Het Nederlands Normalisatie Instituut heeft bepaald dat apparaten die meer dan 2000 Watt verbruiken op een aparte groep moeten worden aangesloten. Uitzondering hierop zijn elektrische apparaten die minder dan tien minuten in gebruik zijn.
Volgens de algemene bepalingen van het Nederlands Normalisatie Instituut welke de NEN voorschrijft moeten alle apparaten welke meer dan 2.000 watt gebruiken en of “natte groepen” zijn dienen op een aparte groep worden aangesloten. Een uitzondering hierop zijn apparaten welke minder dan 10 minuten gebruikt worden.
Specialist Elektra
Als beide apparaten ieder afzonderlijk een vermogen van <3000Watt hebben, mogen ze formeel wel samen op één 16A eindgroep. Dan heb je alleen wel kans dat je groep eruit vliegt als ze gelijktijdig het volle vermogen trekken.
Of je oven een aparte groep nodig heeft, hangt af van z'n vermogen. Ligt dat hoog, voorzie je best een apart kring. Ligt dat eerder laag, dan kan hij eventueel op een gecombineerde groep. Alles hangt dus af van het vermogen, uitgedrukt in Watt.
Een vaatwasser moet daarom op een aparte groep in de groepenkast worden aangesloten. Volgens de algemene bepalingen van het Nederlands Normalisatie Instituut moeten alle apparaten welke meer dan 2.000 watt gebruiken op een aparte groep worden aangesloten.
Stroom (Ampère) x Spanning (Volt) = Vermogen (Watt)
Eén groep van 230V kan bij een 16 A zekering 230 V x 16 A = 3680 W ofwel 3,68 kW als maximum aangesloten krijgen. Kleinverbruikers hebben dus een piekbelasting tussen 3,6 kW en maximaal 55,2 kW.
Wat voor een stopcontact heeft een magnetron nodig? Een normaal stopcontact levert 3,6 kWatt aan stroom. Doorsnee magnetrons verbruiken ongeveer 2 kWatt. Je kan dus prima een normaal stopcontact gebruiken voor de magnetron en er een ander klein huishoudelijk apparaat op aansluiten.
Grote apparaten met een hoog vermogen moeten echt allebei een aparte groep hebben. Het vermogen van de apparaten is te hoog om een groep te delen. Als je een vaatwasser samen met de oven op dezelfde groep aansluit is dat dus in strijd met de installatie normen.
Houd altijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 Watt aan stroom door een groep mag lopen. Als je 3500 Watt als standaard aanhoudt zit je altijd goed. Wanneer je de officiële berekening erop los laat zijn verschillende uitkomsten mogelijk. De uitkomst is afhankelijk of 220 Volt of 230 Volt wordt aangehouden.
Gezien het feit dat nagenoeg alle wasmachines van tegenwoordig een aansluitwaarde van meer dan 2000 Watt is het verplicht deze op een aparte groep aan te sluiten. Een wasmachine en wasdroger mogen niet op een groep worden aangesloten d.m.v een dubbelstopcontact.
Hoeveel groepen mogen maximaal in een groepenkast? Het aantal groepen in een 1 fase groepenkast is maximaal 12 groepen. Jouw type aansluiting kun je bijvoorbeeld nazien op de kilowattuurmeter. Vaak staat op de meter of het een 1 fase of een 3-fase meter betreft.
Mag je verlengkabels of stekkerdozen bij koelkasten en diepvriezers gebruiken? Nee. Zorg ervoor dat je toestel dicht genoeg bij een geaard stopcontact staat om het rechtstreeks te kunnen aansluiten. Gebruik dus nooit verlengkabels of stekkerdozen.
Bepaal de capaciteit van de stekkerdoos
Over het algemeen is een stekkerdoos met 3 tot 5 stopcontacten belastbaar tot 2500 watt. Je computer, beeldscherm en speakers kun je hier bijvoorbeeld prima op aansluiten. Wil jij ook een laserprinter aansluiten, dan heb je meer capaciteit nodig dan zo'n stekkerblok aankan.
Wilt u weten hoeveel Watt u op een groep kunt aansluiten, dan vermenigvuldigt u de stroomsterkte met de spanning op het stopcontact. Dit betekent dat u in het beschreven voorbeeld 3.520 Watt op een groep aan mag sluiten: 16 x 220. U kunt ook zeggen, dat er op een groep 3,52 kW mag worden aangesloten.
Neen een verlengsnoer is daarvoor niet geschikt, maak liever een deugdelijk stopcontact op de juiste plaats.
Stopcontacten voor ovens, koelkasten en afwasmachines, met elk een eigen stroomcircuit, 30 cm boven de vloer. Stopcontacten boven het aanrecht voor keukenapparatuur, aanbevolen minimaal 5 stuks: 100–130 cm boven de vloer.
Er is een regel dat de zekering in de groepenkast een factor 1,6 lager moet zijn dan de hoofdzekering. Stel je hebt een hoofdzekering van 40A, dan is de maximale groepenkastzekering 40/1,6A = 25A. Op die groep kan je dan een zonne-installatie plaatsen (lees, omvormer) van 25A * 230V = 5750 Watt.
Koelkast. 150 tot 200 watt voor een koel- en vriescombinatie van energieklasse A+. Voor een toestel van energieklasse C tot 350 watt.
Wanneer je er voor kiest om zonnepanelen met stekker te plaatsen, dan ben je gebonden aan een installatie met 2 zonnepanelen met stekker en maximaal 600 Wp per groep. Dit is het maximale vermogen dat in de meterkast aangesloten mag worden als er ook andere apparaten aangesloten zijn op de groep.
Overbelasting voorkomen
Op het typeplaatje van uw apparatuur of in de gebruiksaanwijzing kunt u opzoeken hoeveel watt een toestel vraagt. Een gemiddelde wasmachine vraagt ongeveer 3000 watt. Daarom is een aparte groep voor uw wasmachine verplicht. Hetzelfde geldt voor de wasdroger.
Een 1 fase groepenkast volstaat, als de aangesloten apparaten tegelijkertijd minder dan het maximale vermogen verbruiken, voor een 1 fase aansluiting ligt dit vermogen op ongeveer 8000 Watt. Dit is het vermogen dat je elektrische apparaten maximaal gelijktijdig mogen verbruiken.