Vaak ligt de marktwaarde van je huis (veel) hoger dan blijkt uit de WOZ-waarde. De WOZ-waarde wordt voornamelijk gebruikt als richtlijn om de belasting te kunnen bepalen. Hierdoor is de WOZ-waarde bijna altijd lager dan de verkoopprijs.
Concluderend kunnen we dus stellen dat de WOZ-waarde geen invloed heeft op de verkoopwaarde van jouw woning. De uiteindelijke verkoopprijs is naast feiten ook zeker afhankelijk van sfeer, woningconcurrentie, inrichting en emotie.
De WOZ-waarde is niet gelijk aan de verkoopwaarde van een woning. De WOZ-waarde heeft ook geen invloed op de verkoopwaarde. De verkoopwaarde wordt bepaald aan de hand van de staat van woning, de ligging, de sfeer en inrichting, concurrentie van andere woningen en een deel emotie.
Meeste woningen verhandeld boven hun WOZ-waarde
Bij een kwart van de woningen kreeg de verkoper zelfs een prijs die meer dan 20 procent boven de WOZ-waarde lag. Een verschil tussen de gemiddelde verkoopprijs en WOZ-waarde van 0 tot 20 procent komt het meest voor, bij ruim de helft van alle verkooptransacties.
De WOZ-waarde is vaak een inschatting van de woningwaarde. Het is dus geen concrete woningwaarde, omdat er niet uitgebreid naar een woning wordt gekeken. Aan de hand van de WOZ-waarde kan de woningwaarde daarom niet direct bepaald worden. De taxatiewaarde ligt veel dichter bij de daadwerkelijke woningwaarde.
De WOZ-waarde is een waardebepaling aan de hand van het gemiddelde van de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Deze waarde kan dus behoorlijk verschillen met de daadwerkelijke marktwaarde, omdat verbouwingen, de staat van de woning of de ligging bijvoorbeeld niet meegenomen worden in de WOZ-waarde.
Bij een taxatiewaarde hoger dan de aankoopwaarde zul je geen last krijgen bij het financieren van jouw aankoop. Andersom wordt het wel een probleem. De maximale hypotheek is namelijk ook afhankelijk van de waarde van het huis. Het huis is namelijk het onderpand voor de lening.
Waar de gemeente geen inzicht in heeft, is of je woning bijvoorbeeld beschikt over een luxe badkamer of keuken. Daardoor is de WOZ-waarde meestal lager dan de marktwaarde die een taxateur vaststelt.
Als de taxatiewaarde van de woning onder de vraagprijs ligt, dan kun je bieden onder de vraagprijs. Weet je de taxatiewaarde van de woning niet? Vraag dan de WOZ-waarde van de woning op. Houd er rekening mee dat de WOZ-waarde vaak veel lager is dan de taxatiewaarde.
Er is een mogelijkheid om jouw huis te verkopen onder de WOZ waarde. De Belastingdienst ziet een verkoopbedrag onder de WOZ waarde, als een schenking. Je betaalt over een schenking belasting, dit kan 10% tot 20% zijn. Echter is er bij een schenking sprake van een bepaalde vrijstelling.
Als je wilt weten voor welk bedrag een huis verkocht is, kun je een bezoekje brengen aan de website van het Kadaster. Het Kadaster is een onafhankelijke partij die alle transacties van onroerend goed in Nederland registreert. Je kunt er dan ook zeker van zijn dat je hier betrouwbare informatie krijgt.
De WOZ-waarde wordt verplicht gebruikt voor de waardeopgave voor de erf- en schenkbelasting. Hoe hoger de waarde, hoe hoger dus het bedrag aan te betalen belasting.
Hoe hoger je hypotheek ten opzichte van de waarde van je huis, hoe meer risico de bank loopt. De bank hanteert daarom bepaalde risico-opslagen bij het bepalen van de hypotheekrente. Hoe minder risico, des te minder hypotheekrente je betaalt. Als je WOZ-waarde stijgt, wordt de waarde hoger ten opzichte van de schuld.
De marktwaarde van de woning wordt door vele hypotheekverstrekkers bepaald op basis van de WOZ-waarde. Een hoge WOZ-waarde kan dus zorgen voor een lagere risicoklasse en daarmee een lagere renteopslag en dus uiteindelijk een lagere hypotheekrente.
Het komt veel voor dat in een straat verschillen zitten in de WOZ-waarden. Soms zijn deze verschillen te danken aan verschillen aan de woningen zelf. Zo kan de ene woning meer grond hebben, groter zijn, meer bijgebouwen hebben of een betere staat van onderhoud hebben.
In principe zijn de nadelen van een hoge WOZ-waarde hetzelfde als de voordelen van een lage WOZ-waarde. Je betaalt dus minder belasting. Dit geldt voor de gemeentelijke belastingen en watersysteemheffing, de inkomstenbelasting en eventuele erf- en schenkbelasting.
Het wel of geen bezwaar maken van de WOZ-waarde is afhankelijk van ieders persoonlijke situatie, omstandigheden en belangen. Die keuze moet u zelf maken. Het is dan ook raadzaam om kritisch te kijken naar de WOZ-beschikking en voor uzelf na te gaan of het in uw geval wenselijk is bezwaar te maken.
De WOZ-waarde kan sterk verschillen van de marktwaarde en de vraagprijs van een huis. Bij het kopen of verkopen van een woning is de WOZ-waarde meestal niet leidend. Een realistisch openingsbod kun je beter op de prijsgeschiedenis van een woning baseren.
Het verschil tussen WOZ-waarde, vraagprijs en verkoopprijs
Zaken zoals een nieuwe carport of keuken zijn niet altijd bekend bij de gemeente en worden hierdoor lang niet altijd meegenomen in de berekening. In de praktijk is de verkoopprijs van een woning hierdoor gemiddeld tot maar liefst 20% hoger dan de WOZ-waarde.
Vraagprijs hoger dan WOZ-waarde
Omdat de WOZ-waarde gebaseerd is op een schatting en bovendien een jaar achterloopt, gebeurt het tegenwoordig vaak dat de vraagprijs hoger is dan de WOZ-waarde. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het huis is verbouwd, wat niet wordt meegenomen in de berekening van de WOZ-waarde.
De WOZ-waarde stijgt in 2024
Ook in 2024 wordt een stijging van gemiddeld 2 % tot 4% verwacht door de Waarderingskamer. De Waarderingskamer ziet erop toe dat gemeente de Wet Waardering onroerende zaken (WOZ) goed uitvoert.
Als de nieuwbouwwoning is opgeleverd vóór de WOZ-toestandsdatum, dan is de WOZ-waarde de volledige waarde van de afgebouwde woning inclusief grond en verbouwingen. Vaak komt dit overeen met de prijs die u er zelf voor heeft betaald, als u de nieuwbouwwoning heeft gekocht op of rond de waardepeildatum.
Wanneer de taxatiewaarde van de woning lager ligt dan de koopsom dan gaat de hypotheekverstrekker uit van de lagere taxatiewaarde. Het verschil tussen de koopsom en de taxatiewaarde kan je niet lenen en dien je daarom zelf te financieren.
Een taxatie lager dan de vraagprijs betekent dat u meer voor de woning moet betalen dan u aan hypotheek kunt krijgen. Uw geldverstrekker geeft u een hypotheek van maximaal 100% van de taxatiewaarde.
De afwijking tussen de modelwaarden en de getaxeerde waarde lag onder de 10% waardoor, conform de normen opgesteld door Stichting Taxaties en Validaties (STenV), een inhoudelijk commentaar geen vereiste is en ook niet door de taxateur is geleverd.