gewoon tegen de scheidingslijn aan bouwen.
Een schutting, muur of hek op de erfgrens achter je huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Wil je een hogere afscheiding dan moet je een vergunning bij de gemeente aanvragen. Voor een erfafscheiding voor je huis gelden andere regels. Voor je huis mag een niet-natuurlijke erfafscheiding maximaal 1 meter hoog zijn.
Wanneer echter de erfafscheiding (vaak gevormd door een schutting, hekwerk of haag) meer dan 10 of 20 jaar lang niet op de kadastrale grens heeft gestaan kan er door verjaring een nieuwe erfgrens ontstaan. De verjaringstermijn voor de erfgrens is dus 10 of 20 jaar.
Bent u het niet eens met uw buren over de grens tussen uw stukken grond? Zoek in uw eigendomsakte en het Kadaster naar informatie over de erfgrens. En controleer of deze grens veranderde door verjaring. U kunt ook samen bij de notaris een nieuwe erfgrens afspreken.
De wet kent twee wijzen van verjaring: de verkrijgende en de bevrijdende verjaring. Bij onroerende zaken leiden beide vormen van verjaring tot eigendomsver- krijging door de bezitter.