Behandeling. Een navelbreuk verdwijnt niet vanzelf en kan groter worden. Bij herhaaldelijke pijnklachten, een zeurend of branderig gevoel, of een steeds terugkerende beklemming raden we een operatie aan. De operatie is afhankelijk van de grootte van de breuk en vindt plaats onder algehele verdoving (narcose).
De zwakke plek of opening in de buikwand kan aangeboren zijn. Deze kan op zuigelingenleeftijd nog spontaan herstellen tot de leeftijd van 5 jaar. Als de zwelling blijft bestaan na het 12e jaar, dan gaat deze niet meer vanzelf weg.
Behandeling navelbreuk
Via een kijkoperatie of een open buikoperatie wordt de uitstulping in het buikvlies teruggedrongen. Daarna wordt de zwakke plek in de buikwand met een kunststof matje verstevigd. Een kleine breuk kan behandeld worden door het sluiten van de breukpoort.
Heeft u klachten door de breuk, dan is meestal een operatie nodig. Een breuk wordt gevaarlijk als de breukinhoud blijvend beklemd raakt bij een nauwe breukpoort. Heeft u last van een blijvende beklemming, waarbij u ook pijn heeft, ga dan direct naar de huisarts of het ziekenhuis. U moet dan worden behandeld.
Een navelbreuk is een uitstulping van het buikvlies in de navel. Het kan aangeboren zijn, maar je kunt er ook op latere leeftijd nog last van krijgen. Een navelbreuk op latere leeftijd kan ontstaan door overgewicht, zwaar lichamelijk werk, veel hoesten of bepaalde ziekten.
Complicaties. Geen enkele operatie is zonder risico's. Zo zijn ook bij deze operatie de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding, wondinfectie, trombose of longontsteking. Soms ontstaat er door de operatie een bloeduitstorting die de huid rond het litteken blauw kleurt.
Bij een navelbreuk is er een uitstulping zichtbaar in de buurt van uw navel. Op het moment dat er een zwakke plek in de buikwand zit, kunnen de buikorganen, met daaromheen het buikvlies, door deze opening in de buikwand heen worden geperst.
Na de controleraadpleging bij de chirurg, drie weken na de operatie, zal je alles terug mogen doen, inclusief heffen en sporten. Bij ontslag uit het ziekenhuis zullen wij je vragen tien dagen na de operatie bij je huisarts langs te gaan voor een wondcontrole en om hechtingen te laten verwijderen.
Duur van de operatie De operatie duurt ongeveer 30 minuten. U kunt na de operatie dezelfde dag naar huis, mits u zich goed voelt. Vindt de operatie laat in de middag plaats, dan mag u meestal de volgende dag naar huis. Het operatiegebied kan na de operatie pijnlijk zijn.
Waarom moet je jouw navel schoonmaken? Maak je je navel niet goed schoon, dan kan een opeenstapeling van bacteriën, vuil, zweet, lotion en pluis een nare geur ontwikkelen in je navel. Ook kan het leiden tot infecties, wat vaak gepaard gaat met een rode, jeukerige huid – zeker als je een navelpiercing hebt.
(Uitstralende) pijn rondom de mat; kan met name voorkomen na de kijkoperatie techniek. Meestal is dat als gevolg van de inwendig geplaatste hechtingen en tackers, deze kunnen gaan trekken bij aanspannen van de buikwand. De klachten nemen in enkele weken langzaam af.
Het is belangrijk om bij interne druk op de wond (bijvoorbeeld bij persen, niezen of hoesten) tegendruk te geven, door de wond met de hand of met een kussentje te ondersteunen. Zodra de pleisters verwijderd zijn mag u weer douchen. U mag dan echter nog niet in bad.
Buikpijn rond de navel, hangt vaak samen met een aandoening van de dunne darm: een ontsteking, zoals de ziekte van Crohn, besmetting met een parasiet of bacterie. Bacteriële infectie.
Wat zijn de symptomen van een buikwandbreuk? Een buikwandbreuk presenteert zich doorgaans door een zwelling. Bij sommige mensen kan het zijn dat de zwelling niet te voelen is door bijvoorbeeld een forse onderhuidse vetlaag. Een buikwandbreuk kan klachten geven van een onaangenaam gevoel.
Na de maag komt eerst de dunne darm, daarna de dikke darm. Waar de dikke darm begint, zit een 'doodlopend' stukje darm, de blindedarm. De latijnse naam voor blindedarm. De blindedarm zit rechtsonder in de buik en is 2-20 cm lang, zo dik als een potlood en hol van binnen.
Kuiltje. Aan de binnenkant van de huid gaat 1 bloedvat naar boven, richting lever, en 2 bloedvaten gaan naar beneden, richting blaas. Deze worden niet meer gebruikt en verschrompelen tot een soort strengetjes (medisch woord is ligamentjes). Deze restjes blijven dus altijd in je lichaam zitten.
Na uw operatie is het operatiegebied pijnlijk. In de twee weken na de operatie neemt de pijn af. Vooraf wordt pijnstilling met u afgesproken, ook voor thuis. Vlak na de operatie ondersteunt u het wondgebied met uw hand, vooral bij drukverhoging bij hoesten en persen.
Bij een 'gewone' operatie wordt een deel van uw lichaam verdoofd. Dit gebeurt met een ruggenprik. De chirurg maakt een snee onder de navelbreuk en plaatst het uitpuilende weefsel terug in de buikholte. Daarna wordt de breukpoort (de zwakke plek in de buikwand) dichtgemaakt en verstevigd met een kunststof matje.
Zo'n bolle navel wordt ook wel een huidnavel genoemd. De kwestie 'innie of outie' hangt dus niet af van het doorknippen van de navelstreng, maar vooral van het genezingsproces na het afvallen van het stompje.
In de eerste periode na de operatie kan het zijn dat u meer moeite heeft met het ophouden van de ontlasting omdat de sluitspier van uw anus langere tijd niet heeft gewerkt. Deze klachten kunnen zes weken tot drie maanden aanhouden en verdwijnen na verloop van tijd meestal spontaan.
Zoals bij elke operatie is er een kans op bloedingen en infecties. Een kleine bloeding herkent u aan een blauwe plek rondom uw navel. Dit is niets om u zorgen om te maken. Er is een kleine kans op een infectie van de wond.
Operatie. De operatie wordt uitgevoerd via een snede op de plaats van de breuk of via een kijkoperatie. De arts heft de uitstulping van het buikvlies op. Daarna herstelt de chirurg de opening of zwakke plek in de buikwand.
Een buikwandbreuk ziet er over het algemeen uit als een zwelling. Afhankelijk van de hoeveelheid organen die naar buiten stulpen, kan de zwelling groter of kleiner zijn. Als de breuk groot is en er beklemming ontstaat, kan een buikwandbreuk pijn doen of klachten veroorzaken.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Het beste is om je navel dagelijks schoon te maken met water en een niet-agressieve zeep. Je mag ook een washandje of wattenstaafje gebruiken want in tegenstelling tot je oren is je navelbuik een 'zakje' en kun je het wattenstaafje dus niet te diep duwen.