Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen kan je de MuurGlad producten op veel ondergronden aanbrengen zoals:Binnenmuren. Structuur muur. Gipsplaat.
Een gipsplaten muur kun je zonder problemen verven. Wel is het belangrijk dat je de naden en schroefgaten eerst vult met gipsplaatvuller en dat je de muur in de voorstrijk zet. Gipsplaten hebben namelijk een behoorlijk zuigende werking. Voor het schilderen van de gipsplaten kun je het beste latex muurverf gebruiken.
Een gipsplaten muur kun je zonder problemen verven. Wel is het belangrijk dat je de naden en schroefgaten eerst vult met gipsplaatvuller en dat je de muur in de voorstrijk zet. Gipsplaten hebben namelijk een behoorlijk zuigende werking. Voor het verven van de gipsplaten kun je latex muurverf gebruiken.
U kunt bij gipsplaten stucen ervoor kiezen of u alleen de naden wilt dichten en laat afwerken, of de gehele gipsplaat wilt voorzien van een dunne laag stucwerk ( ook wel filmwerk genoemd ).
Stucwerk aanbrengen
Wij smeren altijd eerst een primer laag en daarna een dikke laag specie die varieert tussen de 5 en 8 mm dikte afhankelijk van de ondergrond ook als wij gipsplaten stucen. Dit vanwege de spanning die op de plafonds en wanden kunnen ontstaan.
De naden van de gipsplaten kunt u met een brede spaan of plamuurmes dichten nadat u er gaas ( tegen de scheurvorming ) op heeft aangebracht. Snel een prijsindicatie? Als u alles gedicht heeft met een laagje gipsmortel kunt u na het drogen dit nog eens herhalen. Dit in verband met inkrimpen van de gips.
Gipsplaten met afgeschuinde kant gebruikt u voor het maken van een muur. Meestal wordt een 12,5mm dikke plaat gebruikt omdat deze sterker zijn dan 9,5mm platen.
Ja! Gipsplaten hebben een sterkte zuigende werking, daarom is het belangrijk de platen voor te strijken en dan pas te behangen, verven of stuccen.
Voordat je gipsplaten kunt schilderen, zul je deze platen moeten voorzien van een voorstrijkmiddel. Een van de beste voorstrijk voor gipsplaten is bijvoorbeeld Alabastine Voorstrijk voor gipsplaten. Van nature hebben gipsplaten een zuigende werking. Dit middel versterkt het dekkende effect van de verf.
Het is ook mogelijk om direct roodband op gipsplaten te gebruiken. Roodband op gisplaten stucen is echter duurder dan voorstrijken en daarna een andere pleister aanbrengen. Roodband van Knauf op gipsplaten stucen heeft dus wel het voordeel dat er minder voorbereiding nodig is.
Waterwerende gipsplaten zijn gipsplaten die gebruikt worden om wanden en verlaagde plafonds van vochtige ruimtes te beplaten. De groene gipsplaten zijn waterwerend, waardoor de toepassing hiervan in kamers waarin vocht heerst geschikt is. De waterwerende gipskartonplaten zijn herkenbaar aan de groene kleur.
Structuurverf is bijzonder goed dekkend voor gipsplaten. Kleine beschadigingen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Mochten er dus kleine oneffenheden overblijven; gebruik dan structuurverf. U zult de beschadigingen zelfs niet meer waarnemen.
Muurverf en latex: eigenlijk hetzelfde
Tussen 'normale' muurverf en latex van nu zit vrijwel geen verschil. De term 'latex' wordt nu puur gebruikt als productnaam in plaats van als verfsoort. Zo zijn Histor Superlatex en Sigma Sigmatex Superlatex beide ontwikkeld op basis van kunstharsdispersie.
Gipsplaat lijmen, of tempex / piepschuim lijmen. Deze materialen kunnen met Soudal Bouwlijm gemakkelijk en zonder geknoei worden gelijmd. Dit is een lijmschuim dat kant en klaar uit de bus komt en dat je als een normaal purschuim kunt uitspuiten.
Je moet dus eerst een grondverf gebruiken. Werk met een neutrale grondverf die geschikt is voor verwerking op gipsplaat. Breng één laag aan over de gipsplaten met een roller. Met een kleine lakroller en een kwast kan je de randen en hoeken in de grondverf zetten.
Door de gipsplaten te bewerken met voorstrijk wordt voorkomen dat de platen gaan absorberen en de stuclaag of verf/behang optimaal gaat hechten. Er zijn twee mogelijkheden als het aankomt op de keuze voor voorstrijk: stuc primer of Flevopol universele voorstrijk.
HOE VERF JE GYPROC ? Wanden in pleisterplaten (type Gyproc) mogen geverfd worden nadat de voegen zijn opgedroogd (24u na de plaatsing). Om een gladde muur te bekomen, moet je allereerst alle gaten en voegen opvullen met een gladmakende plamuur.
Een gipsplaat schuren gebeurt altijd met speciaal schuurpapier. Je moet namelijk middelgrof papier gebruiken, het liefst met korrel P120. Om ervoor te zorgen dat het papier niet kapotgaat, kun je deze om een schuurblok heen wikkelen. Ook voorkom je hiermee dat je jezelf bezeert.
Een scheidingswand van gipsplaten
Gipsplaat of Gyproc is het meest gebruikte materiaal voor tussenwanden. Zo'n wand is bijzonder licht van gewicht, waardoor je hem zonder probleem op elke ondergrond kunt plaatsen.
Een scheidingswand maak je met blokken van 7 tot 10 cm dik. De blokken lijm je met een blokkenlijm aan elkaar. Je kunt gasbetonblokken op maat maken met een grofgetande blokkenzaag.
Beide platen hebben dus diverse overeenkomsten. Toch zijn er ook genoeg verschillen te benoemen: De uitstraling van beide platen: stucplaten zijn gemaakt van bruin karton, terwijl het karton van gipsplaten wit of grijs is. De structuur van het karton: stucplaten zijn zo ontworpen dat je er direct op kan stukadoren.
Fix & Finish wordt gebruikt voor het verlijmen en pleisteren van niet-dragende scheidingswanden bestaande uit cellenbeton-, gips- of kalkzandsteenblokken.
Gipsplaten opvullen
Trek van boven naar beneden een ril gipsplaatvuller in de naad tussen de twee gipsplaten. Vul ook de schroefgaten. Tip! Indien je echte (zwarte) gipsplaatschroeven hebt gebruikt dan kun je meteen vuller gebruiken.
Gipsplaten met afgeschuinde kant (AK): Deze gipsplaat is voorzien van twee of vier afgeschuinde kanten (AK). Dankzij deze afgeschuinde kanten kunt u de naad tussen twee platen volledig vlak afwerken (gebruik hiervoor een voegenvuller of gipspleister).