Infectieuze micro-organismen kunnen zich onder andere verspreiden door water, voedsel, insectenbeten, handen schudden, niezen en hoesten of seksueel contact. Symptomen verschillen per infectie. Algemene symptomen van een infectie zijn; roodheid, zwelling, warmte en pijn.
Een infectie heeft vaak een ontsteking tot gevolg. Als de ziekteverwekker zich verspreidt door het lichaam zal het afweersysteem antistoffen maken. Aan de hand van deze stoffen kan men meestal bepalen met welke pathogeen het lichaam geïnfecteerd is.
Afhankelijk van de ernst van de infectie en de bereikbaarheid van de ontstekingshaard, moeten antibiotica in tabletvorm of via en infuus gegeven worden. Antibiotica maken de bacteriën dood en nemen de klachten weg. Ook parasitaire infecties kan een behandeling met antibiotica volstaan.
Als een voor het lichaam onbekende bacterie binnendringt, kan dit een infectie veroorzaken. Infecties door bacteriën kunnen ernstiger verlopen dan infecties door virussen, maar de meeste infecties door bacteriën gaan vanzelf over.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel.
Infecties komen op iedere leeftijd voor. Maar oudere mensen zijn vatbaarder voor ernstige infecties (luchtwegen, urinewegen en maag-darmstelsel). De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch. Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen.
Een darminfectie duurt enkele dagen tot enkele maanden. Soms gaat een infectie vanzelf over, maar in andere gevallen is een behandeling nodig, bijvoorbeeld met antibiotica. Een darminfectie kan ook enkele maanden aanhouden, zelfs zonder dat u het doorheeft.
Infectie en Ontsteking
Een infectie hoeft niet altijd tot schade/ziekte te leiden. Een ontsteking is een reactie van het lichaam op beschadiging van weefsel door bijvoorbeeld hitte, een snee, irriterende stoffen of micro-organismen zoals bacteriën.
Je immuunsysteem probeert de schade aan je lichaamscellen binnen de perken te houden. Tijdens dit ontstekingsproces maakt je lichaam extra witte bloedcellen aan om de infectie te bestrijden en een normale celdeling te bevorderen.
Koorts is vaak een symptoom van een infectie. Er wordt mogelijk aangenomen dat ernstiger ziek-zijn gepaard gaat met een hogere lichaamstemperatuur. Eerdere studies toonden echter aan dat patiënten met sepsis en normothermie (36,1-38,0 °C) een hoger sterfterisico hebben dan patiënten met sepsis en koorts (> 38,0 °C).
Ontstekingen kunnen ook van binnenuit ontstaan, zoals een slijmbeursontsteking. Dit heet een steriele ontsteking omdat het ontstaat zonder inmenging van buitenaf.
Hoe herken ik infecties met virussen? Griep en verkoudheden zijn de meest voorkomende virusinfecties. De klachten die daarbij vaak voorkomen, ziet men ook bij vele andere virusziekten: u heeft koorts, hoofdpijn en spierpijn. Het afweersysteem gaat aan de slag om het virus alsnog onschadelijk te maken.
Infectieziekten worden veroorzaakt door micro-organismen (virussen, bacteriën, schimmels en parasieten) en komen veel voor. Ze kunnen ontstaan als uw afweersysteem tekortschiet of als het micro-organisme erg sterk is. Eén van de belangrijkste ziekteverschijnselen bij infectieziekten is koorts.
Een acute ontsteking treedt meteen na de weefselbeschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Van een chronische ontsteking is sprake als deze langer dan drie maanden aanhoudt.
Een acute infectie ziekte is een infectie die plots optreedt en op korte tijd aanleiding geeft tot min of meer typische symptomen.
In ons onderzoek hebben we duidelijk aan kunnen tonen dat de ontstekingsstoffen die horen bij ontstekingsreuma kunnen zorgen voor vermoeidheid. Die stofjes zitten in het bloed en ze zorgen voor een vermindering van signaalstoffen in de hersenen.
Omdat warmte de bloedsomloop verbetert en de temperatuur van de huid verhoogd, is het afgeraden om warmte te gebruiken bij acute blessures of letsels die tekenen van ontsteking vertonen (warm, rood en zwelling), dit kan eventuele ontstekingen alleen maar verergeren.
Behandeling. Een virusziekte geneest meestal spontaan doordat u binnen enkele weken antistoffen tegen het virus ontwikkelt. Voor sommige virussen hebt u medicijnen (virusremmers) nodig. Ook kunt u zich tegen bepaalde virusziektes vaccineren om besmetting te voorkomen.
Spijsverteringsklachten kunnen optreden bij een infectie met het coronavirus. De meest voorkomende spijsverteringsklachten zijn diarree, misselijkheid, overgeven en verminderde eetlust.
Er is een belangrijk verschil in de behandeling: een besmetting door een bacterie kan in principe worden behandeld. Een arts schrijft als dat nodig is antibiotica voor waardoor de bacteriën worden gedood. Tegen virussen bestaan echter geen geneesmiddelen. Het belangrijkste wapen is je weerstand.
Symptomen van een luchtweginfectie zijn: hoesten, keelpijn, neusklachten, koorts en hoofdpijn. Een bovenste luchtweginfectie geneest meestal vanzelf, terwijl een onderste luchtweginfectie vaker om behandeling door een arts vraagt.
De longontsteking zelf doet geen pijn. Wel kan er pijn op de rug of borst ontstaan door veel hoesten. De spieren die in je rug en tussen je schouderbladen zitten, helpen om te kunnen hoesten.
Bij alarmsignalen als hoge koorts, kortademigheid, verwardheid, lage bloeddruk of zich onwel voelen, komt een arts binnen de tien minuten een diagnose stellen. Is er sprake van sepsis, dan krijgt de patiënt meteen antibiotica.