MDF is sterk en heeft een hoge draagkracht, bovendien werkt het nauwelijks waardoor het vooral voor interieurtoepassingen bij veel mensen de voorkeur geniet op houten platen om bijvoorbeeld meubilair uit te vervaardigen. Vooral de dunnere platen (bvb MDF 18 mm) zijn geschikt voor constructieve toepassingen.
MDF is erg stevig, maar ook licht in gewicht en een stuk goedkoper dan massief hout. Het materiaal wordt voor veel verschillende toepassingen gebruikt, zoals in deuren, laminaat en meubels. De belangrijkste voordelen van MDF: Eenvoudig te bewerken.
Reacties. Multiplex bestaat uit om en om verlijmde en samengeperste laagjes hout, waardoor de de plaat goed bestand is tegen doorbuigen (vervorming) en zeer taai is en daarbij niet krom trekt. Mdf is samengesteld uit verlijmde en samengeperst houtschilfers. Daardoor is het hout erg stug en trekt niet krom.
Multiplex is een plaatmateriaal wat qua opbouw erg verschilt van MDF. Toch wordt het voor vergelijkbare doeleinden gebruikt. Dit materiaal wordt gemaakt van dunne lagen houtfineer en heeft dus een natuurlijkere uitstraling dan MDF. Het is ook sterker dan MDF.
Berken multiplex bestaat meerdere dunne laagjes massief hout, ook wel fineerlagen genoemd. Bij berken multiplex zijn de laagjes dunner dan bij veel andere soorten multiplex. Hierdoor is de plaat oersterk en trekt het nauwelijks krom.
Watervast MDF, ook wel MDF exterieur genoemd, is plaatmateriaal dat dankzij de productiewijze in hoge mate vochtwerend is. Mits goed verwerkt, kan watervast MDF buiten worden toegepast.
Heeft jouw project dus stevigheid nodig dan kan je beter gaan voor multiplex. Dit materiaal is steviger en is daarom ook duurder dan MDF. MDF is weer relatief goedkoop en makkelijk te bewerken.
Ja hoor dat kan, er is namelijk mdf-plaat (Tricoya-plaat) die zelfs zonder dat het geschilderd is 50 jaar gegarandeerd buiten kan staan zonder kans op zwelling door vocht.
Maar hoe sterk is de MDF? De standaard MDF kan tot 90 kg dragen. Daarom is de duurzaamheid van MDF-meubelen een superieur voordeel in vergelijking met massief hout. Op enkele uitzonderingen na zijn MDF-materialen veel goedkoper dan hun natuurlijke tegenhangers.
De afkorting MDF staat voor Medium Density Fibreboard, wat vezelplaat met gemiddelde dichtheid betekent. Omdat de MDF platen deze mooie dichtheid hebben, zijn ze perfect te bewerken zodat zagen, frezen, boren en schuren allemaal heel makkelijk gaat. Om die reden worden de platen veel gebruikt in interieurtoepassingen.
Nadat u de eerste grondlaag heeft aangebracht en deze gedroogd is kunt u deze lichtjes opschuren en nogmaals gronden. Nadat de tweede grondlaag droog is kunt u kiezen om in een keer af te schilderen of in twee keer. Ons advies is dan ook om het twee keer te doen.
Dikke nagels en nieten zijn niet geschikt voor MDF platen, omdat de kans dat het materiaal gaat splijten dan te groot is. U kunt bij MDF platen spaanplaatschroeven gebruiken, maar hierbij moet u wel voorboren om te voorkomen dat de MDF plaat niet gaat splijten.
MDF is hét materiaal voor meubelwerk en interieurtoepassingen. Dit kan een kast, een wand of een gehele ombouw zijn. Met deze vochtwerende variant is het meubel ook geschikt in de badkamer, garage of keuken.
Duurzaamheid. De houtvezels die gebruikt worden voor mdf platen zijn doorgaans afkomstig uit houtafval. Dat klinkt duurzaam, maar helaas wordt er ook veel bindmiddel gebruikt om mdf tot platen te persen.
Als de onderlinge afstand van de hoekprofielen 1 meter is en de plaatdikte 18 mm dan is de draagkracht ca. 150 kg/m2.
Afhankelijk van het ontwerp, maar ik zou denken aan 1.9 of 2.1cm. Let wel op dat er soms de maten ongeschaafd zijn. Kan dus wat dunner uitvallen.
Reacties. Sommige houtsoorten zoals eiken en vooral esdoorn zijn erg hard. Andere zijn erg goed bestand tegen drukbelasting vanwege hun hoge dichtheid, zoals b.v pokhout. Weer andere houtsoortsen zijn heel erg taai en buigzaam, zoals b.v. populier.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.