Er zijn lichamelijke klachten die pas later optreden, zoals spasticiteit of verkorting van de spieren. Ook geheugen-, concentratie- en denkstoornissen kunnen pas later merkbaar zijn of erger worden. Bij een groot deel van de mensen met hersenletsel gaan niet alle klachten over.
De gevolgen van NAH kunnen bij mensen met NAH en hun naasten leiden tot depressieve klachten, angsten en tot overbelasting van de partner. Doordat een groot deel van de gevolgen, zoals concentratieproblemen en vermoeidheid, niet direct zichtbaar is, bestaat kans op overschatting en overvraging vanuit de omgeving.
Voorbeelden van lichamelijke gevolgen door hersenletsel zijn gedeeltelijke verlamming, verlies van spierkracht, incontinentie, epilepsie of lichamelijke pijn. Mensen kunnen ook problemen ondervinden met zintuigen (taal, zicht).
Depressie, vermoeidheid en chronische pijn komen vaak voor na hersenletsel en kunnen lijken op apathie of komen tegelijkertijd voor. Bijwerkingen van sommige geneesmiddelen kunnen ook lijken op apathie. Probeer de oorzaak van het probleem te ontdekken, zodat u kunt helpen.
Onder aangeboren hersenletsel wordt, zoals de naam al suggereert, een aandoening van de hersenen bedoeld die al vanaf de geboorte aanwezig is. Hierbij kunt u denken aan afwijkingen van het zenuwstelsel, hersenverlamming of een verstandelijke beperking.
De zorg voor mensen met hersenletsel wordt verdeeld in drie fases. De acute fase, de herstelfase en de participatiefase (chronische fase).
Door de gevolgen van het hersenletsel verandert er ook veel in het dagelijks leven. U zult aanlopen tegen heel wat praktische vragen en problemen, die zowel algemene voorzieningen als hulp, zorg, begeleiding of uitkeringen kunnen betreffen als meer persoonlijke, zoals zingeving, relaties en seksualiteit.
De diagnose NAH wordt gesteld door een combinatie van factoren. Er moet sprake zijn van aantoonbaar hersenletsel of een hersenziekte (geweest) zijn. Daarnaast moeten er aantoonbare klachten en beperkingen zijn als gevolg van dit hersenletsel. Het kan zijn dat die beperkingen pas veel later aangetoond worden.
Primair progressieve afasie wordt afgekort tot PPA. PPA is een progressieve ziekte, die begint met taalproblemen. De taalproblemen verergeren in de loop van de tijd.
NAH ontstaat na de geboorte (dus niet met, of rond de geboorte). Het kan ontstaan door verschillende oorzaken, maar leidt tot een breuk in de levenslijn. Door deze breuk is er sprake van een veranderd leven. Er is een tijd van vóór en een tijd na het hersenletsel.
De meest voorkomende oorzaken van een NAH zijn een beschadiging van de hersenen door: Trauma: verkeersongeluk, val... Beroerte of CVA (herseninfarct of hersenbloeding) Zuurstoftekort na een hartinfarct.
Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) is een verzamelnaam voor letsel aan de hersenen die ontstaan is na de geboorte. Deze beschadiging kan komen door bijvoorbeeld een ongeval, herseninfarct, zuurstofgebrek of een ziekte.
Chronische stress beschadigt de hippocampus
Een verhoogde concentratie cortisol kan cellen verstoren of zelfs beschadigen. Chronische stress beschadigt de hippocampus, waardoor het cortisolniveau hoog blijft, zodat de hippocampus nog meer beschadigt – een vicieuze cirkel.
Het seksueel ontremde gedrag van je naaste gaat meestal ver over jouw grenzen heen. Dat gedrag kan bijvoorbeeld bestaan uit voortdurend aan je zitten, zinspelen op seks, openlijk masturberen en seksueel getinte opmerkingen maken tegenover volstrekte vreemden. Jij voelt je dan opgelaten en ongemakkelijk.
Veel voorkomende kenmerken van hersenletsel
De veel voorkomende klachten of signalen zijn: stemmingswisselingen, snel boos worden, geheugenproblemen, moeite met communiceren of begrijpen van taal, vaak somer of moe.
In de eerste vier weken gaat het herstel het snelst. Dit is voornamelijk de lichamelijke genezing. Na zes maanden is er nog herstel, maar gaat het minder snel. Na een jaar is er meer zicht op welke klachten blijvend zijn.
Matig tot ernstig hersenletsel laat littekens achter die duidelijk te zien zijn op MRI of CT-scans. Maar het brein heeft een beperkte capaciteit om zichzelf te genezen; en in sommige gevallen, kan het bewijs na enkele jaren niet meer op een scan aangetoond worden, hoewel de cognitieve tekorten blijven.
Veel mensen met een hersenaandoening hebben last van overprikkeling, maar ook mensen zonder hersenaandoening kunnen weleens overprikkeld zijn. Zoals na een periode van weinig activiteiten door een lockdown. De hersenen zijn daardoor gewend geraakt aan minder prikkels.
Neuroloog met neurologisch onderzoek. De huisarts kan iemand met een vermoeden van hersenletsel in het verleden naar de neuroloog verwijzen. De neuroloog zal altijd vragen stellen over het verleden en over de omstandigheden waardoor een vermoeden ontstaan is dat er mogelijk sprake is van hersenletsel.
Denk je vaak dingen als 'Sinds het ongeval is alles anders'? Als er na een ongeluk of ziekte iets verandert in hoe je bent en wat je kunt, kan dat wijzen op hersenletsel. Chronische vermoeidheid en depressieve gevoelens wijzen mogelijk op niet-aangeboren hersenletsel.
Herstel is mogelijk in alle fasen
In alle fasen na het ontstaan van niet-aangeboren hersenletsel kan herstel optreden. In het eerste jaar na niet-aangeboren hersenletsel vindt meestal de revalidatiefase plaats. Hierin zie je de meeste grote verbeteringen, zowel bij zichtbare (lichamelijke) als onzichtbare klachten.