Wanneer je op reis gaat met een caravan is het van belang om te weten of je auto deze mag trekken. Dit staat in de meeste gevallen vermeldt op je kentekenbewijs. Daar staat op wat je auto geremd en ongeremd mag trekken. Geremd betekent met een aanhanger die een eigen remsysteem heeft, zoals de caravans dat hebben.
Afstemming auto en caravan: 75% regel
Een goede gewichtsverhouding tussen auto en caravan bevordert het weggedrag van de combinatie. De ANWB adviseert daarom de 75% regel in acht te nemen: het gewicht van de (beladen) caravan mag niet meer dan 75% van het gewicht van de (beladen) auto zijn.
Heel gemiddeld moet u denken aan vanaf 90 kW (motorvermogen) of 120 pk en een koppel (trekkracht) vanaf 200 Nm. Wanneer een bepaalde auto bij u in beeld komt, kunnen we altijd de individuele trekeigenschappen van de bewuste auto bekijken in combinatie met het caravangewicht.
Als u rijbewijs B hebt, dan mag u rijden met een aanhanger tot maximaal 750 kg (leeggewicht + laadvermogen). Daarnaast mag het totale gewicht van de combinatie (auto + aanhanger) niet zwaarder zijn dan 3.500 kg.
Volvo V70 T4 - 1600 kg
Onder de motorkap van de V70 T4 een 1.6 liter met turbo en 180 pk. Deze mag een caravan van maximaal 1600 kg trekken. Er is ook een V70 T5 met een tweeliter viercilinder met 245 pk en een maximaal trekgewicht van 1800 kg.
Waar vind je het trekgewicht? Wat jij met je auto mag trekken, staat op je kentekenbewijs. Tenzij je een bedrijfsauto hebt, dan vind je het trekgewicht op het conformiteitsbewijs. Heb je een papieren kentekenbewijs, dan staan de trekgewichten vermeld als 'maximum massa (on)geremd'.
De Hyundai Tucson 1.6 T-GDI HEV is de winnaar van de ANWB-verkiezing Trekauto van het jaar 2021. Na een intensieve beoordeling bleek de Koreaanse SUV de beste papieren te hebben.
Een normale caravan heeft een gewicht van 900 kilo. De meeste auto's die trekkracht hebben, kunnen een caravan in deze gewichtsklasse makkelijk aan. Hoe groter het mobiele huis, hoe zwaarder deze is. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je caravan te wegen alvorens je de weg opgaat.
Heb je een papieren kentekenbewijs, dan vind je het ledig gewicht op deel één van je papieren onder de noemer “massa ledig voertuig”. Heb je een – iets modernere – kentekencard, dan zie je de term “massa rijklaar”. Dit is het aantal kilo van een auto die rijklaar is.
Tijd dus voor de volgende uitdaging: op vakantie met je elektrische auto, met daarachter een caravan of vouwwagen. Dit is tegenwoordig goed mogelijk, maar voor een trekgewicht van 1500, 1200 of zelfs 1000 kilo leg je toch al snel minimaal een halve ton neer.
Hefdakcaravans en slaapdakcaravans
Deze compacte caravans hebben meestal een lagere hoogte dan standaardcaravans. Dat brengt verschillende voordelen met zich mee: ze bieden minder luchtweerstand tijdens het rijden en ze passen vaak in de garage. De lagere stahoogte binnen wordt gecompenseerd door het hefdak.
Wat een auto wettelijk maximaal mag trekken staat op de kentekencard. Het maximaal trekgewicht is online op te vragen bij de RDW of door je kenteken in te vullen: De caravan mag in werkelijkheid nooit zwaarder zijn dan het gewicht dat staat bij Techn.
Helaas is dat niet mogelijk. Deze auto heeft een typegoedkeuring waarbij het maximum trekgewicht is vastgesteld. Om een hoger trekgewicht te kunnen krijgen, zou de typegoedkeuring aangepast moeten worden, en dan is helaas niet mogelijk voor een particulier.
Met uw inschatting van minimaal 150 pk en minimaal 200 Newtonmeter zit u aan de goede kant van de streep. Méér vermogen en koppel is uiteraard prettig en comfortabel. Er zijn ook driecilinders die een dergelijk vermogen en koppel leveren. Het is gunstig als het maximum koppel bij een laag toerental wordt bereikt.
Over het algemeen geldt de mening dat een automaat als caravantrekker soepeler rijdt dan een auto met versnellingsbak. Vooral automaten met koppelomvormer rijden heel fijn. Het maakt het rijden met een caravan net iets aangenamer.
De draaiende (werkende) kracht van de motor is dus het koppel en het aantal Pk's geeft aan hoeveel werk er gedaan kan worden bij dat koppel in een bepaalde tijd. Meer koppel zorgt voor meer trekkracht. Hierdoor kun je dus sneller accelereren of gemakkelijker een steile helling beklimmen.
Voor caravans en aanhangwagens is het grens gewicht 750 kg, alles bepalend. Caravans en aanhangwagens die zwaarder wegen moeten een aparte verzekering afsluiten. Daarnaast moeten deze ingeschreven worden bij de DIV en een jaarlijkse keuring ondergaan.
De enige manier om achter het precieze gewicht van jouw caravan te komen, is door de onbeladen caravan te wegen op een geijkte weegbrug. Zo weet je hoeveel laadvermogen er overblijft. Toch is het vaak handiger om de caravan in volledige vakantiebepakking te wegen: dan weet je wat er eventueel nog uit moet.