Toch kan dit gebeuren. Er zijn verschillende gevallen bekend van een baby die het coronavirus in de buik van de moeder heeft opgelopen. Ook na de bevalling kan je baby besmet worden door jezelf of door anderen. Voor zover nu bekend verloopt zo'n infectie bij baby's over het algemeen mild.
De meeste kinderen die geïnfecteerd zijn met het coronavirus, hebben geen symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn hoesten en koorts (> 38,0 graden). Andere symptomen die bij kinderen worden gezien zijn: neusverkoudheid, vermoeidheid en buikklachten, zoals diarree.
Grotere kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht
Daarnaast is er door COVID-19 een hoger risico op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. Dit geldt vooral voor moeders die erg ziek waren door corona of die al een andere ziekte hadden. Door de vroeggeboorte hebben deze kinderen meer zorg nodig.
Kinderen die besmet zijn met SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)- CoV coronavirus (coronavirus)-2, het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt, worden veel minder vaak ernstig ziek. Zij hoeven bijna nooit opgenomen te worden in het ziekenhuis.
Uw kind mag pas weer naar buiten als het niet meer besmettelijk is. Uw kind is niet meer besmettelijk als het na 5 dagen 24 uur lang volledig klachtenvrij is. Dag 0 is de dag waarop de klachten begonnen. Overleg met de huisarts over de besmettelijkheid als uw kind langer dan 5 dagen ziek is.
Maak dan een afspraak voor een test bij de GGD . Dat kan ook als uw kind een zelftest niet prettig vindt. Bij de GGD werken gespecialiseerde medewerkers die een test kunnen afnemen bij kinderen. U kunt altijd met uw (jonge) kind terecht bij de GGD.
Kinderen moeten - net als volwassenen - thuisblijven als ze ziek zijn. Bij symptomen die doen denken aan het coronavirus raadpleeg je de zelfevaluatietool Self Assessment Testing (info-coronavirus.be) om na te gaan of je getest moet worden.
Enkele kinderen krijgen zo'n vier weken na infectie met het coronavirus een heftige ontstekingsreactie in het hele lichaam. “Ze krijgen hoge koorts, buikklachten, lage broeddruk en soms was zelfs de hartspier ontstoken. Ongeveer de helft van deze kinderen heeft op de IC gelegen”, zegt Buddingh.
Het is namelijk gekend dat PCR testen nog lange tijd na de besmettelijke periode positief kunnen blijven. Wel kan men eventueel een zelftest uitvoeren na dag 7. Indien die positief zou zijn is dit een teken dat men meer dan waarschijnlijk nog besmettelijk is.
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
De incubatietijd ligt bij de omikron variant op 2 tot 4 dagen. 3 dagen komt het meest voor (bron). De incubatietijd ligt een stuk lager dan bij de deltavariant, omdat het virus zich sneller vermenigvuldigt.
Omikron verloopt milder bij mensen die al een of meerdere keren zijn gevaccineerd en/of besmet. Maar ongevaccineerde mensen die niet eerder besmet zijn geweest, kunnen wel degelijk heel ziek worden van omikron.
Klachten die vaak voorkomen bij corona zijn: koorts (38 graden of hoger) of verhoging (37,5 graden tot 38 graden) hoesten. moeilijk of snel ademen, bijvoorbeeld bij het lopen.
Als uw kind veel hoest, is dit meestal niet erg. In de meeste gevallen heeft uw kind een virusinfectie. Het hoesten gaat dan binnen 2 tot 3 weken vanzelf over. Als uw kind langer hoest, komt dit vaak doordat uw kind op een leeftijd is waarop het makkelijk nieuwe virusinfecties krijgt.
Een RS-virusinfectie is een luchtweginfectie die wordt veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus. Het virus veroorzaakt vooral ernstige ziekte bij jonge baby's die benauwd worden door een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of een longonsteking.
Het RS-virus komt voor van oktober tot maart/april en bevindt zich vooral in ruimtes waarin veel mensen komen, zoals op kinderdagverblijven en in wachtkamers. Na de besmetting duurt het 2 tot 8 dagen totdat het kind ziek wordt. Het kind zelf blijft ongeveer 10 dagen besmettelijk.
Het coronavirus is besmettelijk. Via druppeltjes kan het virus van de een naar de ander gaan, bijvoorbeeld door hoesten of niezen. Iemand met corona die (nog) geen klachten heeft, kan het virus wel verspreiden. Dit kan vanaf 5 dagen voordat die persoon klachten krijgt.
U gaat direct in isolatie na een positieve testuitslag van de zelftest of GGD. Dat betekent dat u thuis blijft en op een eigen kamer. Dit doet u ook als u een boosterprik of eerdere vaccinaties tegen corona heeft gehad. Zo besmet u geen huisgenoten of andere personen.
Ze hebben berekend dat bij omikron gemiddeld 3,4 dagen zit tussen het moment dat iemand met het virus klachten krijgt en het moment dat een aangestoken huisgenoot de eerste symptomen ontwikkelt. Bij de deltavariant bedroeg die periode gemiddeld 3,9 dagen bij mensen uit hetzelfde huishouden.
Vaak voorkomende klachten coronavirus
hoesten; benauwdheid; verhoging of koorts. plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).
De hoofdsymptomen van COVID-19 met de omikronvariant zijn vergelijkbaar met de bekende eerdere virusvarianten, te weten: luchtwegklachten en koorts. Verlies van reuk/smaak wordt bij een infectie door de omikronvariant minder vaak gerapporteerd dan bij eerdere virusvarianten en keelpijn lijkt juist vaker voor te komen.
Legt u een positieve zelftest af, dan moet dit resultaat bevestigd worden door een PCR-test. Om een CTPC-code voor de test te ontvangen belt u naar de contactopsporing op het nummer 02 214 19 19 of via het formulier positieve zelftest van de FOD Volksgezondheid ((opent in nieuw venster)).
Conclusie voor de omikronvariant: een lage virale belasting in de eerste paar dagen, maar daarna een piek rond dag drie tot zes, die weer afneemt op dag zeven tot negen totdat er op dag tien geen levensvatbaar virus meer kan worden teruggevonden.
Meerdere keren ziek
Mensen die opnieuw besmet raken, lijken over het algemeen minder ernstig ziek te worden, maar kunnen anderen nog wel besmetten. De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest.